
Koolhydraatarm eten, hoe werkt het?
Even opnieuw voorstellen
Hallo! Ik ben Lisa Tennebroek en ik ben 5 jaar geleden een website met gezonde koolhydraatarme recepten begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Zodat ik kan laten zien dat als je gezond wilt eten of wilt afvallen, je nog steeds lekker kunt blijven eten. Je hoeft echt niet alleen een saaie salade te eten en alle lekkere dingen te laten staan. Je kunt ook samen met familie en vrienden genieten van een lekkere gezonde maaltijd.
Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm recepten boek geschreven: Lisa kookt koolhydraatarm. Er staan niet alleen recepten in, maar ook een aantal hoofdstukken met basisinformatie over het koolhydraatarm dieet, macronutriënten (voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten), E-nummers, alcohol en vele andere interessante onderwerpen. Het is dus niet alleen een receptenboek, al bevat het boek maar liefst 190 gezonde koolhydraatarme recepten. Met de code MAMA10 krijgen jullie korting en gratis verzending op mijn koolhydraatarme kookboek.

Waar haal je inspiratie vandaan?
In mijn kookboek heb ik veel ‘ongezonde’ populaire maaltijden zoals friet, pizza of kebab omgetoverd tot een gezondere variant. Ik vind het een leuke uitdaging om van populaire junkfood gerechten een gezondere maaltijd te maken. Ook zie ik natuurlijk veel mooie foto’s en interessante profielen op instagram of facebook, dit is ook zeker een grote inspiratie. Verder ben ik ook geabonneerd op verschillende food magazines, waar ik ook wel eens leuke recepten uit haal en er mijn eigen draai aan geef.
Waarom minderen met koolhydraten?
Koolhydraten zijn energieleveranciers voor ons lichaam, net als eiwitten en vetten, maar deze worden op een andere manier verteerd. Het is niet zo dat koolhydraten per definitie slecht zijn, je hebt tenslotte energie nodig om te kunnen bewegen, sporten, nadenken en voor alle processen die onbewust bezig zijn in je lichaam. Maar waarom dan minderen met koolhydraten? Dat leg ik je nu verder uit.
Bij een gezond lichaam worden alle koolhydraten worden in je darmen omgezet tot glucose, glucose komt in je bloed terecht en wordt ook wel bloedsuiker genoemd. Vandaar dat je ook kunt meten hoe hoog je bloedsuikerspiegel is in je bloed. Hoe meer koolhydraten je eet, hoe hoger deze is. Wanneer er te veel glucose in het bloed zit wordt het hormoon insuline aangemaakt in de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat cellen sneller glucose kunnen opnemen, zodat er minder glucose aanwezig is in het bloed.
Hoe meer glucose er in je bloed zit, hoe meer insuline je lichaam moet aanmaken. Te veel glucose(suiker) in je bloed leidt tot een te hoge bloedsuikerspiegel en dat is ongezond en gevaarlijk, zeker als dit vaak voorkomt. Je lichaam probeert de glucose snel uit je bloedbaan op te nemen in de cellen. Als de cellen vol zitten kan het ook in een andere vorm worden opgeslagen in je lichaam, namelijk in de lever als energie reserve. Wanneer de cellen en je lever verzadigd zijn, wordt glucose omgezet in lichaamsvet. Als dit te vaak gebeurt worden je vetreserves steeds groter en kom je dus aan in gewicht. Hierdoor ontstaat overgewicht.
In een volgende blog ga ik dieper in op de werking van koolhydraten en de verschillende koolhydraten. Niet alle koolhydraten zijn namelijk hetzelfde. Uiteindelijk worden ze allemaal omgezet tot glucose, maar de snelheid en de manier waarop dat gebeurt verschillen van elkaar. Hier ga ik je de volgende keer dus meer over vertellen! Hou deze website dus in de gate als je hier meer over wilt lezen.
Verstopte groente
Ik ben zelf van van het verstoppen van extra groente, dit is niet alleen voor kinderen erg handig, maar ook voor jezelf! Veel Nederlanders eten namelijk te weinig groenten. De aanbeveling van het voedingscentrum is namelijk een minimum van wat je nodig hebt. Zelf probeer ik 450 gram groente per dag te eten en dit haal ik ook niet altijd hoor, maar soms zit ik er zelfs overheen. Ik probeer zelf bij iedere maaltijd wat groente te eten, zo hoef je niet tijdens het avondeten enorm veel groente in een keer te eten. Een andere handige manier is het toevoegen van extra groente. Zoals een cake met courgette sliertjes (proef je bijna niet), een hartig brood op basis van bloemkool, knoflook en kruiden of bijvoorbeeld lasagne met bladeren van courgette, pompoen of aubergine. Maak de lasagne zoals je gewend bent, maar gebruik dan in plaats van de koolhydraatrijke lasagnebladeren, groente bladeren. Hieronder lees je wat tips.
Een leuk een makkelijk gerecht met extra groente
Deze koolhydraatarme lasagne is eenvoudig te bereiden! Het enige wat je hoeft te doen is de lasagnebladeren vervangen door courgetteplakken. Maak de lasagne verder af hoe jij het gewend bent, gezond eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, zo zie je maar weer.
Je kunt de courgette makkelijk in plakken schaven met een kaasschaaf! Voor de rest kun je de lasagne vullen hoe je wilt. Denk aan gehakt, maar ook vegetarisch gehakt een een gezonde optie! Het is namelijk goed om wat minder vlees te eten, niet alleen voor ons lijf, maar ook voor het dierenwelzijn en het mileu.
Zelf maak ik lasagne ook wel eens met verse zalm of tonijn uit blik, lekker voor de afwisseling. Voeg wat verse kruiden toe aan de saus en je hebt ook minder zout nodig om de lasagne op smaak te brengen.

Ik ga binnenkort weer een aantal heerlijke gezonde recepten met jullie delen. Heb je zelf nog leuke recepten die je graag in een gezonder jasje ziet, laat dan even een reactie achter en ik ga voor je aan de slag!
Liefs,
Lisa