Snap
  • Baby
  • gezondheidkind
  • tips
  • onderzoek

Dít is waarom jij je baby nooit water moet geven!

Let op: doe dit vooral niet bij je baby jonger dan 6 maanden

Een slokje water? Dat lijkt heel onschuldig. Maar hier is een belangrijke regel: baby's jonger dan 6 maanden mogen nooit water krijgen. Hoewel dit misschien tegen je intuïtie ingaat, zijn er goede redenen voor dit advies..


Voldoende hydratatie via moedermelk of flesvoeding

Baby's jonger dan 6 maanden halen al hun benodigde vocht uit moedermelk of flesvoeding. Deze voedingsbronnen voorzien je baby van de juiste hoeveelheid water die perfect is afgestemd op hun behoeften. Wanneer je ervoor kiest om je baby water te geven, zorgt dit ervoor dat de balans wordt verstoord. Het geven van water kan de inname van de melk verminderen, waardoor belangrijke voedingsstoffen en calorieën verloren gaan. En laten dit nou juist de voedingsstoffen zijn die je kindje het hardst nodig heeft voor gezonde groei en ontwikkeling. Gewoon niet doen dus!


Risico op waterintoxicatie

De nieren van je baby zijn nog niet volledig ontwikkeld en kunnen overtollig water daardoor niet verwerken. Als je kindje te veel water binnen krijgt, kunnen de nieren overbelast raken, wat kan leiden tot waterintoxicatie. Dit kan resulteren in ernstige gezondheidsproblemen, waaronder een ophoping van vocht in de hersenen.


Verstoord de spijsvertering

Het spijsverteringssysteem van baby's jonger dan 6 maanden is nog niet volledig ontwikkeld. Het geven van water kan de balans tussen het maagzuur en de enzymen verstoren, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals maagkrampen en diarree.


Moderne inzichten vs. oude gewoonten

Het is begrijpelijk dat sommige ouders de tradities van vroeger willen volgen, waarbij het geven van water aan baby's als normaal werd beschouwd. Maar de wetenschap heeft gesproken en recente inzichten benadrukken dat deze praktijk niet alleen onnodig is, maar ook schadelijk kan zijn voor onze kleintjes. 

Experts, waaronder kinderartsen en de Wereldgezondheidsorganisatie, benadrukken nu het belang van uitsluitend borstvoeding of flesvoeding gedurende de eerste zes maanden. Het minste wat we kunnen doen is dit advies opvolgen!

 

Trending op Mamaplaats: Alleenstaande ouder: dit moet je geregeld hebben!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.