Snap
  • werk en privé
  • balans
  • onderzoek
  • tips

7x tips om goed te schakelen tussen werk en gezin

Uit recent onderzoek blijkt dat 70% van de moeders hiermee worstelt.

Uit onderzoek van Maltesers, de lekkere chocoladebolletjesproducent, blijkt dat maar liefst 70% van de werkende Nederlandse mama's voortdurend hun agenda moeten omgooien bij het jongleren tussen werk en gezin. 49% voelt zich schuldig omdat ze denken dat ze niet genoeg tijd met hun kinderen doorbrengen, terwijl 30% juist het gevoel heeft niet genoeg te werken.  Is dit herkenbaar voor jou? Lees dan snel verder voor een paar handige tips!

Het onderzoek richtte zich op vier belangrijke punten, en het werd duidelijk dat de grootste uitdagingen liggen op het gebied van werk/privé-balans, schuldgevoelens tegenover het gezin of de werkgever, het verdelen van taken in het huishouden, en het begrip van anderen. Werkende moeders voelen vaak de druk om alle ballen in de lucht te houden. Dit resulteert vaak in eindeloze actielijstjes die constant door het hoofd spoken. Bijna alle werkende moeders (97%) hopen op enige mate van flexibiliteit van hun werkgevers, zodat ze kunnen voldoen aan de verwachtingen op het werk en tegelijkertijd het gezin kunnen ondersteunen. Bijna tweederde (69%) van de ondervraagde moeders geeft aan dat zij het merendeel of alle huishoudelijke taken en de zorg voor de kinderen op zich nemen.

Tips voor een goede balans tussen werk en gezin

1. Creëer je eigen 'Superheldenroutine'

Omdat onze kleintjes dol zijn op superhelden, waarom niet van de ochtend- en avondroutine een spannend avontuur maken? Moedig ze aan om zich te verkleden als hun favoriete superhelden en geef ze speciale superkrachten om dagelijkse taken als een fluitje van een cent uit te voeren. Wie kan het snelst zijn tanden poetsen? En wie kan zijn schoenen het beste aantrekken? Met superkrachten wordt zelfs de gewone routine een opwindend superheldenavontuur.

2. Organiseer 'Maak je eigen lunch' dagen

Laat je kleintjes een dag per week hun eigen lunch klaarmaken. Geef ze een assortiment gezonde ingrediënten en laat ze hun creativiteit loslaten op hun lunchbox. Niet alleen zullen ze genieten van het samenstellen van hun eigen maaltijd, maar het bespaart jou ook tijd en zorgt ervoor dat ze een gevarieerd dieet krijgen. Misschien ontdek je zelfs wel een verborgen culinair talent bij je kleintjes!

3. Plan quality time in

In plaats van alleen tijd door te brengen met je kinderen wanneer je alle verantwoordelijkheden hebt afgehandeld, plan bewust momenten van quality time in je drukke schema. Reserveer specifieke tijden waarop je volledig toegewijd bent aan je kinderen, zonder afleidingen van werk of huishoudelijke taken. Of het nu gaat om een wekelijks uitje naar de speeltuin, een gezellige filmavond thuis of samen een nieuw recept uitproberen, deze momenten versterken de band met je kinderen en zorgen voor onvergetelijke herinneringen.

4. Spontane dans- en zangsessies

Laat de serieuze kant van werk en opvoeding even varen! Gooi af en toe de stress van je af met onverwachte dans- en zangsessies. Zet je favoriete muziek op, roep je kinderen erbij en dans alsof niemand kijkt. Zing luidkeels en lach samen. Een geweldige manier om energie los te laten, te ontspannen, te ontladen en plezier te beleven als gezin.

5. Maak gebruik van een gezinskalender

Het bijhouden van alle afspraken en activiteiten kan een uitdaging zijn. Een gezinskalender is een handige tool om georganiseerd te blijven. Kies er een die je deelt met je partner en kinderen, zodat iedereen op de hoogte is. Noteer belangrijke datums zoals ouderavonden, sportevenementen en werkverplichtingen om dubbele boekingen te voorkomen.

6. Maak van tijd een spel met een keukenklok

Wil je dat je kinderen een beetje vaart maken? Een keukenklok is je geheime wapen! Leg aan je kinderen uit hoeveel tijd ze hebben om een taak te voltooien aan de hand van een zichtbare klok in de keuken. Zet bijvoorbeeld een timer voor het ochtend-aankleedproces. Vertel ze dat ze precies 10 minuten hebben om zich aan te kleden. Terwijl de klok tikt, zien ze visueel hoeveel tijd er nog over is. Het idee van de klok die langzaam wegtikt, geeft ze een speelse uitdaging en motiveert hen om in actie te komen. Zo wordt een alledaagse taak een opwindend spel tegen de klok.

7. Betrek je kinderen bij het huishouden

Last but not least, laat je kinderen meedoen met de huishoudelijke klusjes. Het bespaart jou tijd en werk, en voor hen is het een van de leukste dingen. Ze vinden het namelijk geweldig om te doen wat jij doet en voelen zich graag verantwoordelijk.

Lees ook: 
Mees is vannacht nog veel zieker geworden