Snap
  • sparen
  • geld
  • Kind

Vanaf déze leeftijd is leren over geld nuttig!

Maak van je kleintje een spaarwonder met deze handige tips

Geld is voor kinderen vaak een mysterieus iets. Het zit  in de portemonnee van hun ouders of oma's en opa's, maar wat is het nou eigenlijk? Waarom lijkt iedereen er zo op gebrand te zijn? Het is belangrijk om kinderen al van jongs af aan op een leuke manier kennis te laten maken met geld en ze te leren hoe ze het slim kunnen gebruiken. Maar op welke leeftijd kun je je kind het beste leren omgaan met geld? En hoe maak je het allemaal een beetje leuk? Nou, wij hebben wel wat tips voor je!


Wanneer kun je je kind het beste leren omgaan met geld?

Vanaf ongeveer vijf jaar oud kun je beginnen met het introduceren van het onderwerp geld en betalen. Het is niet nodig om je kind dan al zakgeld te geven, maar je kunt wel praten over geld en betalen. Leg bijvoorbeeld eenvoudig uit hoe je betaalt met je pinpas als je boodschappen doet in de supermarkt. Hoewel je kind misschien nog te jong is om te begrijpen dat je een bankrekening hebt waarop je salaris wordt gestort, kan hij wel leren dat je spullen niet zomaar kunt meenemen uit de winkel. Je kunt hem bijvoorbeeld producten laten aanwijzen en vertellen wat ze kosten, zodat hij of zij ziet dat er verschillende prijzen zijn. Of geef je kind een briefje van vijf als jullie samen naar de bakker gaan en laat hem het brood kopen. Thuis kun je met je kind winkeltje spelen met Monopoly-geld (of knopen): leuk en leerzaam!

Maak een spaarpot

Geef je kinderen een spaarpot en moedig ze aan om af en toe geld opzij te zetten. Leg uit dat sparen betekent dat je geld bewaart voor later, bijvoorbeeld om iets duurs te kunnen kopen of voor een noodgeval. Laat je kinderen ook zelf beslissen waarvoor ze willen sparen. Dat kan iets kleins zijn, maar ook bijvoorbeeld een nieuwe fiets of een dagje uit met het gezin.


​​Spaarpot decoratie

Laat je kind zijn/haar eigen spaarpot decoreren en personaliseren met stickers, verf, glitters, enz. Voor elke euro die je kind spaart, kun je hem een sticker of beloning geven die op de spaarpot kan worden geplakt. Dit motiveert je kind om geld te sparen.


Maak een verlanglijstje

Laat je kinderen een verlanglijstje maken van dingen die ze graag willen hebben. Bespreek vervolgens samen hoeveel geld er nodig is om deze wensen te vervullen. Zo leren ze in te schatten hoeveel geld bepaalde dingen kosten en hoe ze daarvoor kunnen sparen.


Speel een winkelspel

Speel samen met je kinderen een winkelspel. Geef ze bijvoorbeeld een mandje en laat ze boodschappen doen in de speelgoedwinkel. Leg uit dat ze alleen geld mogen uitgeven wat ze hebben en dat ze keuzes moeten maken. Als ze meer willen kopen dan ze kunnen betalen, moeten ze iets anders terugleggen. Zo leren ze op een speelse manier hoe ze met geld moeten omgaan.


Maak een budgetspel

Maak samen met je kinderen een budgetspel. Verdeel bijvoorbeeld een bedrag van 10 euro over verschillende categorieën, zoals speelgoed, snoep, kleding en sparen. Bespreek met je kinderen hoe ze hun budget het beste kunnen verdelen en stimuleer hen om zelf keuzes te maken. Als ze bijvoorbeeld graag veel snoep willen kopen, betekent dat dat ze minder geld overhouden voor speelgoed. Zo leren ze spelenderwijs keuzes maken en budgetteren.


Organiseer een garage sale

Hebben jouw kinderen teveel speelgoed dat ze niet meer gebruiken? Organiseer dan samen een garage sale of leg een kleedje neer op Koningsdag! Laat je kinderen hun eigen spullen uitzoeken en bepalen wat ze willen verkopen. Help ze om de prijzen te bepalen en zorg dat ze het geld zelf kunnen tellen en bewaren. Zo leren ze niet alleen hoe ze geld kunnen verdienen, maar ook hoe ze afstand kunnen doen van spullen die ze niet meer nodig hebben. 


Hebben jullie nog goede tips? Post ze hieronder in de comments :)


Trending op Mamaplaats: Dit zijn de top 5 allergieën bij kinderen

1 jaar geleden

Leuk artikel!