Snap
  • nieuwe partner
  • Relatie
  • ouders

Zo stel je je nieuwe partner voor aan je kind

Simpele taal helpt om over je nieuwe relatie te vertellen

Het voorstellen van je nieuwe partner aan je kleintje kan spannend zijn. Hoe zorg je ervoor dat deze ontmoeting soepel verloopt en een positieve indruk achterlaat? Om deze ontmoeting tot een succes te maken, hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

Kinderen hebben tijd nodig om te wennen aan deze nieuwe situatie. Daarbij heeft het ene kind veel tijd nodig en het andere kind wat minder. Houd daar rekening mee met de volgende tips:

  1. Hoe serieus is de relatie?
    Zie je een toekomst samen met je nieuwe partner? Pas als het serieus is, kun je voorzichtig je geliefde introduceren bij je kind(eren). Bescherm je kind tegen alle mini-verliefdheden in je leven. Zo voorkom je dat ze steeds afscheid moeten nemen.
  2. Een geschikte ontmoetingsplek
    ’s Ochtends bij de douche is niet het meest geschikte moment om je kind kennis te laten maken met je nieuwe partner. Voor een ontmoeting tussen je nieuwe partner en je kleintje is het beter om op een neutrale plek af te spreken, zoals de dierentuin, speeltuin of een pannenkoekenrestaurant. Breng je partner na afloop niet direct mee naar huis. De thuissituatie is voor je kind het veiligst. Neem de tijd om alles rustig op te starten.
  3. Hou het luchtig
    Het mooie van jonge kinderen is hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Voor oudere kinderen is dit veel lastiger. Zij hebben een voorgeschiedenis, tijdsbesef en herinneringen. Iets oudere kinderen hopen sterk dat hun ouders weer samenkomen. Een nieuwe partner kan die hoop de grond in boren.
  4. Een simpele uitleg
    Gebruik simpele taal om je kind te vertellen over je nieuwe partner. Peuters en kleuters hebben nog geen beeld van een liefdesrelatie. ‘Dit is mama’s vriend(in) en die komt vanavond gezellig bij ons eten’, of ‘een keer logeren’ is voldoende. 
  5. Gewoon een vriend(in)
    Gun je kind de kans om aan je nieuwe partner te wennen en geef ze allebei de tijd om elkaar te leren kennen. Hoe reageert je kind? Stelt je partner vragen? Vooral als er nog geen sprake is van samenwonen, is het ‘gewoon een vriend(in) van mama’, waarmee jullie leuke dingen doen. 
  6. Communiceer met je ex
    Als er een ex-partner is, is het belangrijk hem of haar zo snel mogelijk in te lichten. Dit is goed in het belang van jullie kind. Hierdoor krijgt je kind namelijk het gevoel dat hij of zij vrij over jouw nieuwe partner kan praten. En andersom: dat je ex-partner niet te veel hoeft te vragen. 
  7. Het is even wennen
    Realiseer je dat het voor je kind even wennen is als je (bijna) altijd met z'n tweeën bent geweest. Je kleintje moet ineens de aandacht delen. Jonge kinderen houden van vaste patronen en structuren, en het kan lastig voor ze zijn als die worden doorbroken. Accepteer dat je kind zich soms bedreigd kan voelen en vindt dat je nieuwe partner jou een beetje ‘afpikt’.
  8. De emoties van je kind
    Let op signalen. Jonge kinderen uiten hun emoties moeilijk. Ze weten niet waarom ze boos zijn. Bedplassen, driftbuien, een nieuw ontwikkelde verlatingsangst kunnen tekenen zijn dat je kind ergens mee zit. 
  9. Samenwoonplannen?
    In een ideale situatie neem je een jaar de tijd om de band tussen je nieuwe liefde en je kind op te bouwen. Met uitstapjes, spelletjes en af en toe een logeerpartij kweek je positieve ervaringen en maak je de overstap zo makkelijk mogelijk.

Lees ook:
Blogger in het zonnetje: Annebel, mama van Noah

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.