Snap
  • Gezond
  • mamaplaatscollab
  • nieuwegeneratie
  • oogcheckweken
  • ikkijkverder
  • thanksforchecking

De (bijziende) jeugd van tegenwoordig

Maart staat in het teken van de landelijke OogCheckWeken #ikkijkverder. Mamaplaats vroeg me deel te nemen aan een campagne hiervoor en dat zette me toch wel aan het denken. Dit omdat onze kinderen nu eenmaal een heel andere levensstijl hebben dan dat wij vroeger hadden. Wellicht heeft dit meer invloed op de ogen dan dat wij zouden verwachten?

We hebben twee tieners hier in huis, een kleuter en een dreumes. Afspraken over schermtijden hebben wij niet echt, simpelweg omdat niemand zich eraan houdt. We hebben pogingen gedaan (max. 2 uur per dag), maar de realiteit is dat dit gewoon niet werkt hier. Wanneer de schermtijd er beneden op zit, gaan ze naar hun kamer om tv te kijken. En gezien ik geen tijd (en zin) heb om 30x per dag te controleren op de kamers, verdween deze afspraak voor onze ogen.

Vroeger, toen ik kind was, speelden we buiten. Altijd. Alleen maar. Weer of geen weer, we waren buiten. Flippo’s door de gleufjes van de glijbanen gooien, knikkeren, hutten bouwen, stoepranden, skeeleren, heitje voor kwarweitje en struinen door de bosjes.

’s Avonds na het eten tv kijken? Alleen als we écht niet meer naar buiten mochten.

Tegenwoordig is dit wel anders. Bijna het tegenovergestelde. Soms moeten we ze naar buiten trappen om ze even achter die telefoons vandaan te halen. Hoewel ze dan vervolgens een hangplek opzoeken om dan alsnog te gamen of te TikTokken. Het leven van tieners is online. Ze kletsen met vrienden, ontdekken social media, maken selfies en vlogs en gamen tot ze scheel zien.

Ook de lockdowns hebben hun steentje bijgedragen aan de schermtijden van de kinderen. Ze zijn meer thuis (dus- telefoon) en kregen online les. Er werden meer films gekeken en als deze afgelopen was, moest er snel weer een spelletje gedaan worden. Hun online vrienden zaten immers te wachten.

Het schijnt dat bijziendheid* o.a. een gevolg is van veel dichtbij kijken op schermen en dat dit (schrikbarend) veel voorkomt deze tijd. Ze verwachten zelfs dat in 2050 de helft van de mensen bijziend zal zijn, wow!

Op dit moment is al een kwart van de 13-jarige bijziend en eerlijk, het zal me niets verbazen als onze pubers dat ook zijn. Wij hebben dit nog nooit laten checken, maar het kan geen kwaad om dit eens te doen. De hele maand maart staat in het teken van de OogCheckWeken, perfecte timing om een regelmatige oogcheck in het leven te roepen. Juist jongeren zijn een kwetsbare groep omdat hun ogen nog niet uitgegroeid zijn. Wanneer je er op tijd bij bent, kan er namelijk nog iets aan gedaan worden. Er zijn bijvoorbeeld speciale lenzen die bijziendheid kunnen remmen.

* Bijziendheid is dat je dichtbij goed ziet, maar veraf wazig.

De hele maand maart staat in het teken van de OogCheckWeken, perfecte timing om een regelmatige oogcheck in het leven te roepen

Mocht je meer informatie willen vinden over bijziendheid, zoek je tips over schermtijd of wil je zien waar je bij jou in de buurt de ogen van je kinderen kunt laten checken; kijk dan even op www.ikkijkverder.nl.

Bij deze direct een handig ezelsbruggetje om aan je kinderen (of pubers) mee te geven: 20-20-2. Dat betekent na 20 minuten dichtbij op een scherm, 20 seconden in de verte kijken en minimaal 2 uur per dag buiten spelen. Ook voor jezelf belangrijk natuurlijk.

Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we later geen spijt krijgen dat we de oogcheck van onze kinderen nu niet hebben gedaan.

Deze blog is geschreven om bewustwording te creëren tijdens de landelijke OogCheckWeken (gehele maand maart). Wil je meer informatie? Ga dan naar ikkijkverder.nl .

Liefs,

Esther

@vajenraffsp

3 jaar geleden

Hhaha echt hè zie ze zitten, maar het is zo herkenbaar!!

3 jaar geleden

Heel herkenbaar🙈🙈