Snap
  • Kind
  • kind
  • ouderschap
  • favorietkind

Heb jij een favoriet kind? Je bent niet de enige!

70 procent van de ouders heeft een voorkeur voor een van de kinderen.

Er rust een groot taboe op, toch blijkt uit onderzoek dat 70 procent van de ouders een voorkeur voor één van de kinderen heeft. Het is zelfs menseigen om een favoriet kind te hebben. Pedagoog Maud De Buck legt uit waarom dit gebeurt en welk effect het heeft op de gezinsdynamiek. 

Driekwart van de moeders heeft een lievelingskind

Het onderzoek waar het om gaat verscheen in Journal of Family Psychology. Er werden meer dan 350 gezinnen onderzocht. De conclusie? Maar liefst 70 procent van de ouders heeft een favoriet kind. Onder de moeders heeft zelfs driekwart een lievelingszoon of -dochter.  

Taboe

Uit een ander onderzoek onder 2900 ouders door het Britse onderzoeksbureau YouGov blijkt dat ouders dat liever niet toegeven. Slechts 10 procent durft dit hardop uit te spreken. "Ook voor ouders is het moeilijk te vatten dat zij zich meer aangetrokken voelen tot een bepaald kind", zegt pedagoog Maud De Buck tegen HLN. "Dat wringt, zeg maar. Omdat je je andere kinderen even graag ziet."

Karakter

Een voorkeur hebben wil niet zeggen dat je ook meer van het ene kind houdt dan van het andere, benadrukt De Buck. "Het favoriete kind is het kind dat qua karakter het meest op de ouder lijkt. Als ouder voel je automatisch meer affiniteit met dat kind. Maar het kan ook andersom. Een kind dat bepaalde eigenschappen heeft waar je als ouder juist heel erg naar opkijkt, maar die je zelf niet bezit, ontpopt zich ook vaak tot voorkeurskind."

Moeder-zoon, vader-dochter

Verder blijkt dat een moeder vooral een voorkeur heeft voor de oudste zoon, terwijl de vader vaker de jongste dochter verkiest. "Maar uiteindelijk blijven gedeelde karaktereigenschappen en interesses wel de belangrijkste oorzaken."

"Favoriet kind zijn brengt druk met zich mee"

Favoriete kinderen mogen vaak meer. Ouders doen meer voor het kind en brenger er meer tijd mee door. Of dat altijd leuk is? Zeker niet. Een kind kan druk ervaren om het goed te blijven doen, zodat de voorkeurspositie behouden blijft. "Omdat voorkeurskinderen vaak gepamperd worden, kunnen ze het moeilijk vinden om zelfstandig te worden. Ook denken ze soms dat iedereen zomaar voor hen zal springen wanneer ze iets vragen of willen."

Wat het effect op de gezinsdynamiek precies is, verschilt per kind en gezin. Dit heeft te maken met de karakters van de kinderen, of het een actieve afwijzing is en hoe vaak het voorkomt. Wanneer een kind structureel minder of weinig aandacht krijgt van beide ouders, kan het kind het gevoel krijgen niet geliefd te zijn, of onzeker worden. Het 'favoriete' kind kan een schuldgevoel ontwikkelen.

Heb jij een favoriet kind?

Merk jij dat je een voorkeur hebt voor één van je kinderen? Dan is één-op-één-tijd heel belangrijk. Dit hoeven geen grote activiteiten te zijn, ga bijvoorbeeld samen boodschappen doen of de was opvouwen. Ook een compliment geven en interesse tonen in het leven van je kind kan de dynamiek in evenwicht houden.

Lees ook: Zwanger en verkouden? Lees deze tips!

1 jaar geleden

Ik denk dat het goed is dat dit uit de taboesfeer komt. Dat mensen zich uit mogen spreken. Maar ik wil hier wel een kanttekening bij plaatsen. Voorkeur voor een kind zegt NIKS over het kind en ALLES over de ouder. Het gaat namelijk om projectie. Projectie van de ouder op het kind, waarbij eigenschappen die men van zichzelf niet zo fijn vindt, ook niet fijn vindt bij het kind. Dan bestaat de kans dat een kind slecht wordt behandeld en zich slecht gaat voelen over zichzelf, terwijl er niks mis is met het kind. En een kind voelt echt wel heel goed aan of het minder geliefd is, ook al spreek je het als ouder niet letterlijk uit. Dus als een ouder een favoriet kind heeft, lijkt het mij gewenst dat een ouder therapie/ gesprekken gaat volgen om zichzelf beter te leren kennen en meer compassie te gaan tonen. Dan verdwijnt het hebben van een favoriet kind ook.

1 jaar geleden

Toch niet de enige..