Snap
  • goedevoornemens
  • #fitenvitaal
  • #alleenstaandemoeder
  • gezondheid

Zo houd je jouw goede voornemens wél vol

Deel ze op in kleine stapjes waarvan je denkt: 'makkie!'

Goede voornemens, ik heb ze niet alleen met oud en nieuw, maar bijna wekelijks bedenk ik me wel iets wat ik zou willen veranderen. Een gewoonte die me al een tijdje stoort, probeer ik dan te vervangen met een nieuwe gewoonte. Soms succesvol, soms val ik na een tijdje proberen terug. Het hoort erbij. Leren lopen lukt ook niet zonder vallen en opstaan! 


Slechts 5% van je gedrag is bewust en de overige 95% onbewust, wees dus lief voor jezelf als je merkt dat je nieuwe gezonde gedrag nog geen gewoonte is geworden. Het duurt gemiddeld zo'n 3 maanden voordat gedrag een gewoonte wordt. Vaak gaat het binnen die 3 maanden mis met goede voornemens. Dat kun je voorkomen door je bewust te worden van de valkuilen: 

🤦‍♀️De lat te hoog leggen

🤦‍♀️ Te veel dingen tegelijk willen veranderen

🤦‍♀️ Te vage doelen

🤦‍♀️ Gebrek aan planning en daarmee focus


De lat ligt veel te hoog, je wilt te veel in een korte tijd veranderen en dit veroorzaakt heel veel frustratie. Trust me frustratie is onderdeel van het proces. Maar het is ook je motivatie om door te blijven zetten. Het gaat echter mis als je te veel tegelijkertijd wilt en de frustratie te groot wordt. Dan geef je namelijk op omdat wat je wil bereiken onhaalbaar lijkt. 


'Makkie!'

Wil je vanaf 0 starten met 3 x per week sporten én gezond eten, dan is de kans groot dat je al in de eerste week faalt. Maak de stapjes klein, zo klein dat je denk ‘makkie!'. 


Een voorbeeld

Je wilt je in 2023 fitter voelen en vindt dat je nu echt eens moet beginnen met sporten. Iedere dag moet je van jezelf iets gaan doen. Je hebt overwegend zittend werk en zorgt meest van de tijd alleen voor je kind(eren) en kunt dus moeilijk van huis. 


Dit zijn de stappen die je kunt nemen om je doel te bereiken:

🍏 Schrijf op wat fitter voelen voor jou betekent. Hoe ziet het er uit? Hoe zie jij er uit als je fitter bent? 

🍏 Waarom wil je het? Wat is je motivatie?

🍏Wanneer wil je dit doel hebben bereikt?

🍏 Hoe ga je de voortgang meten? 

🍏Welke kleine gezonde gewoontes kun je bedenken die bijdragen aan een fittere versie van jezelf? Denk aan: de kinderen wandelend naar school brengen, altijd boodschappen doen met de fiets, altijd de trap nemen in plaats van de lift op kantoor, iedere dag een klein ommetje met je kind(eren), 2 stuks fruit per dag eten. Maak de lijst zo lang mogelijk en kies dan 3 gezonde gewoontes die je in week 1 gaat uitproberen. 

🍏Maak een planning. Schrijf daarin per week je doelen op en plan bijvoorbeeld je beweegmomenten gelijk in. Schrijf ook op wat je gaat eten. Ik gebruik de Structuurjunkie planner hiervoor, daar zie je de hele week in 1 oogopslag en heb je genoeg ruimte om alles (ook waar je kind(eren) zijn of heen moeten) uit te schrijven. Lifesaver! 


Maandag: kinderen wandelend naar school brengen - werken - lunchwandeling met collega - kinderen met de fiets van de opvang halen - avondeten: goedgevulde groentesoep met volkoren quesadillas


Kortom: 

🍏Bedenk 1 lange termijn doel voor jezelf

🍏 Stel een start en einddatum vast

🍏 Deel dan je doel op in kleine, haalbare stapjes

🍏 Houd je voortgang bij door wekelijks een moment in te plannen waarop je evalueert hoe het is gegaan en wat er beter kan

🍏 Geniet van het proces

🍏 Beloon jezelf bij iedere overwinning

🍏 Accepteer een terugval

🍏 Hou vol! 

🍏 Vier de beste versie van jezelf 


Gezonde gewoontes

Inspiratie nodig voor gezonde gewoontes? Hier een lijstje met gezonde gewoontes die jij jezelf kunt aanleren:

💫 Drink water op vaste momenten (bijvoorbeeld meteen als je wakker wordt en iedere keer voordat je gaat eten of bij het drinken van een kop koffie)

💫 Eet 2 stuks fruit per dag

💫 Eet 300 gram groenten per dag (wat mij helpt is om mijn maaltijd op te bouwen rondom de groenten. We zijn gewend om te denken vanuit aardappels/rijst/pasta met vlees/vis/vega en groenten; draai dat eens om en laat de groenten de hoofdrol spelen)

💫 Wandel iedere dag een half uur (je kunt ook een stappendoel stellen, maar staar je niet blind op de 10.000 stappen. Leg de lat dus niet te hoog, kijk eerst eens naar hoeveel stappen je nu gemiddeld loopt per dag en leg je doel iets daarboven, ga vervolgens stap voor stap het aantal opvoeren)

💫 Slaap voldoende (hoeveel slaap je nodig hebt, varieert per persoon, maar zorg vooral voor een consistent ritme. Dus iedere dag zelfde tijd naar bed en zelfde tijd op). Tip: volg drslaap op Instagram. Slaapwetenschapper Merijn van de Laar deelt er interessante en wetenschappelijke feiten over slaap.  


Wat zijn jouw gezonde voornemens?

Ik ben benieuwd naar jouw gezonde voornemens voor 2023. Laat je het weten in een reactie? Wil je een stok achter de deur bij je goede voornemens? Ik help je graag! Stuur me een DM of mail of kijk even op mijn website


Ik wens je een 2023 waarin jij de sterkste versie van jezelf wordt, bent en blijft 💫


Lees ook: Bust a move! Ook tijdens de feestdagen en Zo train en beweeg ik thuis!


Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij KatinkaSchippers?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.