Snap
  • DIY
  • Vrijetijd

Wat te doen in je vrije tijd - actief of juist ontspannen

Naast je werk en het huishouden is ontspanning ook ontzettend belangrijk. We zetten een aantal ideeën op een rijtje die je kunt doen in je vrije tijd. Het zijn activiteiten voor zowel thuis als buitenshuis.

Pannenkoeken maken met je kids

Kinderen zijn er dol op, maar ook volwassenen kunnen genieten van een goed belegde pannenkoek op zijn tijd. Vroeger werd de pannenkoek alleen belegd met stroop en poedersuiker, tegenwoordig zijn er tientallen andere soorten beleg waarmee de pannenkoek wordt belegd. Een pannenkoek bestaat uit meel, melk, ei en een klein beetje zout. Van deze ingrediënten wordt een beslag gemaakt, waarnaar er met vetstof in een verhitte koekenpan een soort “koek” van wordt gemaakt. Tegenwoordig zijn er verschillende varianten, de traditionele pannenkoek van vroeger bestond uit half boekweitmeel en half tarwemeel. Als je geen zin hebt om zelf pannenkoeken te maken, dan kun je natuurlijk ook naar een pannenkoeken restaurant.

Je energie een boost geven

Een zwangerschap kan best wel uitputtend zijn en als je kleine er dan eindelijk is, dan ervaren veel jonge ouders ook veel vermoeidheid. Als je je energie en uithoudingsvermogen wilt verbeteren moet je regelmatig fysieke activiteiten doen. Daarnaast kan sporten ook je spieren versterken. Het is niet altijd nodig om in de sportschool oefeningen te doen. Thuis kun je verschillende activiteiten doen. Je kunt bijvoorbeeld de vloer vegen en dweilen, de kleding handmatig wassen, de ramen schoonmaken en nog veel meer. Deze eenvoudige activiteiten kunnen de spieren versterken en je energie een boost geven. Bovendien kan lichaamsbeweging ervoor zorgen dat de levering van zuurstof en voedingsstoffen goed verloopt. Ook helpt het het cardiovasculaire systeem om efficiënt te werken.

Doe een ontspanningsoefening

Ga ontspannen zitten of liggen en als je zit zet dan je voeten op heupbreedte plat op de grond en zit ontspannen rechtop, met je handen op je schoot of bovenbenen. Als je ligt ga dan op je rug liggen en strek je knieën iets op als dat prettig voelt (laat je knieën dan tegen elkaar rusten voor ontspanning) en leg je handen naast je, of op je buik onder de navel. Als je wilt mag je je ogen sluiten. Als je merkt dat tijdens deze oefening je gedachten afdwalen is dat niet erg, laat je gedachten toe. Doordat je spieren aanspannen en ontspannen komen je gedachten vanzelf weer terug bij je lijf.

Bak of maak iets lekkers en gezonds

Tegenwoordig wordt het maar steeds belangrijker voor de scholen om gezonde traktaties uit te delen aan de klasgenoten met een verjaardag. Zo kunnen wij als ouder en de leraren jonge kinderen al laten beseffen dat het belangrijk is om gezond te eten. Zo kunnen ze het zelf ook proeven en zien dat het eigenlijk wel lekker kan zijn om groente en fruit te eten. Maar toch kan het best wel moeilijk zijn om een gezonde en lekkere traktatie te maken voor de kinderen, want je wilt alle kinderen natuurlijk tevreden houden met een lekkere traktatie! Hieronder zal ik wel wat tips en voorbeelden mee geven wat je misschien zou kunnen gebruiken als traktatie, maar uiteindelijk is het iets wat jij en je kind moeten kiezen. Denk aan:

Watermeloen

In de lente of zomer is het lekker om wat fris te hebben en daar past een koude watermeloen prima bij! Je zou de watermeloen in een driehoek kunnen snijden en het vast maken aan een ijs stokje. Zo lijkt het op een ijsje maar je eet een koude watermeloen.

Fruit bakje

Haal verschillende soorten fruit. Was de fruit goed en was de fruit. Als je daarmee klaar bent, dan kan je de fruit in kleine stukjes snijden en het in bakjes verdelen voor de kinderen met een leuke kleine gekleurde vorkje. Je hebt in veel verschillende winkels kleine bakjes te koop die heel leuk versierd zijn, die zou je eventueel prima kunnen gebruiken om de fruit in te doen.

Groente op een saté prikker

Je zou verschillende soorten groenten om en om in een saté prikker kunnen doen. Probeer verschillende kleuren en verschillende soorten groente te gebruiken, zo hou je het mooi voor de kinderen. Je zou bijvoorbeeld het volgende kunnen gebruiken: snoep tomaatjes, komkommer, wortels, radijsjes etc. Het ligt er eigenlijk ook net aan wat de kinderen een beetje lekker vinden om te eten.

Rijstwafel met een lekker soort beleg

De meeste kinderen eten vast wel een rijstwafel als tussendoortje, dus het is niet echt onbekend tussen de kinderen. Je zou het beste kunnen kiezen voor een rijstwafel waarbij geen extra suiker of zout bij is toegevoegd. Je kan zelf kiezen wat je op de rijstwafel doet, dat kan eigenlijk van alles zijn. Maar als je het makkelijk voor jezelf wilt houden, dan zou je een plakje kaas met komkommer kunnen toevoegen. Je zou ook pindakaas, andere soorten groenten of fruit kunnen toevoegen.

Spiesjes met pannenkoek

Je zou een spies kunnen halen en het vullen met rolletjes pannenkoeken en fruit ! Probeer verschillende soorten fruit te gebruiken en voeg tussendoor elke keer een kleine rol pannenkoek erbij. Als je dat te moeilijk vindt, dan zou je ook een poffertje kunnen toevoegen tussen de fruit. En zo heb je een super leuke pannenkoek / fruit spiesje!

Een bakje met rozijnen

Haal kleine bakjes rozijnen (in 1 zak zitten er al 30 kleine bakjes !), en versier de bakje. Je zou bijvoorbeeld een vlinder kunnen maken en het bovenop kunnen plakken of een ander soort dier. Misschien kan je op de bakje een leuke tekening of een grappig gezicht kunnen maken.

Ga sporten of fitnessen

Op iedere sporter heeft krachttraining en fitness een positief effect. Het verbetert je conditie en je longfunctie. Door een betere doorbloeding vermindert ook de kans op hart en vaat ziekte. Ook op geestelijk gebied heeft het een positief effect om dat je veel lekkerder in je vel gaat zitten.

Bij krachttraining richt je jezelf op het versterken van de spieren. Door met gewichten te trainen belast je je spieren op zo'n manier dat ze gaan groeien. Omdat je hart en bloedvaten niet gestimuleerd worden gaat je conditie niet erg vooruit. Bij fitness juist wel. Door bijvoorbeeld te fietsen, hardlopen, of te zwemmen pompt je hart meer zuurstof door je lichaam. Zo verbetert je conditie. Je spieren worden niet extra gestimuleerd .

Doe een spel

Je kunt natuurlijk een bordspel doen zoals monopolie of Risk of een kaartspel. Maar als je alleen bent kun je ook op je telefoon verschillende spelletjes spelen. Hierbij kun je denken aan traditionele spelletjes zoals Patience, Dammen, Schaken. Maar je kunt ook wat moderne spellen spelen zoals Mahjong, Tetris, Fortnite, League of Legends etc. Daarnaast kun je tegenwoordig ook kiezen om online een gokje te wagen. Op nu.nl was te lezen dat bijna 2 miljoen in Nederland online gokten in Augustus van dit jaar. Een gokje wagen vanaf de bank is dus best wel normaal geworden. Uiteraard is het aan jou zelf om verantwoordelijk om te gaan en niet meer geld in te zetten dan jij je kunt veroorloven. Als je op zoek bent naar het beste online casino, kies dan voor een partij met een goklicentie. Online gokken is vorig jaar gelegaliseerd in Nederland en veel partijen hebben nu ook een licentie om online gokspellen aan te mogen bieden. Dat biedt dus ook meer zekerheidheid en veiligheid voor de mensen die er gebruik van maken. Dus dat is ook goed nieuws.

Doe aan yoga

Door yoga leer je de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. Het is een discipline waardoor je tot de staat van yoga komt. Sinds de jaren zeventig vormt yoga de religieuze aspecten tussen India kunde en christelijke theologie. Yoga vindt zijn oorsprong rond de vijfde eeuw voor Christus in het Indiaanse hindoeïsme. Yoga bestaat al eeuwen maar is pas in de negentiende eeuw pas echt populair in India. Na de twintigste eeuw werd het populair in de rest van de wereld. Het succes is te danken aan Swami Sivananda (1887-1963) die yoga scholen oprichtte en honderden boeken schreef in India.