5x de beste sporten na de bevalling
Met deze sporten kun je de draad weer rustig oppakken.
Denk je eraan om weer lekker back in shape te komen na de bevalling? Er zijn een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden. We vertellen je wanneer je weer aan de gang kunt gaan en met welke oefeningen je het beste kunt beginnen. Lees snel verder!
Je lichaam heeft de afgelopen maanden keihard gewerkt om dat prachtige wonder ter wereld te brengen. De eerste weken na de geboorte van je kleintje staan in het teken van herstel voor jouw lijf. Daarnaast kan de drukte die de komst van een baby met zich meebrengt, het lastig maken om je sportroutine weer op te pakken. Toch is het wel het proberen waard om de draad weer op te pakken! Waarom? Veel kersverse moeders merken juist dat het herstel na de bevalling soepeler verloopt als ze weer gaan sporten. Je zult merken dat het niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je geest.
De eerste weken na de bevalling
In de eerste weken na de bevalling is het superbelangrijk om goed te herstellen en als je borstvoeding geeft, is het fijn om dat goed op gang te laten komen. Daarom is het slim om lekker in en rond je bed te blijven hangen tijdens die eerste week. Pas daarna kunnen de meeste vrouwen langzaamaan hun dagelijkse bezigheden weer oppakken. Onthoud goed dat jouw hersteltijd na de bevalling afhangt van hoe zwaar de bevalling was. Denk aan situaties waarbij je ingeknipt of ingescheurd bent, bij een kunstverlossing (denk aan de vacuümpomp of verlostang), een afwijkende ligging van je kindje (zoals een stuitligging of sterrenkijker), langdurig persen (meer dan zestig minuten), een zware baby (boven de vier kilo) of als je zelfs een meerling hebt gekregen. En laten we de gebroken nachten niet vergeten, die kunnen extra vermoeidheid met zich meebrengen in deze eerste periode.
Dus, haast je niet en luister goed naar je lichaam. Jouw geduld zal beloond worden: na de herstelperiode, die voor elke vrouw anders is, kun je langzaamaan weer volledig pijnvrij je sportactiviteiten oppakken.
Beste sporten voor na de bevalling
Tot twaalf weken na de bevalling sport je dan ook op lage intensiteit. Het advies is om nog niet te hardlopen of oefeningen met sprongetjes te doen, om de impact op de bekkenbodem niet te groot te maken. Ook als je denkt dat je nergens last van hebt, is het beter om je hieraan te houden. Dit heeft te maken met het herstel dat nodig is voor de bekkenbodem en het voorkomt klachten op de lange termijn. In deze low-impact fase kun je heel goed powerwalken, oftewel in een stevig tempo wandelen. Zo gaat je hartslag omhoog, maar belast je je bekken niet te veel.
Ben je na die twaalf weken zonder klachten aan het sporten? Nu is het tijd om voorzichtig te beginnen met het opbouwen van activiteiten zoals hardlopen en andere bewegingen waarbij de belasting op je bekkenbodem wat hoger ligt. Maar, belangrijk puntje: luister altijd naar je lichaam en neem een stapje terug als je merkt dat er toch klachten optreden, zoals rug- of bekkenpijn.
Hier zijn een paar sporten waarmee je rustig weer in het ritme kunt komen:
• Gedetailleerde workouts: Wist je dat de workouts van Mom in Balance helemaal zijn afgestemd op vrouwen na de bevalling (en zelfs tijdens de zwangerschap)? Met begeleiding van speciaal getrainde coaches kun je op een verantwoorde manier sporten en je herstel na de bevalling een boost geven.
• Aquarobics: In het water voel je je zo vrij als een vogel, daarom is zwemmen een ideale activiteit direct na de bevalling. Bovendien wordt je bekken in het water niet te zwaar belast. Ontdek meer handige tips over zwemmen na de bevalling.
• Fietsen: Bij het fietsen wordt je bekken minder belast, waardoor het een uitstekende sport is voor na de bevalling.
• Joggen: Begin niet eerder dan 12 weken na de bevalling met joggen. Het is cruciaal dat je geen last hebt van bekken- of bekkenbodemklachten. Je bekkenbodemspieren moeten sterk genoeg zijn. Bouw het rustig op, bij voorkeur onder begeleiding. Begin je te vroeg met joggen? Dan kun je last krijgen van urineverlies tijdens het rennen, rugklachten en zelfs een verzakking van de baarmoeder op de lange termijn.
• Yoga of pilates: Door yoga of pilates te beoefenen wordt je lichaam sterker, strakker en kun je ook nog eens heerlijk ontspannen. Aangezien de hormonen na de bevalling ook nog invloed hebben op je bindweefsel, is het belangrijk om alert te blijven op rug- of bekkenklachten. Niet elk lichaam reageert hetzelfde op yoga of pilates tijdens of na de bevalling.
Heb je tijdens de zwangerschap veel last gehad van je bekken? Overleg dan met een (bekken)fysiotherapeut wanneer je weer kunt beginnen met sporten en welke activiteit het beste bij jou past.