Snap
  • zomertijd
  • slapen
  • tips
  • Bedritueel

Zó bereid je je kind voor op de zomertijd

Er zijn een aantal handige manieren!

Op 31 maart 2024 gaat de klok 's nachts om 2.00 uur een uur vooruit naar zomertijd. Dat ene uurtje lijkt misschien niet veel, maar sommige kinderen (en ja, ook volwassenen) hebben er behoorlijk last van! Wist je dat ongeveer 10 procent van de mensen hier zelfs een hele week lang een jetlag-gevoel van heeft? Gelukkig zijn er manieren om je kinderen voor te bereiden op die overgang en de zo de gevolgen te beperken.

Hier zijn een paar eenvoudige trucjes om je kind geleidelijk te laten wennen aan de verschuiving van wintertijd naar zomertijd:

  1. Een vroeger bedtijdritueel: Laten we beginnen met een kleine verschuiving. Op 31 maart breng je je kleintje gewoon een kwartiertje eerder naar bed. Zet die wekker ook een tikkeltje eerder. Hierdoor zal het bioritme van je kind geleidelijk synchroniseren met de zomertijd. En als het ochtendlijke ontwaken nog steeds een uitdaging blijkt te zijn, waarom dan niet wat beweging toevoegen? Een korte fietstocht of wandeling kan wonderen doen!

  2. Een positieve insteek: Voor oudere kinderen kan het aanpassen van de bedtijd wat weerstand oproepen. Maar geen zorgen, we hebben een positieve draai voor je! Leg hen uit dat met de zomertijd in aantocht, de avonden weer langer en helderder zullen zijn. Dat betekent meer tijd om leuke dingen te doen! En ja, natuurlijk betekent dit ook een uurtje minder slaap op zondag, maar ach, wie kan er nou nee zeggen tegen een beetje extra avontuur?

  3. Een knusse slaapomgeving: Laten we de slaapkamer van je kind omtoveren tot een oase van rust en duisternis. Trek die gordijnen dicht, schakel het ganglicht uit en houd hooguit een zacht schemerlampje aan. Zo kan je kleintje genieten van een heerlijke, rustgevende nachtrust.

  4. Er lekker op uit: Daglicht speelt een cruciale rol bij het aanpassen van ons bioritme. Wist je dat mensen die regelmatig twee uur of langer buiten zijn, gemiddeld een uur eerder gaan slapen? Dus waarom niet wat extra tijd buitenshuis doorbrengen? Het is niet alleen goed voor de aanpassing aan de zomertijd, maar ook voor de gezondheid van je gezin.

En laten we even een grappig feitje delen: wist je dat ongeveer 15% van de mensen zichzelf beschouwt als een echt ochtendmens? Nog eens 25% noemt zichzelf een nachtbraker. Vooral de nachtuilen onder ons hebben het zwaar met de zomertijd - korter slapen terwijl het nog steeds vroeg voelt. Dus, als je jezelf hierin herkent, waarom niet eens experimenteren met een iets vroegere bedtijd? Het kan zomaar eens een slimme zet zijn! 

Lees ook: 
Zwanger na verlies