Snap
  • DIY
  • kleding
  • wassen

Handige tips voor het wassen van kleding

Als je lang plezier wilt hebben van je kleding dan is het van groot belang dat je deze op de juiste manier schoonmaakt. Dit is alleen wel gelijk waar het bij veel mensen fout gaat. We zien namelijk dat er veel mensen zijn die nog altijd op een foute manier beginnen met het wassen van kleding. Mocht je zeker willen weten dat je voortaan jouw kleding wel op de juiste manier wast dan heb je geluk. Hier in dit artikel hebben we namelijk een lijst gemaakt met de beste tips en tricks die je zelf toe kan passen. Door deze tips en tricks goed door te lezen is de kans een stuk groter dat ook jij je babykleding op de beste manier kunt wassen!

Koop een goede wasmachine

Het lijkt misschien een voor de hand liggende tip, maar een van de beste tips die wij je mee kunnen geven is om altijd een goede wasmachine te kopen. Alleen met een goede wasmachine ben je in staat om jouw kleding op de best mogelijke manier te wassen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor schade aan je kleding. Het makkelijkste is natuurlijk om te kiezen voor een wasmachine van een bekend merk. Door dit te doen is de kans veel groter dat je lang plezier zal hebben van je aankoop. Mocht je op zoek zijn naar een grootschalig aanbod aan wasmachines dan raden wij je aan om eens een kijkje te nemen op de website van Reoverview. Door de hoge mate van verscheidenheid is het altijd wel mogelijk om uit te komen bij de wasmachine die past bij wat je zocht.

Gebruik geen chemische reiniging

De volgende tip die wij iedereen mee kunnen geven is om geen gebruik te maken van de chemische reiniging functie op de wasmachine als het aankomt op het schoonmaken van je kleding. Hoewel op veel kleding labels staat dat je dit “Alleen chemisch kunt reinigen", is het niet noodzakelijk om je aan deze instructies te houden. Chemische reiniging is een reiniging waarbij een chemisch oplosmiddel wordt gebruikt om het oppervlak van kleding te wassen. Deze reiniging is in staat om stoffen juist aan te tasten. Materialen zoals linnen, wol en zijde kunnen veilig nat worden gemaakt en doen het meestal goed in een fijn was programma of een snel was programma. Door weg te blijven van de chemische reiniging is het mogelijk om je kleding zowel fris als mooi te houden, iets wat iedereen natuurlijk wel zo willen voor zijn of haar aankopen.

Maak vlekken alvast schoon

Mocht je op dit moment een vlek hebben in een bepaald kledingstuk wat je er uit wilt halen dan raden wij je aan om altijd te kiezen voor een voorbehandeling. Het makkelijkste om dit te doen is door op de vlek wasmiddel of vlekken verwijdering te strooien en het in te laten trekken voordat je het wast. Je kunt het kledingstukken ook voor het wassen in koud water onderdompelen, zodat de vlek minder snel loslaat. Er zijn speciale wasmachines bij welke je dit al kan doen. Dit kan vaak middels een "Extra wit"-instelling. Hiermee kunnen vlekken op witte kleding aanzienlijk worden verwijderd door het eerst eens goed voor te behandelen. Wij raden je zeker aan om hier gebruik van te maken als je zeker wilt weten dat de vlekken geheel uit het oppervlak komen.

Gebruik niet te veel wasmiddel

We zien dat dit een fout is die door ontzettend veel mensen wordt gemaakt. In tegenstelling tot wat veel mensen nog wel eens denken is het niet zo dat meer wasmiddel betekent dat je was gelijk een stuk schoner zal worden. Het is zelfs zo dat wanneer je te veel wasmiddel gebruikt, er een bepaalde mate van residu kan achterblijven op kleding. Dit kan ervoor zorgen dat de was enorm stijf en kriebelig aanvoelt en dof van kleur wordt. Het is daarom van belang om je altijd te houden aan de instructies die er op de achterzijde van de fles te vinden zijn. Mocht je nog geen speciaal bolletje hebben voor je wasmiddel dan raden wij je zeker aan om er een aan te schaffen. Door gebruik te maken van een bal is het namelijk mogelijk om jouw dosering altijd weer op de juiste manier vast te stellen.

Kijk of je een automatisch doseersysteem hebt

Zoals je in de eerste tip al hebt kunnen lezen is het van groot belang dat je de juiste wasmachine weet aan te schaffen als je echt alles uit je was wilt halen. Wist je dat er enkele nieuwe modellen op de markt te vinden zijn die zijn voorzien van een automatisch doseersysteem? Dankzij dit automatisch doseersysteem weet je precies wat de juiste hoeveelheid wasmiddel is voor elke lading. Als je niet over een dergelijke functie beschikt, is het van belang dat je weet dat de maatbeker die je bij de meeste soorten wasmiddelen krijgt veel groter is dan je nodig hebt. Dit is dan ook de reden dat wij je eigenlijk aan zouden raden om te kiezen voor een nieuw model wasmachine of om te goed te kijken of jij op dit moment over het automatisch doseersysteem beschikt.

Was al je donkere kleren binnenstebuiten

Het is handig om je donkere kleding binnenstebuiten te wassen als je zeker wilt weten dat je hier zo lang mogelijk mee kunt doen. Deze makkelijke truc helpt het vervagen tegen te gaan dat plaats kan vinden wanneer je zwart, marine en bosgroen was. De reden dat deze kleuren problemen kunnen hebben met het wassen is dat de stofoppervlakken tegen elkaar wrijven. Hoewel je door middel van deze tips wellicht aan de binnenkant wat kleurerosie zal zien is de buitenkant volledig beschermt. Bij andere kledingstukken is het ook mogelijk om te doen, maar dan zal het niet zoveel effect hebben. Wel is het zo dat je delicate kledingstukken het beste binnenstebuiten kunt wassen omdat dit ervoor zorgt dat de vezels minder snel beschadigen. Hier kan je dus denken aan kleding van linnen of van wol.

Draai een kortere was

Een andere fout die nog altijd erg vaak wordt gemaakt is dat er veel mensen zijn die een te lange was draaien voor hun kleding. Zolang je favoriete kledingstukken niet onder de vlekken zitten, is een kort wasprogramma over het algemeen de beste optie. Of ze nu delicaat zijn of dat het stevige stoffen zijn, het is verstandig om je kleding zo kort mogelijk te wassen. De reden hiervoor is simpel: hoe langer je jouw kleding wast, hoe vaker het rond gaat in de wasmachine. En hoe vaker je was ronddraait in de machine, hoe sneller je beschadigingen zal zien. Dit geldt natuurlijk niet voor de kleding die super vies is, in dit geval is het wel handig om wat langer te wassen.

Koop het juiste wasmiddel

Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je nieuwe kleding dan is het van groot belang om altijd te letten op het wasmiddel wat je koopt. Over het algemeen is het zo dat klanten vaak het wasmiddel dat hun ouders kopen kiezen of dat ze kiezen voor het goedkoopste wasmiddel. Er zijn momenteel alleen veel betere manieren om een wasmiddel te kiezen dat aan je persoonlijke behoeftes weet te voldoen. Wasmiddelen in poedervorm werken goed voor alledaagse wasjes en zijn meestal minder duur. Dit is wasmiddel wat alleen niet altijd goed weet op te lossen. Vloeibare wasmiddelen bevatten vaak een groot aantal enzymen en zijn goed voor het voorbehandelen van vlekken. Wij raden je altijd aan om goed te letten op de lijst met ingrediënten als je over gaat tot jouw aankoop.

Gooi niet alle kleuren bij elkaar

De laatste tip die wij je mee kunnen geven is om niet alle kleuren bij elkaar te gooien als je de originele kleuren zo goed mogelijk wilt behouden. Sorteer daarom altijd je kleding voordat je gaat wassen om te voorkomen dat kleuren uitlopen op andere lichtere kleuren. Om erachter te komen of iets kleurecht is voordat je het gaat wassen, is het mogelijk om een schoon wattenstaafje nat te maken en over de binnenhoek of naad te wrijven om te zien of de kleurstof op het wattenstaafje overspringt. Mocht dit het geval zijn dan raden wij je aan om dit kledingstuk los te wassen. Dit maakt het mogelijk om nooit meer te maken te krijgen met was die per ongeluk andere was aantast qua kleuren.

Meer tips en tricks

Als het goed is weet je dankzij de tips en tricks uit dit artikel wat beter waar je op moet letten bij het wassen van je kleding. We raden je dan ook zeker aan om deze tips goed in het achterhoofd te houden als je zeker wilt weten dat je echt alles uit het wassen zal halen. Door je kleding op de juiste manier te wassen is de kans groot dat je er veel langer mee zal doen. Nu valt er natuurlijk nog veel meer te leren op het gebied van kleding en dergelijke. Het is handig om even op deze site te blijven hangen als je hier nog meer te weten over wilt komen. Op deze site vind je namelijk meer dan genoeg andere teksten die je hier alles over laten zien wat je maar moet weten!