Snap
  • Kind
  • hechting
  • hechtingsproblemen
  • earlylifestress
  • stressbijkinderen
  • vroegkinderlijktrauma

Early Life Stress

Wat is het en wat kun je eraan doen?

Early Life Stress staat voor langdurige en ongezonde stress bij baby’s of kinderen, die grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal. De hersenen van een kind ontwikkelen zich al tijdens de zwangerschap, maar ook nog gedurende de eerste levensjaren. Juist hierdoor kan Early Life Stress zoveel invloed hebben. Het brein is immers nog volop in ontwikkeling en de werking ervan kan echt ingrijpend veranderen door langdurige stress. Het heeft niet alleen invloed op de mentale gesteldheid, maar kan ook voor lichamelijke problemen zorgen. Het verstoort buiten de hersenontwikkeling ook de hormoonhuishouding en het immuunsysteem. Denk bij mogelijke gevolgen bijvoorbeeld aan hoge bloeddruk, astma, een minder goed werkend immuunsysteem, verslavingen, eetstoornissen of depressies.

Waardoor ontstaat ELS?

Er zijn veel mogelijke oorzaken, zoals een stressvolle zwangerschap van de moeder (lees hier mijn blog over Stress tijdens de zwangerschap), een pittige geboorte-ervaring, zoals bijvoorbeeld een langdurige geboorte, een (spoed)keizersnede, gebruik van de vacuümpomp, ligging als sterrenkijker etc. Maar ook na de geboorte zijn er ervaringen die veel stress kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan direct weggehaald worden bij moeder (en vader) na de geboorte, in de couveuse terecht komen, maar ook verwaarlozing, misbruik, scheiding van de ouders, gepest worden of een overlijden in de directe familie.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Buiten de genoemde mentale en lichamelijke gevolgen, die dus behoorlijk ingrijpend kunnen zijn, kan Early Life Stress ook gevolgen hebben voor hoe het later gaat op school, in relaties en op de werkvloer. Het is dus van groot belang om hier iets mee te doen, om het kind het gemakkelijker te maken. Niet alleen nu, maar ook voor de toekomst.

Wat kun je eraan doen?

Als je als ouders oog hebt voor je kind en wat hij nodig heeft en sensitief omgaat met de behoeftes en wensen van je kind, dan is dat al de eerste winst. Kinderen, die te maken hebben gehad met Early Life Stress hebben een extra grote behoefte aan geborgenheid en veiligheid.

Als je kijkt naar de adviezen vanuit de geestelijke gezondheidszorg, kom je de volgende drie punten tegen:

Als het kan, de gebeurtenis of ervaringen waardoor de stress is opgetreden zo snel mogelijk laten stoppen (is niet altijd mogelijk uiteraard)

Een omgeving die liefdevol en fijngevoelig op het kind reageert is bijna van levensbelang

Het werken aan het opbouwen van meer veerkracht voor het kind om zodoende positieve ervaringen te creëren waardoor het kind langzaam aan beter met stress om zal leren gaan

Hoe bouw je aan meer veerkracht?

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar is zeker mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het geven van complimenten. Vooral als ze iets nieuws hebben geprobeerd, wat ze wellicht lastig vonden. Moedig ze ook aan om dat te doen. Laat ze hierbij vooral merken dat je waardeert dat ze het hebben geprobeerd, ongeacht het resultaat. Geef ze de kans om dingen te blijven oefenen en leg ook uit dat het normaal is om dingen meerdere keren te moeten proberen voordat het lukt. Geef bijvoorbeeld ook voorbeelden, waarbij dit bij jouzelf ook zo was. Het is ook fijn om dingen samen te oefenen. Dit draagt meteen bij aan het gevoel van veiligheid en geborgenheid voor je kind.

Eenmaal volwassen

Zoals gezegd kun je ook als je eenmaal volwassen bent nog last hebben van de ELS. Dit kan zich op veel manieren uiten. Buiten de mogelijke lichamelijke ongemakken, kun je gevoelig zijn voor eetstoornissen, depressies of verslavingen. Moeilijk kunnen omgaan met stress is ook een logisch gevolg. Tenslotte heb je als kind niet leren omgaan met stress en dat draag je gewoon nog met je mee, als je er niets mee hebt gedaan.

Ook als volwassene kun je gelukkig werken aan meer veerkracht. Daarnaast is het nuttig om je te verdiepen in je eigen start. Bijvoorbeeld via geboortepsychologie, gecombineerd met Innerlijk Kind therapie en bijvoorbeeld het doen van oefeningen om beter met stress om te kunnen gaan.

Voorbij Vroegkinderlijk Trauma

Onlangs startte mijn nieuwe aanbod voor volwassenen, dat is gericht op het verwerken van Early Life Stress. De naam van het programma is Voorbij Vroegkinderlijk Trauma. Hierbij zal er onder meer gebruik gemaakt worden van geboortepsychologie, hechtingsoefeningen en Innerlijk Kind therapie. Het traject is nu nog in de opstartfase. Wil je alvast meer informatie? Stuur me een berichtje of e-mail, dan vertel ik je meer!

Geboortepsychologie en Innerlijk Kind therapie

Door te werken met geboortepsychologie ga je inzien en voelen waar jouw gedrag of jouw gevoelens ontstaan zijn. Achter ons gedrag zitten behoeftes, die niet zijn ingevuld toen we jong waren. Dit is niet perse iemands schuld, soms gaan dingen gewoon anders. Dit kan door omstandigheden komen of doordat jouw ouders ook weer dingen uit hun jeugd met zich meedroegen, waardoor ze niet aan al jouw behoeftes konden voldoen. Of doordat bijvoorbeeld de zwangerschap van je moeder heel anders liep dan verwacht.

Door Innerlijk Kind therapie kun je gaan werken met die behoeftes, in gesprek gaan met je jongere ik en bepaalde ervaringen gaan helen. Zodat je jezelf niet alleen beter begrijpt, maar ook daadwerkelijk stappen kunt gaan zetten in de verandering van je gevoelens of gedrag.

Kun je ook lezen: Zwanger na een miskraam