Snap
  • onderzoek
  • Kind
  • kerst

Waarom kerst niet even magisch is als vroeger

En handige tips om een kerstdip te voorkomen

Als kind de dagen van de kalender afstrepen tot aan kerst, omdat je zo verlangt naar het moment dat je pakjes mag openen. Je hebt het misschien zelf al gemerkt, maar dit magische moment vervaagt met de jaren. Is dit omdat je niet meer in de kerstman gelooft of zit er meer achter?🎄


Geen stress

Volgens de Britse psycholoog, Martin Graff, is dit makkelijk te verklaren. Een kind ervaart namelijk geen stress tijdens de kerstdagen, ze hoeven er namelijk weinig voor te doen. Als kind associeer je kerst met het uitpakken van cadeautjes en gezelligheid en dat is op zich al heel magisch.


Verantwoordelijk

Als je ouder wordt en een gezin hebt, komen er veel meer zaken bij Kerstmis kijken dan alleen het uitpakken van cadeautjes. Je komt er op het laatste moment achter dat je nog kerstkaartjes moet versturen naar je collega’s, je buurvrouw, de familie plus aanhang, je moet nog cadeautjes kopen en verzinnen wat er op tafel komt te staan tijdens het kerstdiner. Je bent dus veel verantwoordelijker, waardoor de focus minder op de - eventuele - pakjes onder de kerstboom ligt.


Roze bril

Martin voegt er nog aan toe dat mensen ook vaak door een roze bril terugblikken op kerst in hun kinderjaren. “Je herinnert je vooral de magische momenten, maar er waren vast ook mindere die je niet meer weet. We noemen dit herinneringsvervalsing.”


Tips om een kerstdip te voorkomen

Focus op mensen

Een onderzoek bewijst dat mensen die zich toespitsen op intimiteit en gezellig samenzijn gelukkiger zijn dan anderen die vooral geïnteresseerd zijn in het materiële aspect van de feestdagen.

Maak realistische verwachtingen

In tijden van sociale media wordt Kerstmis afgeschilderd als een weelderig feest. Er is tafel vol lekkers, een perfecte familie en magische pakjes onder de boom. Wees je ervan bewust dat het echte leven niet is zoals in de reclames.

Geven en niet nemen

Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen zich beter voelen als ze geven in plaats van ontvangen. Als je zelf genereus bent, zou je zelf minder verwachten. Een goede manier om Kerstmis in de toekomst te vieren.

Leestip: zó overleef je januari

1 jaar geleden

Voor mij blijft kerst speciaal♥️