Snap
  • ICSI
  • zwangerworden
  • fertiliteit
  • IVF

Spanning na punctie: "Komt er een terugplaatsing?"

Wachten, wachten en wachten...

Nadat we hadden gehoord dat er 9 eicellen waren gevonden, legde de verpleegkundige het proces verder uit. Wat konden we de komende dagen gaan verwachten?

Allereerst vertelde ze dat we elke dag een telefonische update krijgen over de ontwikkeling van de embryo's. De dag na de punctie horen we hoeveel bevruchtingen er zijn en daarna horen we dagelijks welke embryo's er nog in de running zijn voor een terugplaatsing. Een embryo moet namelijk best wat stadia door voordat het wordt teruggeplaatst. Bij onze kliniek streven ze ernaar om een embryo op dag 4 of 5 terug te plaatsen. In sommige gevallen wordt ervoor gekozen om een embryo eerder terug te plaatsen. Sidenote: onze kliniek is op zondag dicht, dus een terugplaatsing op dag 5 was niet mogelijk. 

Het zou dus nog wel een paar dagen duren voordat we weten of er überhaupt een terugplaatsing gaat plaatsvinden en hoeveel embryo's ze wellicht kunnen invriezen voor een volgende terugplaatsing. 

Elke ochtend weer nagelbijten tot het spannende telefoontje.

De volgende ochtend ging mijn telefoon, mijn hart ging tekeer. Gelukkig belde de laborante al mooi op tijd. Ze vertelde dat er van de 9 gevonden eicellen, 6 eicellen rijp waren. Die 6 hebben ze vervolgens bevrucht en bij 4 eicellen is dit gelukt. Momenteel zijn er dus 4 eicellen bevrucht. 

Ik wist even niet of ik nou blij of teleurgesteld moest zijn. Ergens dacht ik: 4 bevruchtingen is een mooi aantal, als deze uitgroeien tot embryo's dan hebben we echt niks te klagen. Maar aan de andere kant voelde ik de angst, want we hebben nog een aantal dagen te gaan en er kan er maar zo elke dag één afvallen.. Maar toch, we waren weer een stap verder. 

Een zenuwslopend proces

Ik moet zeggen dat ik deze dagen na de punctie wel echt onderschat heb. De zenuwen en spanning die je dan voelt is echt slopend. Je hebt zoveel tijd om jezelf helemaal gek te maken en lekker te gaan doem denken. Het ene moment ben je blij met een geruststellende uitslag en het andere moment voel je alweer de spanning voor het volgende telefoontje. 

De tweede dag na de punctie werden we wederom mooi op tijd gebeld. Dit was extra fijn, want Marijn was nog niet naar zijn werk vertrokken, dus hij kon er deze keer bij zijn. Gelukkig goed nieuws! Alle 4 de bevruchtingen zijn uitgegroeid tot 4-cellige embryo's. Ze zijn dus allemaal nog in de running! Duimen draaien in de hoop dat deze allemaal uitgroeien tot mooie embryo's. Het klinkt nu allemaal erg positief, maar zo voelde ik me lang niet altijd. Ik lees zoveel ervaringen van anderen, waarbij 4 bevruchtingen soms aan het einde van de rit 0 embryo's opleveren, waardoor je bijna niet meer durft te hopen. Elke dag dat onze 4 embryo's nog in de running waren probeerde ik als een overwinning te zien, maar besefte me ook al te goed dat het ineens klaar kon zijn. 

Duurt lang....

De volgende dag was ik al vroeg wakker. De zenuwen gierden weer door mijn lijf. Om half 9 zat ik al af te tellen, want vanaf 9 uur konden ze bellen en de afgelopen dagen werd ik steeds tussen 9 uur en half 10 gebeld. De minuten kropen voorbij. Toen de klok 9 uur sloeg ging mijn hartslag direct omhoog. Ik zat continu naar die telefoon te staren. Toen het half 10 was geweest werd ik ongeduldig. Ze belden de afgelopen dagen steeds op tijd, was er een reden waarom dat deze keer niet zo was? Je gaat van alles bedenken. Ik ging maar douchen en mezelf klaarmaken, om de tijd te doden. 

Ik was mijn haar aan het fohnen toen plots de telefoon ging, het was inmiddels 11:30. Mijn hart ging tekeeeeer: welke kant zou dit telefoontje op gaan? De laborante vertelde al snel dat alle 4 de embryo's nog steeds mooi aan het delen waren en zelfs voorliepen op de ontwikkeling! 4 morula's (google is your friend) op dag 3! Wát een opluchting! En om de blijdschap nog groter te maken: die terugplaatsing gaat er komen! En wel morgen! 

Een terugplaatsing, ik kon mijn geluk niet op! De tranen rolden over mijn wangen.

Ik kan niet uitleggen hoe blij ik was. Eindelijk hebben we echt een goede kans op een zwangerschap! Ik kon mijn geluk niet op. De tranen rolden inmiddels over mijn wangen en ik belde Marijn direct met het goede nieuws.

De afgelopen dagen deelden we de uitslag steeds met familie, zij waren immers van alles op de hoogte en het voelde fijn om dit te kunnen delen. Maaaar, de terugplaatsing wilden we wel voor ons houden. Het gevoel dat anderen precies weten wanneer jij een terugplaatsing hebt gehad en wanneer jij kan testen, vonden wij niet fijn. Dus hebben we op dat moment alleen gedeeld dat alle 4 de embryo's nog aan het doordelen zijn en we die maandag zouden horen hoeveel de eindstreep hebben gehaald. Aangezien we die maandag zouden horen welke embryo's ingevroren konden worden. 

Even ter verduidelijking: er wordt 1 embryo teruggeplaatst op dag 4, de overige embryo's willen ze graag op dag 5 invriezen zodat deze een grote overlevingskans hebben. Het was dus nog spannend hoeveel embryo's de vriezer zouden halen. Maar... we hadden in ieder geval al wel 1 kans! En daar waren we zo blij mee!

- wordt vervolgd -


Trending op Mamaplaats: Kinderwens na miskraam: "We starten weer op nul"

1 jaar geleden

9 bevruchtingen waarvan 1 embryo is overgebleven. Ze is nu 7 jaar.

1 jaar geleden

Herkenbaar. Bij ons tp op dag 3. 2 embryo’s van de 6 haalden het🫠.

1 jaar geleden

Eentje werd teruggeplaatst en overleefde het niet. De volgende ligt hier nu twee maand in mijn armen