Snap

Help, mijn kind wil niet stoppen met de speen..

Ik heb zo'n vierhonderd kindjes gezien afgelopen jaar.

‘385 kindjes hadden een speen’ – Korall

In dit blog deel in mijn ervaringen als ervaringsdeskundige/ pedagoog in opleiding/ nanny. Inmiddels bestaat Korall’s Kids Care bijna twee jaar en heb ik zo’n vierhonderd kindjes gezien afgelopen jaar; geloof mij, dat zijn er echt enorm veel! Maar om even terug te komen op het onderwerp ‘spenen’ 385 kindjes hadden een speen die ze zowel dag als nacht in hadden…

Nadelen speen:

Hoe kom je daar nou vanaf? En vanaf wanneer moet je beginnen met afbouwen? Voor oudere kindjes heeft een speen best veel negatieve/ nadelige effecten (daar ga ik verder niet te veel op in, maar er zijn genoeg onderzoeken die dit kunnen bevestigen) zoals overbeet en/of gehemelte verhoging en een speen kan zelfs leiden tot problemen bij de spraakontwikkeling. Dit wil je als ouder/verzorger natuurlijk niet voor je kindje en daarom is het belangrijk om op tijd af te bouwen met de speen.

Als je mijn advies/ tips/ verhaal wil weten, lees dan vooral even verder. Er komt namelijk een ervaring uit de praktijk aan bod, wat heerlijk is om te lezen :)

Voordelen speen:

Behalve de nadelen van spenen zijn er natuurlijk ook ‘voordelen’ van een speen (anders zouden spenen nu, in 2023, natuurlijk niet meer worden aanbevolen)

- Een speen biedt troost voor een kindje

- Een speen kan helpen bij het in slaap vallen, het geeft een vertrouwd gevoel

- Liever speen dan duim

Normen & Waarden

Als nanny zie je heel veel verschillende gezinnen, iedereen heeft ook weer andere normen & waarden en natuurlijk een verschillende opvoedstijl; wat jij erg belangrijk vindt bij het opvoeden kan voor iemand anders weer veel minder belangrijk zijn. Als nanny ben je (meestal, als het niet tegen je eigen normen en waarden in gaat) erg flexibel en pas je je aan aan de normen en waarden van het gezin. Voor ouders kan het heel fijn zijn dat er iemand (met pedagogische kennis bij KKC) van buitenaf mee kijkt in jullie gezin. Wij werken natuurlijk alleen met pedagogen in opleiding, dus wij kunnen ook met een pedagogische bril mee kijken en mee denken in jullie gezin; want wees eerlijk; opvoeden kan behoorlijk pittig zijn toch?

‘Ik heb zo’n vierhonderd kindjes gezien afgelopen jaar’ –

Persoonlijke nanny ervaring

Om weer even terug te komen op het onderwerp van dit blog; spenen, deel ik nu een ervaring die ik had toen ik zelf bij een gezin aan het oppassen was. Dit gezin bestaat uit een kindje van drie jaar (ze was bijna vier, en ging dus al bijna naar de basisschool) en een baby zusje van drie maanden ongeveer.

Amsterdam, december 2021

Ik kwam rond 08:00 aan bij het gezin. Moeder zat aan tafel met haar kindjes. De baby zat in zo’n Stocke baby stoel en haar zus zat op een Stocke kinderstoel. Ik zag dat het grote kindje een speen in had; dit viel meteen op dus ik ging er voorzichtig naar vragen. Moeder vertelde dat het echt onmogelijk was om de speen ‘af te pakken’. Ze zei: ‘We hebben de speen al een aantal keer verstopt, hoog in een kastje gelegd en gezegd dat de speen kwijt was’ maar na uren huilen en brullen gaven we het weer op, ze was pas rustig als ze haar speen weer had.

Het viel mij meteen op, dat ze dit zonder ‘overleg’ met het kind hadden gedaan. Even de rollen omdraaien; als jij nou bijvoorbeeld altijd je koffiedrinkt uit een zelfgemaakte mok, en je daar heel erg blij van wordt, het voelt fijn, het voelt vertrouwd en het zit in je routine. Elke ochtend maak je een kopje koffie en je drinkt het uit die mok. Stel je nou voor dat je wakker wordt, koffie wil maken, maar je mok is weg? En nu? Je gaat zoeken, misschien word je gefrustreerd of juist verdrietig, want je dronk altijd je koffie uit die mok en nu is hij vanuit het niets weg. Je weet niet wat er mee is gebeurd en niemand die je dat kan vertellen.

Het gevoel wat je hiervan krijgt/kan krijgen, is niet anders bij je kind als zijn/haar speen ‘opeens’ is verdwenen. Als je afstand van iets ‘moet’ doen, is het belangrijk om daar zelf afscheid van te kunnen nemen.

Ik had dit voorbeeld besproken met moeder en ze schrok, ze zei; ‘Oh jeetje, wat erg! Zo heb ik het echt nog nooit bekeken, ik dacht die speen moet weg want ze is al zo groot en dat is echt niet goed voor haar’.

Vervolgens vroeg moeder mij om een tip; ‘Nu weet ik dat ik die speen niet gewoon opeens moet laten verdwijnen, maar hoe gaan we dan samen afscheid nemen van die speen. Ik denk dat als we hem samen in de prullenbak gooit dat ze dan ook helemaal van slag raakt’.

Nanny tip:

‘Geef de speen weg aan een baby die hem ‘’nodig’’ heeft. 

Als je de speen samen naar de baby van een buurvrouw brengt, voelt het kindje zich groot en dan heeft ze het gevoel dat ze controle heeft over het besluit ‘de speen moet weg’.

‘Je gaat zoeken, je wordt gefrustreerd of juist verdrietig’

Het voelde zo goed dat ik haar heb kunnen helpen met het ‘probleem’.

Ik heb moeder inzichten kunnen geven en op die manier is ze toch ook op een andere manier gaan nadenken over haar manier van aanpak.

Ik zie zo vaak dat ouders bepalen wat er gaat gebeuren met of voor een kind, zonder het kind erbij te betrekken maar het is juist zo belangrijk om je kindje(s) wél te betrekken...

Opvoeden doe je samen, en het is echt niet erg als je soms even niet meer weet hoe je iets het beste kan aanpakken. Dat is heel normaal, en hulp vragen is juist goed!

Heb jij een vraag over een bepaald onderwerp? Laat het mij gerust weten, misschien schrijf ik mijn volgende blog wel over jouw doorgegeven onderwerp.

Je bent een prachtig mens, gewoon je best blijven doen en dan komt echt alles goed.

‘Pedagogisch verantwoorde nanny in huis’

Wil jij ook een pedagogisch verantwoorde nanny in huis die af en toe fijne tips kan geven? Bekijk dan snel even onze website en vraag een intakegesprek aan!

Liefs

Korall Koornstra CEO Korall's Kids Care

Lees ook: Moeders met 3 kinderen ervaren de meeste stress

1 maand geleden

Met onze zoon van 2 afgesproken dat als hij zijn speen zelf in de prullenbak gooit hij in ‘ruil’ daarvoor een kadootje krijgt. Poging 1 om 17.00 uur werkte niet (dan zijn ze moe/hangerig) maar poging 2 om 09.30 uur ging vlot! 2 nachten wat gejengel en toen was het over!

1 maand geleden

Oh wat goed zeg! Echt heel slim, fijn dat dat zo goed is gegaan

1 maand geleden

K

1 maand geleden

Hier niet onmiddellijk baby’s op komst.. is een tuttenboom ook een optie? Proberen het af en toe te overleggen en uit te leggen dat hij al groot word.. helaas vindt hij zichzelf hier te klein voor 🤣 zo lost hij het probleem voor zichzelf op.. 🤣

1 maand geleden

Zo blij dat wij nooit begonnen zijn met spenen,ook kleindochter heeft er geen,wel bv en met liefde en aandacht troosten,

1 maand geleden

Altijd belangrijk om met liefde en aandacht te troosten Xx