Snap
  • #werkendemama
  • #kinderopvang
  • eerlijkeverdelingzorgtaken

"Ik werk eigenlijk een dag voor niks"

De rekening van de opvang: van wiens uren wordt die betaald?

Mijn man en ik hebben inmiddels de leeftijd bereikt dat we enthousiast worden van een verhaal dat begint met “wat ik nu weer hoorde op het schoolplein…”. De soap die schoolplein heet, verveelt nu eenmaal niet snel. Zo stond ik afgelopen week naast een vader die opa had meegenomen. Ze hadden het over hoe vaak hij de kinderen ophaalt (één keer) en hoe ideaal het is dat de BSO zo dichtbij is. Wel duur hoor, die BSO; “mijn vrouw werkt eigenlijk een dag voor niks”.

Ik probeerde ondertussen in de menigte aanstormde peuters onze jongste zoon te spotten en dacht niet meer aan het gesprek. Pas thuis besefte ik mij wat mij dwars zat; waarom was hij niet zelf degene die een dag voor niks werkt? Zijn de uren van mannen niet alleen financieel, maar zelfs in ons dagelijks doen en laten meer waard? Terwijl ik mijn frustratie voelde opborrelen, bedacht ik mij dat ik mij hier zelf ook schuldig aan maak. En ik dacht nog wel zo geëmancipeerd te zijn...

Voor de komst van onze oudste werkte mijn man 40 uur en ik ook. Al vroeg in de zwangerschap gingen we het gesprek aan; hoe moet dat straks als de kleine er is? Mijn man kon uiteraard 40 uur blijven werken, het kwam gek genoeg niet eens in ons op om hier wat aan te veranderen. Mijn uren lagen op de weegschaal. Hoeveel kon ik blijven werken en hoe lang was ik bereid onze baby te missen?

We hadden twee opties voor de uren die ik zou blijven werken: het kinderdagverblijf en thuiswerken met de kleine erbij. Van de Nederlandse bevolking vindt 65% meerdere dagen kinderopvang niet goed voor kinderen tussen 0 en 1 jaar. Het zal ook daarmee te maken hebben gehad dat ik met enig lood in de schoenen een handtekening zette onder het contract met de kinderopvang voor twee dagen per week. Ik besprak met mijn werkgever dat ik 32 uur zou gaan werken en vroeg schoorvoetend om twee thuiswerkdagen per week. Dat ik die twee dagen zou doorbrengen in een spagaat tussen mijn laptop en mijn baby vertelde ik er maar niet bij. Zolang de kleine niet kon lopen, zou dat vast goed gaan. In al mijn ‘nieuwe-ouder-naïviteit’ hield ik er geen rekening mee dat tijgerende/kruipende baby’s sneller zijn dan kleintjes die net hun eerste stapjes zetten. En zich minstens net zo vaak bezeren. Gelukkig had ik een baan met weinig vergaderingen, maar ik had de impact van het ’s avonds inhalen van alle niet-gewerkte baby-uren behoorlijk onderschat.

Snap

Thuis werken(?) met baby

Toen onze eerste een maand of zeven was, wisselde ik van baan. Gewend aan mijn vier werkdagen, tekende ik weer voor 32 uur. Twee thuiswerkdagen was hier wel te veel van het goede, dus de puzzel kwam weer op tafel. We kenden het woord ‘papadag’ nog niet, want het enige wat wij konden bedenken was een extra dag opvang. De kosten van de opvang liepen inmiddels op en met een lachje waar een boer met kiespijn jaloers op zou zijn, heb ik meer dan eens beweerd dat “ik eigenlijk een dag voor niks werk”. Na de geboorte van onze tweede hebben we het anders aangepakt.

Hoe hebben jullie thuis werk en zorg verdeeld en…heel eerlijk; wie van jullie zegt er weleens voor niks te werken?

2 maanden geleden

Bij beide kinderen waren mijn partner en ik het eerste jaar afwisselend vrij, daarna beide fulltime werken. Lang leve wonen in Noorwegen, met lang verlof en goede ouderschapsverlof regelingen.

2 maanden geleden

.

2 maanden geleden

geen van beide werkt een dag voor niks.. Jarenlang als bemiddelingsmedewerker gewerkt, 1000-en berekeningen gemaakt. Je moet wel heel vermogend zijn wil je niet een fatsoenlijke toeslag ontvangen. Als je de bedragen zónder teruggave van de belastingdienst aanhoudt, ja, dan werk je een dag voor niets. Maar dat is geen eerlijke bewering omdat het overgrote deel een prima toeslagregeling heeft.

2 maanden geleden

Tja… wij zaten altijd op de grens van niet vermogend genoeg om het allemaal te kunnen betalen, maar wel te vermogend voor toeslagen. Uiteindelijk werk je dus niet voor niks, en wel voor je carrière kansen later, maar het waren moeilijke jaren.

Ivm mans werk in het buitenland besloten dat ik 24 u ging werken en het 1e jaar thuisbleef.