Snap
  • rs-virus
  • Baby
  • gezondheid

Wat is het RS-virus en hoe herken je het bij je baby?

Wij vertellen alles wat je moet weten!

Het RS-virus is een veelvoorkomende oorzaak van luchtweginfecties bij baby's en jonge kinderen. Hoewel het bij volwassenen vaak bij een simpele verkoudheid blijft, kan het bij baby's ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Als ouder is het belangrijk om te weten wat dit virus is, hoe je het herkent, wat je eraan kunt doen en hoe je kunt bijdragen om te voorkomen dat je kindje ziek wordt. Lees snel verder!

Het RS-virus komt in Nederland veel voor, niet alleen in de wintermaanden, maar eigenlijk het gehele jaar door. Bijna alle kinderen krijgen het virus vóór hun tweede verjaardag. In Nederland wordt 1 op de 56 kinderen opgenomen in het ziekenhuis vanwege het RS-virus. [1] Eén op de 1000 kinderen wordt zelfs opgenomen op de intensive care. Voor volwassenen en oudere kinderen zijn de symptomen gelukkig meestal niet zo heftig en lijken ze op de griep, maar bij baby's kan het ook leiden tot bronchiolitis (een ontsteking van de de kleine luchtwegen) of een longontsteking.

Het is nog niet precies bekend wat er kan gebeuren in je latere leven als je een ernstige RS-virusinfectie hebt gehad als jong kind. Een paar dingen zijn al wel duidelijk:

  • De kans op het krijgen van astma op latere leeftijd is drie keer zo groot. [2]
  • Het vermijden van ernstige RS-virusinfectie op jonge leeftijd kan 15% van de astmagevallen voorkomen. [3]

Hoe zie ik of mijn baby het RS-virus heeft?

Je vraagt je vast af: hoe zie ik of mijn baby het RS-virus heeft? Dat is nog best ingewikkeld. Maar jij kent je kleintje het allerbeste en voelt het dus het snelst aan als er iets niet klopt. Het belangrijkste is om goed op te letten en meteen hulp te zoeken als je baby het benauwd heeft. Dat kan namelijk wijzen op een ernstige longontsteking.

Een RS-virusinfectie begint vaak als een gewone verkoudheid, zoals een verstopte, snotterige neus en/of koorts. Als je kleintje bronchiolitis krijgt, gaan deze klachten niet zomaar weg na een paar dagen en zie (en hoor) je ook deze symptomen:

  • Moeite met ademhalen (te herkennen aan een blauwe kleur rond de mond)

  • Heftig op en neer bewegende neusvleugels

  • De borstkas trekt in tijdens het ademen

  • Piepend of zagend geluid bij het ademen

  • Soms even stoppen met ademen

  • Moeilijk drinken en dus slecht eten

Let op: de koorts kan dalen, ook al heeft je kleintje wel bronchiolitis. Laat je daar dus niet door misleiden als je wel bovenstaande symptomen herkent! Meer weten over andere mogelijke symptomen? Ga dan naar Het RS-virus bij baby's.


Vertoont je baby een van de bovenstaande klachten? Of heb je het vermoeden dat je baby het benauwd heeft? Bel dan meteen je huisarts of de huisartsenpost om te bespreken wat je moet doen. Soms is het nodig dat je baby in het ziekenhuis moet worden opgenomen als blijkt dat hij/zij het RS-virus heeft. Dan krijgt je kleintje zuurstof en misschien vocht via een infuus. Als het echt slecht gaat, kan je baby zelfs op de kinder Intensive Care worden opgenomen voor extra ondersteuning bij de ademhaling.

Een aantal voorzorgsmaatregelen op een rij

Een besmetting met het RS-virus ligt bijna altijd op de loer, vooral in een huiselijke setting waar je als gezin dicht op elkaar leeft. Daarnaast kun je je kindje al besmetten voordat je zelf klachten hebt. Toch is het wel slim om wat algemene voorzorgsmaatregelen te nemen om het risico op deze vervelende RS-virusinfectie bij je baby te verlagen. Hier zijn een paar makkelijke tips:

  • Goed handen wassen

  • Laat verkouden mensen niet op kraamvisite komen

  • Goede hygiëne

  • Vermijd rokerige omgevingen

  • Frisse lucht

  • Borstvoeding geven - hier zitten antistoffen in die je baby kunnen beschermen [4]

Ben je benieuwd naar meer informatie over het RS-virus en wat je nog meer kunt doen om je baby te beschermen? Je leest het op Het RS-virus bij baby's.


Dit artikel is in samenwerking geschreven met Pfizer. PP-A1G-NLD-0098

Referenties:

1. Joanne Wildenbeest en anderen, The burden of respiratory syncytial virus in healthy term-born infants in Europe: a prospective birth cohort study,The Lancet Respiratory Medicine Apr 2023, 11(4):341-353. DOI: 10.1016/S2213-2600(22)00414-3.

2. Ting Shi en anderen, RESCEU Investigators , Association Between Respiratory Syncytial Virus-Associated Acute Lower Respiratory Infection in Early Life and Recurrent Wheeze and Asthma in Later Childhood, The Journal of Infectious Diseases, Volume 222, Issue Supplement_7, 1 November 2020, Pages S628–S633, https://doi.org/10.1093/infdis/jiz311

3. Christian Rosas-Salazar en anderen, Respiratory syncytial virus infection during infancy and asthma during childhood in the USA (INSPIRE): a population-based, prospective birth cohort study, The Lancet, April 19, 2023, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(23)00811-5

4. Buijssen, M., Jajou, R., van Kessel, F. G. B., Vonk Noordegraaf-Schouten, M. J. M., Zeilmaker, M. J., Wijga, A. H., & van Rossum, C. T. M. (2015). Health effects of breastfeeding: Update systematic literature review (Report No. 2015-0043). Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2015-0043.pdf

Lees ook: Kinderglaucoom: 5x dit wist jij nog niet over de ernstige oogziekte

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.