Snap
  • DIY
  • #dagboekje

Waarom een dagboek bijhouden voor moeders een must is

Ontspannen als moeder is over het algemeen lastig. Wanneer je kinderen klein zijn, moet je ze constant in de gaten houden en wanneer ze ouder zijn, heb je te maken met puberproblemen. Toch is ontspanning wel van groot belang om jezelf goed te voelen. 

Het is namelijk een van dé manieren om een burn-out tegen te gaan, iets waar veel Nederlanders last van hebben. Maar: hoe kun je als moeder nou ontspannen zonder dat je daar veel tijd of energie aan kwijt bent? Simpel: door te beginnen met een dagboek. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Ervaar minder stress door te schrijven in dagboek

Als er al één reden is om aan een dagboek te beginnen dan is het wel omdat je je er veel beter van gaat voelen. Huh? Jazeker! Mensen die veel piekeren of stress ervaren kunnen het schrijven in een dagboek zien als een soort mindfulness-oefening. Het grootste doel van mindfulness is om je hoofd leeg te maken en minder stress te hebben om je zo geestelijk (en lichamelijk) beter te voelen. 

Dat doe je bijvoorbeeld door regelmatig in je dagboek te schrijven over wat je bezighoudt en waar je je druk om maakt. Je schrijft je problemen als het ware van je af. Sommige vrouwen vinden het fijn om dit iedere avond voor het slapen te doen, terwijl anderen liever op willekeurige momenten in hun dagboek schrijven. Kijk wat voor jou werkt en natuurlijk hoe dat het beste uitkomt met andere dagelijkse bezigheden.

Ook een betere nachtrust door gedachten opschrijven

Het grappige is dat je je niet alleen overdag beter voelt door in een dagboek te schrijven, maar dat je ook 's nachts veel beter kunt slapen door regelmatig je gedachten op papier te zetten. Dat komt omdat je minder in je hoofd zit en je daardoor dus ook minder vaak piekert. Over het algemeen zijn het juist de mensen die veel piekeren die slecht slapen. Hun gedachten maken overuren wanneer ze in bed liggen. En dat terwijl een goede nachtrust, met kinderen helemaal, ontzettend belangrijk is.

Want hoe vervelend is het wanneer je je kindje eindelijk een goed slaapritme hebt aangeleerd en je kunt genieten van een rustige avond je zelf niet door kunt slapen of in slaap kunt vallen? Ook daarom is een dagboek aanschaffen een goed idee. Schrijf iedere dag je grootste 'problemen' en gedachten op zodat je die 's avonds kwijt bent en meer ontspannen in bed kunt gaan liggen. Je zult direct merken dat het van positieve invloed is op je nachtrust.

Leuke herinneringen opschrijven voor later in dagboek

Natuurlijk is het niet alleen goed voor je geest om een dagboek te hebben waar je je dagelijkse gedachten en ideeën in opschrijft. Het is juist ook erg leuk om een boekje te hebben waarin je de leukste herinneringen van jezelf en je kids opschrijft. Zo zijn er veel ouders die een soort herinneringenboek voor hun kinderen maken vanaf het moment dat het kind geboren is. Dit kun je ook combineren met een dagboek waar je leuke uitspraken en andere grappige dingetjes in noteert.

Dat is niet alleen voor je kind leuk als hij of zij later groot is, maar voor jezelf ook. Het opgroeien van je kids gaat zo snel dat je lang niet alles kunt onthouden. Je kunt uiteraard ook niet alles opschrijven, maar de meest grappige anekdotes en activiteiten verzamelen is fijn voor het hele gezin. Daar kun je later nog eens doorheen bladeren wanneer je kinderen de deur uit zijn. Ach, die goede oude tijd.

Dagboek werkt als een goede vriend(in) voor je gedachten

Tot slot kan het moederschap soms best eenzaam voelen, zelfs wanneer je mensen om je heen hebt met (jonge) kinderen. Het zijn vooral de eerste jaren waarin je je soms alleen voelt. Al die nachtelijke momenten, weinig ontspanning, weinig slaap… hoe doen anderen dat toch? Misschien wil je niet constant 'klagen' bij je vriendinnen over deze punten van het moederschap, terwijl het wel fijn is om die gedachten even kwijt te kunnen.

Je raadt het al: dat kan in een dagboek dat op dat soort momenten fungeert als een goede vriendin. Het voordeel is dat je dagboek er altijd is. Je kunt er altijd in schrijven als je daar behoefte aan hebt. Het belangrijkste hiervan is dat je bepaalde gevoelens op dat moment even kwijt kunt. Een dagboek is namelijk niet een vervanger van je beste vriendin, maar biedt meer de ondersteuning die je even snel nodig hebt. Dat maakt een dagboek onmisbaar in het moederschap.

Volg jij ons al op Facebook? Klik hier!