Snap
  • opvoeden
  • #bewustopvoeden
  • Jagenverzamelenenopvoeden
  • mamablogger
  • onvoorwaardelijkouderschap

Als je schreeuwt, stopt je kind met luisteren

Geïnspireerd door het boek "jagen, verzamelen en opvoeden"

𝐀𝐥𝐬 𝐣𝐞 𝐬𝐜𝐡𝐫𝐞𝐞𝐮𝐰𝐭

𝐒𝐭𝐨𝐩𝐭 𝐣𝐞 𝐤𝐢𝐧𝐝 𝐦𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧

Na het lezen blijft deze zin in mijn hoofd spoken, want ondanks dat ik niet hele dagen schreeuwend rond breng doe ik het wel eens: schreeuwen... Ook tegen mijn kinderen.


𝐀𝐥𝐬 𝐣𝐞 𝐬𝐜𝐡𝐫𝐞𝐞𝐮𝐰𝐭

𝐒𝐭𝐨𝐩𝐭 𝐣𝐞 𝐤𝐢𝐧𝐝 𝐦𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧

De theorie die eromheen hangt doet me denken aan de "omgaan met agressie' trainingen die ik geef op het MBO. Klinkt heftig zo (al moet je een goeie peuter driftbui natuurlijk niet onderschatten 😜), maar wat eigenlijk de basis van die training is, is hoe in je lijf te voelen en herkennen waar je (spannings) grens ligt en hoe je vanuit hier, al dan wel niet in een stress-situatie, weer zo snel mogelijk terug komt in je lichaam, zodat je vervolgens bewust en juist kunt handelen. Doe je dit niet, dan ga je automatisch over tot de basis-reacties: "vluchten, bevriezen of ('juist') vechten". Waarbij verbaal vechten, dus schreeuwen kan zijn. Een kind reageert vaak vanuit zijn basisreactie, zij moeten nog leren, leren van ons, omdat wij als volwassenen moeten kunnen reguleren.. daarnaast zijn wij mensen geprogrammeerd gedrag van anderen te spiegelen, waarbij wij natuurlijk zelf degene willen zijn die de spiegel voorhoudt.

Eerlijk is eerlijk

Dat schreeuwen gebeurt uiteraard niet als je lekker zen bent en alles op rolletjes loopt.

Vaak is het aan het einde van de dag, vaak nadat je de hele dag al geduldig bent geweest, misschien heb je wel gewerkt, sliep je al slecht of ben je hoog zwanger en dan weigert je lieftallige kind zijn tanden te poetsen of is hij opeens traag als een slak of rent hij juist weg, misschien wel gillend of vol in discussie.

Ik heb besloten, juist deze momenten, te zien als een dubbel dikke uitdaging.

Adem in, adem uit.

Weer zen worden.

Misschien even weglopen

En dan het gesprek vervolgen op rustige toon.

Duidelijk.. maar rustig,

misschien door een paar keer te herhalen.

Met in gedachte: "Mijn kind moet het nog leren, maar ik kan hem laten zien hoe het ook kan"


𝐀𝐥𝐬 𝐣𝐞 𝐛𝐞𝐠𝐢𝐧𝐭 𝐦𝐞𝐭 𝐬𝐜𝐡𝐫𝐞𝐞𝐮𝐰𝐞𝐧

(𝐎𝐟 𝐣𝐞 𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐯𝐞𝐫𝐡𝐞𝐟𝐭)

𝐒𝐭𝐨𝐩𝐭 𝐣𝐞 𝐤𝐢𝐧𝐝 𝐦𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧

𝐄𝐧 𝐥𝐞𝐞𝐫𝐭 𝐡𝐢𝐣, 𝐝𝐚𝐭 𝐬𝐜𝐡𝐫𝐞𝐞𝐮𝐰𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐨𝐩𝐥𝐨𝐬𝐬𝐢𝐧𝐠 𝐢𝐬.

En mocht het toch even niet gaan

Mocht je toch eens schreeuwen

Dan is er altijd nog ruimte te benoemen dat dit niet de meest handige manier was om je duidelijk te maken, dat je het liever anders had willen doen. Dat dit even mislukte, omdat je zo moe was misschien, maar dat je het een volgende keer anders zou willen doen.

Want ook dat is menselijk


Boek: Jagen, verzamelen en opvoeden 

Trending op Mamaplaats: 5x tips om te besparen op luiers

10 maanden geleden

Dit klopt echt helemaal en heb vaak ook spijt van mijn uitbarsting... tijdens het samenspelen ,hoor je ze dan ook tegen mekaar schreeuwen en roep dan vaak dat het schreeuwen niet hoeft 🤦🏽‍♀️.. pff .. die spiegel...

10 maanden geleden

Confronterend soms hè🫣 We blijven ook maar mensen🤎 die bewustwording is al heel goed toch💛