{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mijn rook-routine en verslaving + het stoppen!

Afbeelding blog 'Mijn rook-routine en verslaving + het stoppen! ' Achtergrond blur afbeelding

Veertien was ik, misschien vijftien, maar niet veel ouder toen ik voor het eerst rookte. Mijn beide ouders rookten, net als zo’n beetje mijn hele familie. Ook vrienden en vriendinnen begonnen met roken en het voelde voor mij toen nog niet alsof ik iets slechts deed. Het voelde zelfs een beetje alsof het erbij hoorde.

Jaren gingen (rokend) voorbij en ik groeide op. Toen ik bijna 9 jaar lang rookte wilden mijn man en ik een gezin stichten. Een kindje van ons samen!

Maar ik wilde dus absoluut niet roken in mijn zwangerschap: stoppen dus. Ik had al eerdere pogingen gedaan om te stoppen met roken. Nooit slaagde ik erin dit vol te houden en na een tijdje probeerde ik het niet eens meer, maar toen we besloten voor een kindje te gaan, veranderde er iets. Ineens was daar die oer-drang. Het moedergevoel. Geen idee, geef het een naam, maar het werkte! Ik stopte met roken en werd zwanger van ons mooiste meisje Sophia.

Eén trekje moet kunnen

Gezond en wel was ze net een halfjaar op de wereld en ik nam op een feestje één trekje. Daar zou het vast wel bij blijven, maar een weekend later rookte ik op een verjaardag toch een hele sigaret. En langzaam sloop de routine en verslaving er weer in en voor ik het wist kocht ik stiekem een pakje sigaretten. Dat pakje werd een dagelijkse bezigheid en voor ik het wist maakte ik me weer druk of ik wel genoeg sigaretten had om de volgende dag te redden.

De verslaving had me weer ingehaald en ondanks dat ik altijd buiten rookte, nam ik natuurlijk wel de rook mee naar binnen en betrok ik mijn dochter bij deze gewoonte ondanks dat ik dat niet wilde. Als ik rookte, ook al was het buiten, dan nam ik rook en deeltjes van de rook mee naar binnen, naar mijn dochter. Echt shocking, kijk dit filmpje maar eens: www.puurrookvrij.nl/derdehands-rook 

Een zoon op komst

Weer leek stoppen met roken onmogelijk, tot ik zwanger raakte van onze zoon. Toen ik hier achter kwam rookte ik nog en gelukkig lukte het ook deze keer weer om met deze reden echt te stoppen. Iets moeizamer dan de eerste keer, maar ik deed dit niet alleen voor mezelf! Ook voor mijn kindje. Het lukte en 8 maanden later werden we ouders van een zoon.

Daar gingen we weer: een paar maanden later op een feestje. Ach ik zou toch wel gewoon af en toe een sigaret kunnen pakken?! Dit keer zou me dat toch wel lukken? Dit lukte dus niet en voor ik het wist rookte ik gewoon weer. Tuurlijk baalde ik van mezelf! Dan ben je moeder van twee prachtige kindjes en loop je snakkend naar een sigaret achter de kinderwagen. Waarom lukte dit nou niet gewoon?

Ik stopte wéér met roken

Zwanger van baby drie. Ik besloot nu voor altijd te stoppen. Klaar ermee. Ik wilde geen moeder zijn die rookte. Ik wilde een voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Goed voor mezelf zorgen juist voor mezelf en de kinderen. Ik stopte wéér met roken en tot op de dag van vandaag is dit nog steeds gelukt. Al ruim 4 jaar ben ik nu gestopt. Inmiddels is baby nr. 4 er ook en weet ik van mezelf dat een gelegenheidsroker niks voor mij is. Ik probeer het niet meer. Ik wil het niet meer. Geen trekje meer. Niet meer stinken en vooral een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen, dat ik wil zijn.

Mijn valkuilen waren steeds het stemmetje in mijn hoofd dat vertelde dat ik heus wel af en toe kon roken. Maar ik maakte niet voor de derde keer die fout en weet nu dat dat geen optie is. Daarnaast merk ik natuurlijk ook aan alles dat mijn lijf hier veel blijer van wordt. Ik heb een mooiere huid, wittere tanden, meer kracht, meer zuurstof én meer energie voor leukere dingen. Net als meer geld over voor leuke dingen!

Bij mij ging de knop om en ik ben gewoon gestopt met het opsteken van een sigaret, de kinderen als drijfveer. Dit werkt voor sommigen, maar niet voor iedereen. Op Puurrookvrij.nl vind je diverse manieren om te stoppen en belangrijker nog: om dit vol te houden.

Het lijkt nog zo kort geleden maar gelukkig is er in de tussentijd veel gebeurd. De tijd is veranderd in positieve zin. Er zijn tegenwoordig verschillende vormen van hulp, je kunt bijvoorbeeld een stopdatum plannen, een Stopplan maken en meer. Stoppen met roken gaat met vallen en opstaan, zonder hulp is het moeilijk en is de kans groot dat je terugvalt. Kijk zeker even op puurrookvrij.nl/ouders om te zien welke stopmethode het beste bij jou past.

Struggle jij ook met het stoppen. Geloof dan in jezelf en omring jezelf met de juiste informatie en handvatten om mee aan de slag te gaan. Want als zelfs ik het kan. Kan jij het ook! En je hoeft het niet alleen te doen! Via PUUR Rookvrij kun je bijvoorbeeld hulp krijgen van een coach die jou begeleidt, ook kun je aan de slag in een groep of met het Stopplan. Genoeg opties om er nu écht mee aan de slag te gaan!

In samenwerking met de Rijksoverheid

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je