Waarom zien we meer krentenbaard bij kinderen?
Wat ouders moeten weten over dit groeiende probleem
Het valt steeds meer op dat kinderen last krijgen van krentenbaard, een besmettelijke huidinfectie die vooral voorkomt bij kindjes onder de 4 jaar. Op scholen en kinderdagverblijven verspreidt het zich razendsnel, waardoor jij als ouder zich zorgen maken. Krentenbaard is een vervelende infectie die steeds vaker opduikt, dus het is belangrijk om te weten hoe je je kind er tegen kunt beschermen.
Dat krentenbaard steeds vaker voorkomt, blijkt volgens RTL Nieuws uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. Dit instituut registreert alle gegevens van huisartsen. 300 van de 100.000 kinderen van 5 tot en met 14 jaar ging de afgelopen tijd met krentenbaard naar een huisarts. Dat is het hoogste aantal van de afgelopen jaren.
Wat is krentenbaard?
Krentenbaard is een ontsteking van de huid die je herkent aan kleine wondjes, blaasjes met gele korstjes, of rode plekjes. Artsen noemen het vaak ook ‘impetigo’. Maar wat is het nou precies? Krentenbaard wordt veroorzaakt door bacteriën en begint meestal met rode vlekjes en blaasjes die jeuken en later open kunnen gaan. Die blaasjes vormen dan korstjes die eruitzien als krenten, vandaar de naam. Het begint vaak rond de neus of mond, maar kan ook op andere plekken zoals de armen of benen verschijnen. Vooral kinderen onder de 12 krijgen er sneller last van, maar ook jij als ouder kunt ermee te maken krijgen.
Waarom komt het steeds vaker voor?
Er zijn verschillende redenen waarom deze infectie vaker voorkomt. Door te begrijpen wat deze redenen zijn, kun jij beter voorbereid zijn. Zo kun je de juiste stappen nemen om je kleintje te beschermen tegen deze infectie.
- Veel contact: Op scholen, kinderopvang en andere plekken waar veel kinderen samenkomen, zoals sportclubs en speelpleinen, zitten kinderen vaak dicht op elkaar. Dit zorgt voor veel direct contact, zoals samen spelen, knuffelen en handen geven. Hierdoor kunnen de bacteriën die krentenbaard veroorzaken makkelijk van het ene kind naar het andere worden overgedragen. Daarnaast delen kinderen vaak spullen zoals handdoeken en speelgoed. Als een kind besmet is, kunnen deze voorwerpen de bacteriën verspreiden naar anderen die ze gebruiken.
- Meer mensen weten gelijk wat het is: Meeste ouders en leraren weten nu wel wat krentenbaard is en hoe het eruitziet. Ze merken dus sneller wanneer een kind de symptomen heeft, zoals rode vlekken en blaren etc. Omdat ze nu de symptomen beter kennen, kunnen ze sneller hulp zoeken bij een arts en het probleem melden.
- Meer mensen weten gelijk wat het is: Meeste ouders en leraren weten nu wel wat krentenbaard is en hoe het eruitziet. Ze merken dus sneller wanneer een kind de symptomen heeft, zoals rode vlekken en blaren etc. Omdat ze nu de symptomen beter kennen, kunnen ze sneller hulp zoeken bij een arts en het probleem melden.
- Koude seizoenen: In de herfst en winter blijven kinderen vaak meer binnen en zitten ze dicht bij elkaar, bijvoorbeeld op school of tijdens de pauzes. Dit maakt het makkelijker voor krentenbaard om zich te verspreiden. Ook kan de koude lucht de huid droger maken en kleine scheurtjes veroorzaken. Deze droge huid is gevoeliger zoals krentenbaard.
- Slechte hygiëne: Als kinderen hun handen niet goed wassen of wonden niet goed schoonmaken, kunnen ze gemakkelijker krentenbaard krijgen. Bacteriën die krentenbaard veroorzaken kunnen zich sneller verspreiden via vieze handen of onverzorgde wonden. Als kinderen bijvoorbeeld na het spelen hun handen niet wassen of een schaafwond niet schoonmaken, kunnen deze bacteriën makkelijk in hun huid terechtkomen en een infectie veroorzaken. Goed handen wassen en het schoonmaken van wonden helpt om krentenbaard te voorkomen.
Bescherming en zorg bij krentenbaard
Met de juiste maatregelen kun je de verspreiding van krentenbaard verminderen en de symptomen goed behandelen.
- Zo min mogelijk aanraken en krabben Zorg ervoor dat je kind niet aan de krentenbaard gaat zitten of krabt, want dat kan het alleen maar erger maken. Plak er ook geen pleister of iets anders op, want dat kan de genezing vertragen. Als je kind krentenbaard op z’n lichaam heeft, kun je hem of haar bedekte kleding aantrekken. Zo kunnen ze er minder makkelijk aan zitten of krabben.