Snap
  • DIY
  • schoonmaken

5 tips om je huis snel en efficiënt schoon te maken

Veel (nieuwe) ouders vinden het lastig: het huis schoon houden naast het zorgen voor de kinderen, werken, sporten, sociale afspraken en ga zo maar door. Soms lijkt het met kids wel alsof het huis nooit schoon wordt.

Gelukkig hoeft dat voor ons als ouders niet altijd zo te zijn. Er zijn namelijk best wat tips en tricks om je huis binnen no time efficiënt schoon te maken. Investeer bijvoorbeeld in goede (schoonmaak)apparatuur en zorg dat je een ritme hebt. 

Kwalitatieve schoonmaakapparaten voor efficiënt schoonmaken

Het kost je weliswaar wat geld, maar het is écht aan te raden om te investeren in goed schoonmaakapparatuur wanneer je niet veel tijd hebt om je woning schoon te maken. Als er bijvoorbeeld iets is dat echt niet mag ontbreken in een huis (met of zonder kids) dan is het wel een goede stofzuiger; en dan het liefst eentje die draadloos is en/of een dweilfunctie heeft. 

Dyson is een van de merken die we de laatste jaren veel voorbij zien komen en dat is niet voor niets het geval. De stofzuigers van dit merk zijn ontzettend goed in wat ze moeten doen en ze gaan met het juiste onderhoud jarenlang mee. En psst… met één van de Dyson kortingscodes scoor je ook nog eens korting op zo'n topapparaat. Dat gaat je echt veel tijd (en geld) schelen met schoonmaken!

Doe elke dag een opruimrondje in iedere kamer

Wat ook zeker kan helpen in het geheel is om iedere dag een opruimrondje te doen. Wanneer er her en der losse spullen liggen, kan je inrichting er al gauw rommelig uitzien. Veel spullen zorgen ook voor stof waardoor je huis weer viezer wordt. Daarom is het wel zo fijn om dagelijks een rondje door het huis te lopen en losse spullen op hun vaste plek te leggen of weg te gooien.

Het grote voordeel hiervan is dat dit je amper tijd kost, terwijl het in het geheel wel veel oplevert. Al zou je iedere dag slechts 5 minuten bezig zijn met zo'n opruimrondje; het helpt altijd. Voor de ultieme opruimsessie kun je je verdiepen in de opruimmethode van Marie Kondo om op die manier nooit meer een rommelig huis te hebben.

Maak schoon volgens een ritme dat je fijn vindt

Hoewel het heel erg voor de hand liggend klinkt, zijn er toch nog steeds veel mensen die in het wilde weg beginnen met opruimen. Dat kan best effectief zijn, maar efficiënt is het in de praktijk vaak niet wanneer je er niet zoveel tijd aan kwijt kan of wil zijn. Daarom is het aan te raden om volgens een bepaald ritme of systeem schoon te maken; een ritme dat je iedere keer weer opnieuw kunt gebruiken.

Daarmee kun je al de helft van je schoonmaaktijd snoepen, omdat je met zo'n systeem precies weet wanneer je wat moet doen. Dat houdt in dat je iedere schoonmaaksessie in dezelfde ruimte begint, bijvoorbeeld in de slaapkamers. Vervolgens doe je de toiletten en de badkamer en ga je door naar de keuken. Reken voor ieder deel een bepaalde (korte) tijd en je zult zien dat het ritme uiteindelijk heel soepel verloopt.

Maak spullen direct schoon na gebruik

Wanneer je niet iedere schoonmaakbeurt lang bezig wilt zijn met het schoonmaken van bijvoorbeeld de oven, de douche of het toilet dan is het aan te raden om dergelijke ruimtes en/of spullen iedere keer na gebruik kort maar efficiënt af te spoelen of schoon te maken. Op deze proactieve manier zorg je ervoor dat je huis schoon blijft voordat het überhaupt vies kan worden.

Natuurlijk heb je niet altijd zin om de magnetron of oven na gebruik uitgebreid schoon te maken. Maar: wanneer je zo'n apparaat na ieder gebruik reinigt, hoef je dat ook niet uitgebreid te doen. Door elke keer alles kort te reinigen wordt zo'n apparaat nooit heel vies. Hiermee bespaar je dus veel tijd (en energie) wanneer het om schoonmaken gaat.

Zorg voor de juiste schoonmaakspullen

Net zoals het belangrijk is om goede schoonmaakapparatuur te hebben, zoals een Dyson stofzuiger, is het nodig om de juiste schoonmaakspullen in de kast te hebben staan. Je huis reinigen gaat een stuk sneller wanneer je over goede producten beschikt waarmee je snel en efficiënt schoon kunt maken. Sterker nog: er is een aantal schoonmaakproducten dat echt niet mag ontbreken in je huishouden. De volgende producten helpen jou je huis naast het verzorgen van je kinderen, werk en meer schoon te houden:

Afwasmiddel om bepaalde spullen af te wassen die niet in de afwasmachine kunnen, maar ook om de keuken mee te ontvetten en ramen mee te lappen.Allesreiniger om van alles mee schoon te maken. Het is het ideale product om de badkamer, de keuken en het toilet mee te reinigen.Schoonmaakazijn voor hardnekkige kalkaanslag in het toilet of de badkamer.Schuurmiddel voor spullen die écht heel vies zijn, bijvoorbeeld een pan met een aangekoekte laag erin.Glasreiniger om glas en spiegels schoon te maken.Soda om aanslag, nare geurtjes en verstopping tegen te gaan.