Snap
  • kinderziekten
  • ziekzijn
  • ziekenhuis
  • #ziekkind
  • zorgen

De ziekte van watte?

Deel 3

De arts komt om 23:15 de kamer. Luca heeft de ziekte van Henoch-schönlein. Dit is gelukkig niet iets blijvends, maar het kan zeker 4-6 weken duren voordat hij echt klachtenvrij is. Ook kan het zo zijn dat het beter gaat en hij weer een terugval krijgt. We bekijken het maar per dag. 

Er is geen medicijn voor deze ziekte. De pijn moesten we onderdrukken met paracetamol en diclofenac. Het is heel belangrijk dat Luca goed drinkt en wij zijn urine in de gaten houden. Zoals ik al zei in mijn vorige blog kan het de nieren nog aantasten. Dit gebeurt bij best een groot gedeelte van de kinderen die dit krijgt. Feitje, maar 1 op de 5000 kinderen (met name jongens) krijgt deze ziekte! Het is vooral heel belangrijk dat hij zijn rust neemt, zodat hij goed kan herstellen.

We namen Luca mee naar huis, dan kon hij daar lekker slapen in zijn eigen bed. Ik vond het spannend, dus ben bijna ieder uur gaan kijken in zijn kamer. Hij heeft uitgeslapen en kwam zelf zijn bed uit. Lopen ging nog niet helemaal goed, maar hij heeft dan ook heel rustig aan gedaan. 

In de tussentijd zijn we bijna 3 weken verder en gaat het erg goed met hem. De eerste week is hij niet naar school geweest. Hij had nog best veel pijn en was erg moe. De tweede week is hij halve dagen naar school geweest. De middag deed hij lekker rustig aan, maar eigenlijk ging dit heel goed. De vlekken zijn in de tussentijd al helemaal weggetrokken. Dit was voor mijn idee sneller dan dat ze zeiden, maar alleen maar fijn! Hij is nog wel wat sneller moe en dat gaat de ene dag dan ook beter dan de andere. 

Luca heeft vorige week zijn eerste controle gehad in het ziekenhuis. Het komende jaar moet hij voor zijn nieren nog een jaar langs komen voor controle. Toen ik dit hoorde dacht ik gelijk: 'Oké, dit is wel serieus!' Bij deze controle gaf de arts aan dat het dus een half jaar na dato ook nog in de nieren terecht kan komen. Het is belangrijk om dit te blijven monitoren. Hij moest zijn bloeddruk laten opmeten en weer urine inleveren. Hier hadden we nog niet direct uitslag van, maar worden ook alleen gebeld als de waardes niet goed zijn. 

Inmiddels is Luca weer voor het eerst sinds 3 weken naar de voetbal geweest, zijn lust en zijn leven. Ik ben blij dat het zo goed gaat, maar bij 1 op de 3 kinderen kan het ook nog eens terugkeren. Gelukkig weet ik nu wat het is en hoe we er mee om moeten gaan. Het is fijn om te zien dat hij weer lekker zichzelf is! 

Heb je vragen over deze ziekte of herken je het verhaal? Stuur me gerust een berichtje via DM op instagram @lauras.momlife 

Liefs, Laura


Leestip: Opeens staat de wereld stil

5 maanden geleden

Herkenbaar verhaal onze zoon van 6 heeft dit ook gehad onze huisarts had het in 20 jaar tijd nog nooit gezien, blijkbaar toch zeldzame aandoening 🍀

5 maanden geleden

Mijn dochter kreeg het 30 jaar geleden. 6 weken totale rust, niet sporten, springen, skaten enz. Tot haar 12de controles gehad. Nu gezond en moeder van 3 kinderen. Maar spannend was het toen wel.

5 maanden geleden

Ons zoontje van toen 2 jaar, inmiddels 3 jaar ook! In mei 2023. Gaat nu heel goed gelukkig.🍀

5 maanden geleden

Ja zeker! Ik herken dit! Mijn zoontje van 2 jaar rond mei 2023. Gaat goed nu! Gelukkig bij jullie ook lees ik.