Snap
  • televisie
  • leerzaam
  • opvoeden

De leukste leerzame tv-programma's voor kinderen!

Leren van een scherm: ingedeeld per leeftijdscategorie

Kinderen en schermtijd, we hebben er een haat-liefdeverhouding mee. Als je ze dan toch voor de tv zet, waarom dan niet een tv-programma dat zowel leuk als leerzaam is? Lang zoeken hoeft niet; wij hebben de beste namelijk al voor je geselecteerd! Van wetenschappelijke experimenten tot reizen door de natuur, deze programma's zullen de nieuwsgierigheid van je kinderen stimuleren en hun kennis vergroten. 

Het aanbod tv-programma's voor kinderen is eindeloos. Veel is er vooral ter entertainment. Maar gelukkig wordt het aanbod educatieve programma's steeds groter. Nu weten we allemaal wel dat te veel tv kijken niet goed is voor kinderen. Maar dit betekent niet dat je kleintjes helemaal geen tv moet laten kijken. Educatieve televisieprogramma’s, zoals Sesamstraat, hebben een positief effect op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Die effecten komen ook op langere termijn tot uiting in de woordenschat, rekenvaardigheden en het leesgedrag. 

Maar wanneer is een programma ook educatief? Een tv-programma is leerzaam als het ook interactieve onderdelen bevat. Dit betekent dat kinderen worden aangemoedigd om mee te doen door vragen te beantwoorden, te zingen of te oefenen met woorden, letters en kleuren. Of ze leren kinderen iets over de wereld en andere culturen.

Educatieve series of video’s voor kinderen van 0-2 jaar:

  1. Pretlettertjes: Leer je kind woorden en dierengeluiden met de filmpjes van Pretlettertjes. Te zien op Youtube.
  2. Nijntje: Nijntje en zijn vriendjes leren je kind alles over kleuren, cijfers en vormen. Te zien op NPO Zappelin.
  3. Teletubbies: De kleurrijke wereld van de Teletubbies is erg populair onder kinderen van 0-3 jaar. Te zien op NPO Zappelin Extra.

Educatieve series of video’s voor kinderen van 2-4 jaar:

  1. Het Zandkasteel: Toto, Sassa en koning Koos maken van alles een feestje in Het Zandkasteel. Te zien op NPO Zappelin.
  2. Sesamstraat: Pino, Ieniemienie, Purk en Tommie beleven iedere dag nieuwe avonturen in de bekendste straat van Nederland. Te zien op NPO Zappelin.
  3. Woezel en Pip: Geniet van kleine verhalen en leuke liedjes met Woezel en Pip. Te zien op NPO Zappelin.

Educatieve series of video’s voor kinderen van 4-6 jaar:

  1. Mickey Mouse Clubhouse: Help Mickey en zijn vriendjes raadsels oplossen in dit educatieve programma. Te zien op Disney Junior.
  2. Sprookjesboom van de Efteling: Leer subtiele morele lessen met de Sprookjesboom en bekende sprookjes. Te zien op NPO Zappelin.
  3. Kabouter Plop: Ontdek samen met Kabouter Plop de wereld en leer ook nog eens iets bij. Te zien op Studio 100 TV.

Educatieve series of video’s voor kinderen van 6-8 jaar:

  1. Het Klokhuis: Ontdek alles over verschillende onderwerpen, van geschiedenis tot wetenschap, in Het Klokhuis. Te zien op NPO Zapp.
  2. Klaas kan alles: Klaas van Kruistum gaat uitdagingen aan en oefent de meest moeilijke beroepen uit in dit populairwetenschappelijke programma. Te zien op NPO Zapp.
  3. Freeks Wilde Wereld: Freek Vonk reist de wereld over op zoek naar bijzondere dieren en geeft survivaltips. Te zien op NPO Zapp.

Leestip: Dít Moederdag cadeau is een prachtige herinnering!