Snap
  • herfst
  • tips
  • dipje

9 tips om de herfstdip te overwinnen!

Ben jij gevoelig voor een herfstdip? Lees dan snel verder!

"Herfst, herfst, wat heb je te koop? Dikke grijze wolken op een hoop". Ken jij dit versje nog? Inmiddels is het officieel herfst en kunnen we er niet omheen dat de eindeloos lange, zonnige dagen verleden tijd zijn. En helaas, bij veel mensen gaat deze seizoensovergang gepaard met minder energie en een zwaarmoedig gevoel. Ben jij hier gevoelig voor?

In dit artikel geven we 9 tips om te voorkomen dat je in een herfstdip belandt. De herfst kan hartstikke leuk zijn, dus geen reden om je sip te voelen!


1. 21:30 uur naar bed is het nieuwe uitslapen

Iedereen steekt anders in elkaar en heeft behoefte aan een bepaald aantal uren slaap. Probeer in kaart te brengen hoeveel uur slaap jij nodig hebt en zorg dat je dit bij elkaar slaapt. Meestal is de winst aan de voorkant te behalen wanneer je kleine kinderen of een baby hebt. Om 21:30 uur naar bed is het nieuwe uitslapen...

Ook kun je kijken of je de kwaliteit van slaap kunt beïnvloeden. Slaap jij het best in een donkere ruimte? Investeer dan in goede gordijnen. Een goed bed is uiteraard ook een slimme zet. Ventileer je slaapkamer goed en wanneer je toch wat slaap tekort komt op een dag: een powernap doet wonderen!

1. Omarm de mooie momenten

Prachtige kleuren, dekentjes op de bank, pumpkin spices, kaarsjes aan in huis: de herfst brengt zoveel moois met zich mee! Probeer het zo comfortabel mogelijk te maken voor jezelf wanneer je merkt dat je niet helemaal je dag hebt. Omarm de mooie dingen die de herfst te bieden heeft, dan zul je zien dat een herfstdip helemaal nergens voor nodig is ;) Bovendien kun je er hierdoor extra van genieten als het weer weer lekkerder wordt.

2. Piekeren, wat is dat?

Wist je dat je hersenen ook energie 'vreten'? Hoe meer stress je hebt en piekert, hoe meer energie ernaartoe moet. Kleine gewoontes aanwennen, zoals je gedachten van je afschrijven of af en toe mediteren, kan een grote impact hebben op je energielevel.

Negatieve gedachtes kosten energie en positieve gedachtes leveren energie op. Wanneer je je mindset (gedeeltelijk) kunt aanpassen hierop, zul je merken dat je batterij langer vol blijft.

3. Hop, naar buiten

Frisse lucht en daglicht zijn supergezond en geven vaak energie. Probeer ook wanneer het regent of koud is een blokje om te gaan, kleed je op het weer en snuif frisse lucht op. Vaak merk je pas wanneer je weer thuis komt hoe fijn het was buiten geweest te zijn. Zeker met (jonge) kinderen is buiten de deur zijn essentieel. 🍂

4. Breathe!

Onbewust haal je vaak oppervlakkig adem. Dit kost energie, terwijl een diepe ademhaling juist energie oplevert. Wanneer je oppervlakkig ademhaalt krijgen je lichaamscellen niet de optimale hoeveelheid zuurstof. Het is even schakelen, maar wanneer je jezelf een diepe ademhaling aanwent, merk je het direct.

Probeer op een aantal momenten per dag even bewust adem te halen, door een aantal keren achter elkaar diep in- en uit te ademen, bijvoorbeeld. Zorg dat je de ademhaling in je buik voelt, dan zit je goed. 

Er zijn ook diverse apps voor op je telefoon die je hierbij kunnen helpen of een reminder kunnen geven om er even mee aan de slag te gaan.

5. Ben en blijf fit

Stilzitten kost energie, wist je dat? Regelmatig zorgen dat je bloed rondgepompt wordt is gezond en belangrijk. Na een paar uur werk even de trap op- en neer sprinten bijvoorbeeld, of een rondje buiten lopen. Ook het trainen van je spieren doet wonderen voor je gezondheid. Wanneer je fit bent en een goede weerstand hebt, ben je weerbaarder.

Heb je regelmatig last van je rug? Train je spieren en investeer in een sta-bureau. Probeer in oplossingen te denken en zet je gezondheid hierin op nummer 1.

6. Zorg goed voor jezelf

Een beetje self-care kan nooit kwaad en kan letterlijk je batterij opladen. Dit hoeft geen wellness-weekend in de Ardennen te zijn, maar een half uurtje in bad met je favoriete serie kan wonderen doen. Of een wandeling - met of zonder kids - in de natuur, een fietstochtje in de zon of een beetje rommelen in huis met een podcast door je oortjes. 

Wanneer je juist oplaadt met sociale contacten, plan dan bijvoorbeeld een meidenavondje in met je beste vriendinnen.

7. Go easy

Zorg dat je vermoeiende situaties goed voorbereidt/voorkomt en merk direct verschil. Denk aan een hectisch moment, zoals ontbijt met het gezin. Wanneer je de avond van tevoren al de borden, brood en bestek klaarzet, scheelt dat in de ochtend heel wat handelingen. Ook je koffiezetapparaat vast op scherp zetten zodat je snel een warme kop koffie hebt kan een lekkere ochtendboost geven!

8. Herfstige smaken 

Geef je smaakpapillen een boost met herfstige lekkernijen. Probeer nieuwe recepten met pompoen, appels, kaneel of specerijen. Bak een heerlijke appeltaart, maak warme chocolademelk met marshmallows of experimenteer met pompoensoep. Het bereiden en genieten van herfstige gerechten kan je humeur zeker verbeteren.

9. Samenzijn

In de herfst hebben we de neiging om ons terug te trekken, maar blijf in contact met vrienden en familie. Plan speelafspraakjes voor de kinderen of organiseer een gezellige herfstpicknick in het park om je sociale kring te onderhouden. 💗

De herfst is een seizoen vol plezier en warmte, zelfs voor de drukste moeders. Dus trek die laarzen aan, omarm de herfst met open armen en maak er samen met je kleintjes een onvergetelijke tijd van!

Leestip: Dít is waarom jij je baby nooit water moet geven!

Mamaplaats's avatar
11 maanden geleden

Ben jij gevoelig voor een herfstdip? ❤️

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.