Snap
  • Mama
  • #borstvoeding
  • #blog
  • overproductie

5x tips voor het omgaan met overproductie

Van kromme tenen naar file voeden..

Met kromme tenen en m'n borsten op standje ontploffingsgevaar lag ik de zoveelste poging te doen om mijn baby in de ( naar mijn idee) onmogelijke ''rugby houding'' aan te leggen. Dit was namelijk de enige houding die m'n immens grote kloof ontweek en waarbij ik nog een soort van kon ontspannen. En terwijl dochterlief mijn ene borst als een gulzige hyena aan het leeg lurken was , spoot m'n andere borst het gehele beddengoed onder. De gedachten om de handdoek in de ring te gooien spookte geregeld door mijn hoofd, maar ik wilde niet opgeven want ik had niet voor niets zo'n mega productie.  

Tijdens mijn zwangerschap werd mij regelmatig de vraag gesteld of ik onze baby borstvoeding wilde gaan geven. Een onderbouwd antwoord bleef dan vaak uit want ik wist het simpelweg gewoon niet. Enerzijds wilde ik het heel graag ervaren anderzijds kreeg ik al paniek bij de woorden ''tepelhoedje'' en ''zoog compres'. Het woordje ''kolf'' deed overigens ook weinig goeds en de ervaringsverhalen van vriendinnen waren ook niet bepaald uitnodigend. Na het bijwonen van een borstvoeding bijeenkomst was mijn antwoord al iets bijgesteld naar: ''Ik wil het gaan proberen, maar is het te veel gedoe dan stop ik er direct mee''. Nu 3 maanden later, na een hoop gedoe, maar gelukkig ook een hele hoop geniet momenten verder, kan ik je vol trots melden dat ik nog steeds niet ben gestopt.  

Ik kan het moeilijk onder woorden brengen, het is dat oer moeder gevoel wat bij je naar boven komt op het moment dat je je baby voor het eerst aan de borst ziet drinken. Jazz hapte meteen goed en tevreden aan en m'n productie kwam als een malle op gang. Het voelde echt alsof we dit borstvoeding avontuur samen aan moesten gaan en na elke voeding groeide we nog dichter naar elkaar toe. Op de momenten dat ik het niet meer zag zitten of ik bijna op wilde geven, keek ik naar haar heerlijke bolle snoetje en dacht ik.. ''Nee, ik geef niet op, wij gaan dit samen gewoon flikken, ook al zullen we behoorlijk wat obstakels tegen gaan komen onderweg''. 

Tijdens de kraamweek lag ik 9 dagen als een verkreukeld mormel plat. De kraamhulp of mijn vriend moesten Jazz voor elke voeding aangeven en of aanleggen. Het was enorm frusterend omdat ik normaal gesproken fit en energiek het huis door waai en nu kon ik vrijwel niks. De voedingsmomenten zag ik dan ook als extra kroel moment en ik probeerde daar echt intens van te genieten. Ik schrijf genieten, maar als ik terugdenk aan die eerste borstvoeding weken dan gaan m'n tenen spontaan als kromme, verkrampte kraaienpoten staan. Mijn god, wat een pijn. Mensonterend vond ik het.. 

Al na een paar dagen kwamen we erachter dat ik een behoorlijke melkproductie had. Ik hoor je denken, wat een luxe. Ik mocht ook zeker niet klagen maar het werd naar mate de weken zich vorderde meer een luxeprobleem.  Waar men spreekt over een ''mondje terug'' geven na de voeding gaf onze Jazz een geheel tsunami aan golven terug en bleven de hydrofiele doeken als warme broodjes de wasmand in gaan. Ook leek zij steeds minder tevreden na een voeding en had zij erg veel last van krampjes. Achteraf is dit allemaal heel logisch want ze kreeg me een lading melk binnen van heb ik jou daar. Al vrij snel begon ik met kolven om op die manier mijn stuwing te lozen, wat voorraad op te bouwen en Jazz te laten wennen aan het drinken uit een fles. Mijn vriend grapte al snel dat hij een geel labeltje aan m'n oor wilde hangen want deze meid kolfde in nog geen 5 minuten een gehele voeding af. Het kolven zorgde ervoor dat mijn productie nog meer gestimuleerd werd en mijn borsten liepen hierdoor de hele dag vol. Er waren dagen dat ik een heel weeshuis kon voorzien met mijn voeding. Achteraf had ik dit heel anders moeten aanpakken, maar wist ik veel .. Borstvoeding is bijna hogere wiskunde en ik vond de zoektocht naar wat nou precies prettig voor ons beiden was behoorlijk onzeker en zwaar.

'' Er waren dagen dat ik een heel weeshuis kon voorzien met mijn voeding ''

Mijn kraamhulp bleef iedere ochtend herhalen dat het na een aantal weken beter zou worden maar ik geloofde er niks van en werd met de voeding onzekerder. Inmiddels had ik bijna alle mama's uit mijn telefoonlijst met een heus vragenvuur en al mijn onzekerheden opgezadeld en hing ik dagelijks aan de lijn met een lactatiekundige om misschien wel 10 keer dezelfde vraag bij hen neer te leggen. Achteraf ben ik enorm blij dat mijn kraamhulp me iedere ochtend dezelfde boodschap heeft gegeven en mij er doorheen heeft gesleurd, want ook al lijkt er soms geen licht aan het eind van de tunnel te zijn, het is echt zo dat het doorzetten na een aantal zware weken wordt beloond. Met de nodige tips lukte het me uiteindelijk om een weg te vinden in het voeden met veel melk en kon ik er eindelijk van gaan genieten . Vandaag de dag kan ik me haast niet inbeelden hoe ik het zonder de borstvoeding had moeten doen , ik heb zelfs al een keer aan in de file voeden gedaan 🙋🏽‍♀️😂. Ideaal! 

Tijdens mijn barre zoektocht hoe om te gaan met veel productie heb ik een aantal nuttige tips gekregen van zowel  de lactatiekundige als de kraamhulp. Hieronder deel ik 5 tips in de hoop dat andere moeders met dezelfde onzekerheden hier wat aan zullen hebben. 

1. B L O K   V O E D E N

De eerste dagen na je bevalling is het belangrijk om je beide borsten aan te bieden. Op die manier worden beide borsten gestimuleerd om af te stemmen op de behoefte van de baby en voorkom je borstontstekingen en of verstopte melkkliertjes. Als je, net als ik, al snel door hebt dat het aanbieden van twee borsten veel te veel is voor je baby dan kun je overstappen op 1 borst per voeding of op blok voeden. De eerste dagen na deze overstap zullen je borsten wat meer last krijgen van stuwing maar je lichaam past zich hier op aan. Bij blok voeden biedt je 3 uur lang dezelfde borst aan. Hierdoor zal je je overproductie meer onder controle krijgen.

2. K O L F   Z O   M I N   M O G E L I J K Door te kolven denken je borsten ''hey er moet meer melk aan gemaakt worden'' en dit is nou net niet wat je nodig hebt als je te maken hebt met overproductie. Als je een voeding afkolft op het moment dat je normaliter voedt dan is er geen reden tot paniek, maar een voorraad opbouwen is een lastiger verhaal. Als je echt een voorraad nodig hebt voor bijv. de oppas dan is het het beste om 1 borst te kolven een uur na de voeding. Doe dit max. 1 keer per dag en ook echt maar kort. Als je dit een aantal dagen achter elkaar doet dan heb je zo een voorraad bij elkaar en beperk je het over stimuleren. Een andere optie is om aan het eind van je voeding die borst nog even kort te kolven zodat hij echt helemaal leeg is. 

3. L A S  E E N   P A U Z E  I N  T I J D E N S   H E T   V O E D E N 

Doordat je veel melk hebt is het voor je baby best lastig om die hele sloot weg te krijgen. Het is voor je baby prettig om af en toe een pauze ingelast te krijgen zodat de voeding goed kan zakken. Ook als je merkt dat je toeschietreflex heftig is, is het helpend om je baby even los te halen van de borst en na een korte pauze en of een boertje opnieuw aan te leggen. 

4. P A S   J E   V O E D I N G S H O U D I N G   A A N  

De manier van voeden kan helpend zijn voor de baby wanneer hij of zij last ervaart tijdens het drinken. Zo is de fontein houding helpend bij een sterke toeschiet reflex en veel melk. Doordat de baby tegen de zwaarte kracht in drinkt, gaat de melk geleidelijker naar binnen .

 5. A P P E L S T R O O P  C O M P R E S S E N 

Mijn kraamhulp kwam tijdens mijn heftige stuwingsdagen met deze gouden tip . Ze maakte zelf compressen van appelstroop door deze in een boterhamzakje in de vriezer te leggen. De compressen zijn door de appelstroop zacht en gemakkelijk om je borst heen te leggen en bieden direct verlichting. 

Ik hoop dat jullie wat aan bovenstaande tips zullen hebben . En vergeet niet , er is geen goed of fout. Je baby met liefde voeden is het aller belangrijkste of dit nou met de fles of de borst is dat maakt helemaal niets uit. 

Liefs ,

Joy 


Leestip: Hoe lang duurt het om zwanger te worden