Snap
  • gezondheid moeder
  • onderzoek
  • #food

Kater? Eet en drink deze dingen wél en níet!

Heb je flink gefeest met oud en nieuw? We got you!

Heb jij iets te veel gedronken met oud en nieuw? Dan zul je je niet top fit voelen. Misselijkheid, hoofdpijn, diarree... Een kater is geen pretje en je wilt het liefste zo snel mogelijk van deze kwaaltjes af zijn. 

Hoewel geen enkele maaltijd of drankje jouw kater volledig gaat verhelpen, zijn er wel voedingsmiddelen die kunnen helpen de pijn te verzachten. Hieronder delen wij producten die je beter wél en níet kunt nuttigen. 


Do: water

Bovenaan de lijst met do's staat water drinken. Alcohol zorgt ervoor dat je uitdroogt. Het is belangrijk om je tekort aan te vullen, omdat je lichaam vocht haalt uit andere delen van je lichaam, zoals je hersenen. Hallo hoofdpijn!

Tip: drink voor het slapengaan nog een paar glazen water om de schade te beperken. 

Don't: vette hap

Zin om langs de McDonald's (nospon) of andere fastfoodketen te gaan voor een lekkere vette hap? Hoe groot de verleiding ook is, probeer liever voor gezondere opties te gaan. Je maag draait overuren en een vette hap zorgt voor nóg meer irritatie. 

Het eten van een hamburger voordat je gaat feesten en drinken, kan je wél helpen om de kater minder erg te maken. Vettigheid zorgt er namelijk voor dat je minder alcohol opneemt. Hopelijk heb je genoeg oliebollen gegeten ;)

Do: bananen

Bananen zitten boordevol kalium, een belangrijke vitamine die vaak wordt uitgeput als gevolg van een vochttekort door alcohol. 

Don't: sinaasappelsap

Zure citrusvruchten kunnen je maag nog meer irriteren. Ook tomatensap en ketchup kun je beter niet op je boodschappenlijstje zetten, deze producten bevatten ook veel zuren.

Do: eieren

Eieren mogen niet ontbreken in jouw anti-katerontbijt. Eieren zitten boordevol hardwerkende aminozuren, zoals cysteïne en taurine. 

Cysteïne breekt de stoffen af die vrijkomen bij de lever na het drinken, wat ervoor zorgt dat je later op de dag minder hoofdpijn zult krijgen.

Taurine verhoogt je leverfunctie en zorgt ervoor dat je minder kans krijgt op een leveraandoening door de nadelige effecten van alcohol. 

Don't: nog meer alcohol

Ga je nieuwjaarsdag langs bij familie of vrienden en wordt hier een lekker bubbeltje aangeboden? Alcohol kan misschien helpen om de scherpe randjes van je kater er vanaf te halen, toch zal het je lichaam nog meer dehydrateren. Dit resulteert uiteindelijk in een nog heftigere kater later op de dag. 

Leestip: zachte babyhuidjes in de herfst en winter

Mama_metautisme's avatar
1 jaar geleden

Een van de weinige voordelen aan zwanger zijn tijdens de feestdagen, geen katers! Wat heerlijk dat een vette hap een don't is: meer left-over oliebollen voor mij!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.