Snap
  • tienermoeder
  • ouderschap
  • geïnterviewd

''Ik was pas 16 en nog volop bezig met school''

Interview met tienermoeder Kelly (18)


Als je 16 bent, denk je meestal aan school, bijbaantjes en afspreken met vriendinnen. Maar voor Kelly veranderde alles toen ze onverwacht zwanger werd van haar dochtertje Mila. Terwijl haar vriendinnen druk waren met examens en uitgaan, stond Kelly voor een grote uitdaging: moeder worden. Wat begon als een enorme verrassing, bleek uiteindelijk het mooiste wat haar ooit is overkomen.

In dit interview vertelt Kelly hoe ze haar zwangerschap en moederschap (heeft) beleefd, hoe ze moest stoppen met school, maar ook hoe haar vriend Chris altijd aan haar zijde stond.

Hoe was het moment waarop je ontdekte dat je zwanger was? Wat ging er door je heen?

"Het was een totale verrassing. Ik voelde me een tijdje niet lekker en dacht dat het door de stress van school kwam. Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, schrok ik heel erg. Ik was pas 16 en nog volop bezig met school. Maar tegelijkertijd voelde ik direct dat dit kindje welkom was. Mila kwam onverwachts, maar was zo gewenst."

We gaan dit samen doen, ik laat je niet in de steek.'

Hoe reageerde Chris toen je hem vertelde dat je zwanger was?

"Chris was echt geweldig. Hij was net zo geschrokken als ik, want we hadden nog nooit nagedacht over kinderen op zo’n jonge leeftijd. Maar na die eerste schrik zei hij meteen: 'We gaan dit samen doen, ik laat je niet in de steek.' Dat gaf me veel rust en vertrouwen, want ik wist dat ik er niet alleen voor stond."

Kun je iets meer vertellen over Chris? Wat doet hij nu?

"Chris is nu 20 en werkt fulltime in een magazijn. Toen ik zwanger werd, hebben we veel gepraat over wat we moesten doen. We zaten allebei nog op school, maar Chris besloot uiteindelijk te gaan werken om voor ons te kunnen zorgen. Hij werkt echt heel hard en zorgt ervoor dat we het financieel redden, ook al is het soms lastig. Hij klaagt nooit, en hij is altijd blij om na een lange dag thuis bij Mila te zijn."

Op een gegeven moment kreeg ik ook last van harde buiken, waardoor het gewoon niet meer ging.

Je hebt tijdens je zwangerschap besloten om te stoppen met school. Hoe was dat voor jou?

"Dat was echt moeilijk. Ik wilde heel graag mijn school afmaken, maar de zwangerschap viel me zwaar. Ik was vaak moe en had veel last van misselijkheid. Op een gegeven moment kreeg ik ook last van harde buiken, waardoor het gewoon niet meer ging. Toen besloot ik in overleg met mijn ouders en de school om te stoppen. Dat was een lastige beslissing, want ik had altijd dromen voor mijn toekomst. Maar op dat moment stond de gezondheid van Mila voorop."

Waar zijn jullie gaan wonen? Hebben jullie hulp gehad van familie?

"We hadden zoveel geluk met onze ouders. Na Mila’s geboorte zijn we eerst bij mijn ouders gaan wonen. Zij hebben ons enorm geholpen. Mijn moeder nam vaak de nachtvoedingen over als ik echt uitgeput was en mijn vader hielp Chris met alles regelen, zoals het inrichten van een kamertje voor Mila. Na een tijdje wilden we graag ons eigen plekje, en nu wonen we samen in een klein appartementje in de buurt van Chris' ouders. Ze helpen ons nog steeds vaak, vooral als Chris werkt of als ik een momentje voor mezelf nodig heb. Zonder onze families had ik het echt niet gered."

Hoe was het voor jullie toen Mila eenmaal geboren was?

"De geboorte van Mila was zo bijzonder. De bevalling was zwaar, maar toen ik haar voor het eerst in mijn armen had, vergat ik alle zorgen. Ze was zo klein en perfect. Maar het was ook een hele pittige periode. Mila sliep slecht en had veel last van krampjes. Chris werkte lange dagen, dus ik deed veel alleen en was vaak heel moe."

Hoe is jouw relatie met Chris veranderd sinds jullie ouders zijn geworden?

"Onze relatie is sterker geworden! We hebben zoveel meegemaakt in korte tijd, maar we zijn echt een team. Natuurlijk hebben we ook wel eens ruzie, vooral als we allebei moe zijn. Maar we praten er altijd over en lossen het samen op. Chris is echt een geweldige vader. Hij helpt met alles en is superlief voor Mila. We zijn jong, maar we doen het goed samen."

Wat was het moeilijkste moment voor jou als jonge moeder?

"De eerste maanden na de geboorte waren echt zwaar. Mila huilde veel en sliep slecht, dus ik was vaak doodmoe. Soms vroeg ik me af of ik het wel goed deed. Ook het stoppen met school blijft moeilijk. Ik zag mijn vriendinnen hun diploma halen, terwijl ik thuis met een baby zat. Dat deed soms pijn, maar ik weet dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Mila staat voorop."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Nu Mila wat ouder is, wil ik graag weer naar school. Ik wil een opleiding in de zorg doen, omdat ik graag andere mensen wil helpen. Misschien word ik wel kraamverzorgster, want na mijn eigen ervaring weet ik hoe belangrijk dat werk is. Mijn dromen zijn er nog steeds, alleen zijn ze nu anders. Ik wil dat Mila later trots op me kan zijn."

Heb je nog een tip voor andere jonge moeders?

"Ja, zeker. Geef nooit op, hoe moeilijk het soms ook is. Vraag om hulp als je het nodig hebt, je hoeft het niet allemaal alleen te doen. En wees niet te streng voor jezelf. Je bent misschien jong, maar dat betekent niet dat je geen goede moeder kunt zijn. Zolang je je kind liefde geeft, doe je het geweldig!"

Heb jij een bijzondere ervaring in het moederschap die je wilt delen? Stuur ons je verhaal dan op via info@mamaplaats.nl. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!🤍

Lees ook: Van baby tot tiener: toffe cadeautips per leeftijd

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.