Snap
  • geld
  • geldtekort
  • besparen
  • #financieel
  • geld tips

"Laat kinderen fouten maken met geld..."

Financiële opvoeding: zó doe je dat

Mijn vader als financieel rolmodel

Zolang als ik me kan herinneren, zei mijn vader "pas op geld kan je maar één keer uitgeven". En ik weet niet beter als dat ik dan dacht "jaaaa pap, dat weet ik ook wel".

Zijn waarschuwingen vond ik vervelend. Ik trok me er ook niet zoveel van aan.

Toen ik mijn rijbewijs wilde halen, was zijn advies om hiermee te wachten totdat ik genoeg geld had om het helemaal te betalen.

Mijn idee was, ik begin met een paar honderd gulden (toen nog 😉) en terwijl ik wekelijks 1,5 uur rijles heb, verdien ik de rest van het geld dat ik nodig heb er wel bij.

Toen ik eenmaal volwassen was, realiseerde ik me dat ik een super financiële opvoeding heb gehad. Een goede financiële opvoeding bestaat namelijk uit drie dingen:


Horen, zien, fouten maken

Horen

In de Insta live 13 april vertelde ik dat kinderen niet luisteren naar je financiële tips, maar kijken naar hoe jij met geld omgaat. Dit is absoluut waar, behalve...

Opmerkingen als "geld moet rollen" "het geld groeit ons niet op de rug" "geld maakt niet gelukkig" worden, wanneer ze regelmatig of met emotie gezegd worden, in het onderbewuste van kinderen opgeslagen. Dit worden onbewuste waarheden, die bepalen hoe je later naar geld kijkt en ervaart.

Net als mijn vaders "geld kan je maar één keer uitgeven".

Maar er is iets dat veel sterker is dan wat je zegt.


Zien

Namelijk dat wat je doet!

Kinderen leren bijna alles door het na-apen van gedrag. Heb je je ouders makkelijk geld zien uitgeven of waren ze aan het worstelen? Werd er thuis over geld gepraat of juist niet? Vaak lijk jij in je gedrag op één van je ouders.

Op wie lijk jij??

Waarom ik mijn vaders advies "geld kan je maar één keer uitgeven" ook daadwerkelijk accepteerde en hanteer, is omdat hij dat ook voorleefde.

Wanneer we 's middags bij opa en oma vandaan kwamen en zeurden of we alsjeblieft bij de Chinees gingen eten, zei hij regelmatig "nee jongens, vandaag niet! Er komen nog genoeg andere kosten aan deze maand".

Mijn vader leefde voor wat hij ons vertelde. Nam ons voor een deel ook mee in waarom wel en waarom niet.

Fouten maken

En dan een hele belangrijke... om te leren moet, jazeker MOET, je fouten maken. 

Dit is wat ik in de praktijk vaak fout zie gaan!

Een moeder die een broek of een jas koopt voor een puber omdat het kleedgeld "niet zo handig" is uitgegeven.

Ouders die hun kind verbieden om een deel van het zakgeld uit te mogen geven aan wat het kind zelf wil.

 Een kind moet ervaren dat "troep" zonde is om te kopen. Dat kan je honderd keer vertellen, maar dat kunnen ze beter tien keer ervaren.


Trending op Mamaplaats: De traumatische vroeggeboorte van mijn tweeling