Snap
  • allergieen
  • Baby
  • peuter

Dit zijn de top 5 allergieën bij kinderen!

En zó kun je ze voorkomen!

Als ouder of verzorger wil je natuurlijk dat je kind gezond is en blijft. Maar soms kan het voorkomen dat je kleintje last krijgt van allergieën. En dat kan best vervelend zijn, vooral als je niet weet wat je eraan kunt doen. Maar geen paniek, in dit artikel gaan we je alles vertellen over allergieën bij kinderen. 


Allergische reactie bij je kleintje

Een allergische reactie wordt veroorzaakt door een contact met een zogenaamde ‘allergene’ stof, een stof waarop het immuunsysteem van het lichaam verkeerd reageert. Die reactie zorgt ervoor dat het lichaam histamines aanmaakt. Het zijn deze histamines die verantwoordelijk zijn voor de typische allergiesymptomen zoals zwellingen, huiduitslag, tranende ogen en een verstopte neus.

Wanneer allergieën in de familie voorkomen dan wordt de kans ook groter dat je kindje er last van zal hebben. Studies wijzen zelfs uit dat wanneer beide ouders een allergie hebben, het risico dat hun kroost ook een allergie ontwikkelt, stijgt tot 80 procent!


Wat zijn de meest voorkomende allergieën bij baby's en peuters?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat allergieën bij baby's en peuters veelvoorkomend zijn. Het immuunsysteem van je kind is dan nog niet volledig ontwikkeld, waardoor het vatbaarder is voor allergische reacties. De meest voorkomende allergieën bij kinderen zijn:


Koemelkallergie

2% van de jonge kinderen heeft last van een koemelkallergie. Wanneer de darmen beter ontwikkeld zijn, groeien de meeste kinderen hier overheen.


Kippenei-allergie

Bij deze allergie ben je allergisch voor eiwitten die in eieren voorkomen. Het vervelende bij deze allergie is dat je kind verschillende symptomen kunt hebben. Vaak gaat het gepaard met jeuk en eczeem.


Pinda-allergie

Dit is niet alleen een vervelende, maar kan ook een gevaarlijke allergie zijn. Het kind is dan allergisch voor pinda's. Pinda’s zijn - en dat weten veel mensen niet - geen noten. Het zijn peulvruchten, net als bijvoorbeeld sojabonen. Krijgt een kind met deze allergie een (stukje) pinda binnen, dan kan het van levensbelang zijn om snel te schakelen. 


Insectengifallergie

Een steek van een bij of wesp veroorzaakt bij vrijwel iedereen een reactie: er ontstaat een rood bultje en de huid jeukt. Bij baby’s en jonge kinderen kunnen dit soort allergische reacties nog sneller dan bij volwassenen tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Ademhalingsproblemen, daling van de bloeddruk en in de ergste gevallen een zogenaamde ‘anafylactische schok’. Dit laatste kan levensbedreigend zijn. Bel in dat geval direct 1-1-2, net als bij een ernstige reactie bij een voedselallergie.


Allergische astma

Astma is vaak één van de aandoeningen die zich kan ontwikkelen bij (inhalatie)allergieën. Bij allergisch astma is er sprake van overgevoeligheid voor bijvoorbeeld pollen, huisstofmijten, voedingsmiddelen, insectenbeten en dergelijke, terwijl bij ‘gewone’ astma ook sigarettenrook, inspanning of weersveranderingen een rol kunnen spelen.


Symptomen

Maar hoe herken je nu dat je kind last heeft van een allergie? De symptomen van allergieën bij baby's en peuters kunnen variëren van mild tot ernstig. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Huiduitslag, rode bultjes of bultjes over het hele lichaam

  • Jeukende of gezwollen ogen, neus of keel

  • Buikpijn, misselijkheid, overgeven of diarree

  • Ademhalingsproblemen zoals kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling

  • Anafylaxie, een levensbedreigende allergische reactie die kan leiden tot bewustzijnsverlies en shock.


Tips om allergieën bij baby's en peuters te voorkomen

Maar wat kun je als ouder of verzorger doen om de allergieën bij je baby of peuter te behandelen of te voorkomen? Hieronder vind je enkele tips:

  1. Borstvoeding geven. Als je borstvoeding geeft, is de kans dat je baby allergieën ontwikkelt kleiner. Borstvoeding bevat immers alle noodzakelijke voedingsstoffen die je baby nodig heeft en versterkt ook het immuunsysteem van je baby.

  2. Introduceer voedingsmiddelen geleidelijk aan. Begin met kleine hoeveelheden voedsel en wacht enkele dagen om te zien of je baby allergisch reageert. Als er geen reactie optreedt, kun je geleidelijk aan meer van het voedsel introduceren.

  3. Houd een voedseldagboek bij. Als je kindje last heeft van allergieën, houd dan een voedseldagboek bij. Op deze manier kun je goed bijhouden of je kindje op bepaalde producten anders reageert, en kan je actie ondernemen. 

  4. Raadpleeg een arts. Als je vermoedt dat je kindje allergisch is voor een bepaald voedsel, raadpleeg dan altijd een arts. De arts kan tests uitvoeren om te bepalen of je kind inderdaad allergisch is voor het voedsel.

Trending op Mamaplaats: Vriendschap: vanaf déze leeftijd is dat belangrijk!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.