Snap
  • column
  • jill
  • Q&A

Mijn antwoorden op jullie creative problemen

Boze kleuter omdat het niet lukt? geen tekeninspiratie? i've got you!

Deze week is er eentje om de champagne voor te poppen: mijn zomermagazine ‘Puzzel je chill met Jill’ ligt in de winkels én mijn nieuwste tekenboek ‘Tekenboek van Jill’ is sinds een paar dagen uit. Dubbel feest dus. En dat vier ik met een leuke give-away, zie het einde van deze blog.

Maar ook dubbel zo druk, dus van die champagne cheers is het nog niet gekomen.

Je hebt auteurs die er altijd enorm tegen opzien: het PR circus dat begint zodra je boek is uitgekomen. Maar gelukkig schrijf en teken ik voor de leukste doelgroep die je maar kunt verzinnen: kinderen! Er gaat niets boven de stralende ogen van een jonge fan die me vertelt over zijn of haar mooiste tekening. Het afgelopen weekend heb ik weer veel kinderen blij mogen maken tijdens meet & greets en mijn tekenworkshops.

Wat me daar ook weer opviel: veel kinderen zijn onzeker over wat ze kunnen gaan tekenen. Vaak lukt het niet in één keer, wat ontmoedigend werkt, of ze hebben ze geen inspiratie. Als ouder kun je hen hierbij op een hele laagdrempelige manier helpen. Elk kind bruist van de creativiteit: het enige wat ze nodig hebben is de juiste aansporing. Hieronder een paar problemen die ik vaak in mijn DM’s voorbij zie komen, met mijn creatieve advies eronder.

Mijn kind wordt boos als het niet lukt

‘Mijn dochter wordt snel boos als een tekening niet lukt. Ze gooit hem dan nijdig in de prullenbak en wil daarna ook niet meer verder.’

Jasmijn (via instagram)

Het is voor een kind lastig te begrijpen dat hun hand niet altijd doet wat hun hoofd wil. Deze connectie uitleggen kan helpen, het geeft een kind rust te weten dat het niet aan hem of haar ligt, iedereen is zo begonnen! (ja óók hun creatieve idolen zoals ik.) Het enige wat helpt is veel oefenen. Focus op het proces, en minder op het eindresultaat zodat ze onbewust meekrijgen dat het gaat om het creëren, en niet zozeer om ‘wat’ ze maken.

Wat doe ik met alle tekeningen?

Mijn kind maakt zo ontzettend veel tekeningen… weggooien voelt elke keer zo ‘fout’. Wat kan ik er wel mee doen?

Elis (Via info@jillsworld.nl)

I hate to break it to you: maar álles bewaren is mission impossible. Daarbij voegt het voor je kind ook niet veel toe. Mijn moeder zegt altijd: ‘het gaat om de intentie, het ontvangen en daarna mag je het loslaten’ De waardering die kinderen voelen van volwassenen voor hun tekeningen is 100x belangrijker dan het plekje op de koelkast waar hun tekening wel of niet te zien is. (Bovendien, grote kans dat ze hun tekening in no time alweer vergeten zijn nadat ze hem trots aan jou hebben laten zien.) Je zou ervoor kunnen kiezen om een aantal tekeningen per jaar te verzamelen en die te bewaren in een doos. Het is voor je kind bijzonder om haar creatieve proces later terug te zien.

Angela (via instagram)

Geen inspiratie

Mijn nichtje houdt enorm van tekenen, maar ze weet nooit wát ze wil tekenen. Ik ben inmiddels ook een beetje uit de ideeën. Help!

Linda (via instagram)

Dit is een vraag die ik heel veel krijg. Het is belangrijk kinderen op jonge leeftijd te leren dat inspiratie niet is wat ze kunnen ‘aanklikken.’ Dus lief bedoeld als oom, ouder of wie dan ook teken-ideeën geeft, maar het is op de lange termijn niet ideaal. Een antwoord als ‘kijk maar eens om je heen, wat zie je?’ traint hen te kijken, en zelf de vertaalslag te maken. En dit kan echt alles zijn: van een theekopje tot een vaas of een vogeltje. Inspiratie is overal.

Boos worden of niet?

Mijn zoon heeft de gangmuur met een stift volgekrast. Ik begrijp dat je creativiteit moet stimuleren, toch zijn mijn vrouw en ik er niet blij mee. Hoe kan ik, zonder mijn kind te demotiveren (hij is al lastig achter het scherm weg te trekken) laten weten dat dit niet kan, of moet ik het maar gewoon accepteren?

(Bart, info@jillsworld.nl)

Heel begrijpelijk natuurlijk! Ik ben opgevoed met het credo: in je eigen kamer mag je doen wat je wilt ( binnen bepaalde grenzen uiteraard), in de rest van het huis never ever. En ik denk ook dat dit belangrijk is. In de ‘echte’ wereld mag je ook niet zomaar in een restaurant de muur gaan oppimpen. Je zou je kind wel kunnen stimuleren zelf aan de slag te gaan in zijn kamer door bijvoorbeeld samen een muurschildering te maken. Sowieso raad ik alle ouders aan: geef je kind de vrijheid alles te doen wat ze willen op hun muur. (ja óók als het erg lelijk wordt). Het geeft je kind een zelfstandig gevoel waar ze later veel profijt van hebben. En remember: muren kunnen altijd gewit worden…)

Heb jij ook een creatieve vraag? Je kunt hem insturen via instagram (@jillsoriginals_) of via de mail info@jillsworld.nl

Liefs!


PS GIVEAWAY Om te vieren dat het puzzelmagazine in de winkels ligt geef ik er 3 weg! 


Zo doe je mee

🌞Laat me hieronder weten met wie jij wilt gaan puzzelen 

🌞Volg @Jillrocket op instagram



Snap

Zomertip: lekker puzzelen op het strand!

Snap

en een sneakpeak uit mijn nieuwste tekenboek

Snap
10 maanden geleden

Hier ook een dochter van 5 die snel gefrustreerd raakt als het tekenen niet in 1 keer lukt. Ik ben zelf ook geen tekentalent dus kan haar moeilijk helpen. Puzzelen heeft ze net als ik meer geduld voor. Het lijkt me leuk om samen met haar in jouw puzzelboek te duiken!

10 maanden geleden

Wat een super goede tips, ik zou graag samen met mijn 2 meiden willen puzzelen in de vakantie 😊🥰🍀

10 maanden geleden

Wat een super goede tips, ik zou graag samen met mijn 2 meiden willen puzzelen in de vakantie 😊🥰🍀

10 maanden geleden

Oh en ik puzzel zelf heel graag en ben hier nu ook mee begonnen met m'n oudste. Zij gaat na de zomer naar groep 3, maar is nog wel iets te jong voor jouw puzelboekje denk ik. Nog 2 jaar wachten 😉