Verstrikt in het moederschap: "Ik heb spijt"
Het eerlijke verhaal door de ogen van de psycholoog
'Mijn leven is een groot toneelstuk', stelt Laura vast. 'Ik zorg voor Mats, ik ga naar vriendinnen, ik post wat op sociale media. Daarnaast werk ik drie dagen en ik ben ook weer begonnen met sporten. Maar elke dag kijk ik uit naar het moment dat hij in bed ligt. Ik voel me zo opgesloten. Ik wil dit helemaal niet'.
Tegenover me zit een kleine, ranke vrouw. Alles aan haar is fijn. Lange dunne vingers, een smal postuur. Het is bijna niet voor te stellen dat zij acht maanden geleden is bevallen.
'De bevalling was overweldigend. Ik zat op de baarkruk en mocht mijn kindje zelf aanpakken. Het moment dat ik zijn glibberige lijfje tegen me aan voelde, was zo bijzonder'. Laura kijkt in de verte en lijkt de bevalling als een film voor zich te zien. 'We waren zo blij en zo verliefd op elkaar en op dit kleine ventje'.
Maar ’s avonds, in de donkere nacht, knaagt er iets. Dit jongetje gaat nooit meer weg.
"Dat kind"
Een angstig gevoel bekruipt Laura. Wat als ze het niet kan? Of wat als ze het niet wil? Maar opgeruimd als ze is, schuift ze deze gedachten aan de kant. Ze is gewoon moe en morgen ziet de wereld er weer anders uit. Ze gaat er gewoon het beste van maken.
Maar er blijkt niet tegen te vechten. Op de gekste momenten is daar ineens het 'ik wil dit helemaal niet' -monster. Als ze voor het eerst een stukje met de kinderwagen naar buiten gaat, loopt ze langs een speeltuin en kan ze enkel denken: wat een tijdverspilling. Niets in haar kan zich voorstellen dat ze daar ooit met vreugde zal zitten. Ook als haar vriend Bart thuiskomt van een vergadering, is ze stikjaloers omdat zij hier maar zit met 'dat kind'. Dat kind dat zo welkom was en nu zo’n last vormt. Of als ze probeert dat ellendige laatste artikel af te schrijven en Mats het precies dan op een huilen zet.
De vluchtkoffer staat klaar
Soms wordt ze badend in het zweet wakker van steeds dezelfde droom. In die droom brengt ze Mats ’s ochtends naar de opvang, maar in plaats van dat ze naar haar werk gaat, pakt ze thuis een koffer in. Kleding, laptop, geld, paspoort, e-reader.
Als de crèche dichtgaat, staat ze niet bij het hek, maar zit ze in het vliegtuig. Dat bevrijdende gevoel als ze wakker wordt, is naarder dan de droom. Laura worstelt met gevoelens van spijt.
Heb jij ervaring met de gevoelens die Laura heeft? ❤️
Lees het hele verhaal in het boek ‘De verwachting voorbij’ in het hoofdstuk Achter de coulissen.
Disclaimer: alle verhalen zijn samengesteld uit onze ervaringen en betreffen geen specifieke client.
Anoniem
Herkenbaar, en vooral jaloers op mijn man die lekker naar zijn werk ging. Is dat niet gewoon een postnatale depressie? Ik had dit met onze jongen/meisje tweeling nu 12jaar. Dat gevoel, ik wilde toch zo graag kinderen en daarna weer een schuldgevoel dat ik mij zo voelde. Uiteindelijk kon ik met hulp stukje bij beetje steeds meer genieten van het moederschap en nu kijk ik naar hoe groot ze al zijn en voel mij ontzettend trots. Ondanks de nieuwe (puber)fase...
Mirjam en Kim Ellen
Wat fijn dat je je nu zo trots kan voelen. Om antwoord te geven op je vraag: nee dat is niet altijd een depressie. moeder worden is een grote verandering in je leven en met deze verandering verlies je ook iets: je vrijheid, eigen ruimte. En dat mag je best heel erg missen, terwijl je heel blij bent met je kinderen. Deze gevoelens mogen naast elkaar bestaan. Daar hoeven we ons niet schuldig over te voelen..... Nu dus de puberfase. Ook weer een mooie uitdaging:)
Anoniem
Mijn kinderen zijn nu 23 en 26, wonen nog thuis.
Anoniem
Mijn kinderen zijn nu 23 en 26, wonen nog thuis.
Anoniem
Wow zoek hulp dit is niet goed
Anoniem
Dagboek van de psycholoog... Begrijp je niet wat dit voor blog is misschien? 😂