KISS-Syndroom | Een baby huilt niet "zomaar"
Deze blog is voor elke mama met een ontroostbare huilende baby. En eigenlijk niet eens alleen voor die mama, maar voor elke mama. Ook de mama's die hun kindje nog veilig in de buik hebben zitten. Of de mama's van de mama's. De mama’s die net als ik in tranen uitbarsten wanneer hun baby na eindeloos huilen eindelijk in slaap valt. Ik zal uitleggen waarom.
Toen mijn jongste dochter Maev ongeveer 6 weken oud was begonnen de huiluurtjes. Maev was ontroostbaar en ik schoof het vaak af op krampjes. Ze schopte met haar beentjes, gooide haar hoofdje achter in haar nek, verstijfde en krijste het uit. Haar enige troost was de draagdoek. Ik wikkelde haar stevig en veilig tegen mij aan. Daarnaast speelde ik dan via mijn mobiel het geluid van een hele harde regenbui af. Ik heb mij laten vertellen dat het geluid wat de baby's in de buik horen erg lijkt op een harde regenbui, de stofzuiger, afzuigkap, white noise etc. Vaak stopte ze dan met huilen maar ontspande ze niet. Maev's rugje bleef altijd hol. Zelfs in de draagdoek kon ze haar rug niet tot een ontspannen bolletje maken.
Waarom huil je?
Het huilen verergerde na 8 weken. Hierdoor gingen er bij mij alarmbellen rinkelen en kon ik het niet meer afschuiven op krampjes. Ik vermoedde verborgen reflux. Maev smakte onwijs tijdens het drinken aan de borst en liet ook erg vaak mijn tepel los. Ze dronk erg onrustig en wilde eigenlijk alleen maar liggend op bed drinken. Als ik haar in mijn armen wilde voeden kon ze haar ruggetje niet bol maken waardoor ze als een verstijfde baby probeerde te drinken. Door mijn vermoeden hield ik haar na elke voeding ongeveer 20 minuutjes overeind. Maar het hielp niet.
Ik maakte een afspraak bij de huisarts in de hoop dat hij wat voor mij kon betekenen. Met Maev een autorit maken was iets waar ik onwijs tegen op keek. Maev wilde namelijk niet in het autostoeltje. Achteraf gezien begrijp ik waarom. Haar ruggetje moest dan weer bol vormen en dat deed zeer. Ik liet de huisarts weten dat ze veel huilde en dat het mij opviel dat ze haar hoofdje altijd schuin hield. Dat ze niet op haar rug wilde liggen en eigenlijk continu in de draagdoek gedragen wilde worden. De huisarts stuurde mij naar huis met een goedje voor spruw en de uitspraak: "Ja je hebt een temperamentvolle baby, ze weet wat ze wilt en dat is bij jou zijn. Daarom huilt ze." Ik was verbijsterd. Ik had mijn huisarts altijd best wel hoog zitten maar door die uitspraak zakte hij bij mij gelijk naar het niveautje geen verstand.
Symptomen googlen
De reden achter het ontroostbare huilen was nog steeds niet gevonden. Via mijn instagram @shadierfani vroeg ik om hulp. Wellicht had ik volgers met goede tips. Al gauw verwees iedereen mij door naar een osteopaat. En ja dan wordt de FBI agent in mij getriggerd. Gelijk sprong ik achter mijn scherm en zocht ik naar redenen van osteopathie bij baby's. Ik schakelde mijn agents in, oftewel mijn broers en zussen, om ook research te doen. Mijn broer kwam uiteindelijk met het KISS-syndroom. Hij kende Maev en herkende haar symptomen.
Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie. Maev voldeet aan alle symptonen:
•een hoofdje dat scheef naar één kant gebogen staat.
•een sterke neiging tot overstrekken
•slikklachten
•veel onverklaarbaar huilen
•Bij het aan- en uitkleden zijn er vaak protest huilbuien
Die laatste had ik nog niet genoemd maar die was ook zeker aan de orde. Ik liet maev altijd tot haar volgende bad/douche moment in hetzelfde pakje. Tenzij ze zichzelf onder poepte. Maar ik wilde haar echt niet lastig vallen met het verwisselen van kleertjes omdat ze dan altijd hysterisch werd en ik dit onwijs zielig vond.
Eindelijk hulp
Tijdens mijn afspraak op het consultatiebureau was Maev wederom ontroostbaar. Ik had haar moeten uitkleden voor haar metingen en ze was hysterisch. De verpleegkundige maakte zich zorgen. Bij mijn oudste dochter Ivy was er totaal geen sprake van overmatig huilen. Zij huilde eigenlijk nooit. En als ze huilde wist ik gelijk waarom. Ik vertelde de verpleegkundige over de observaties die ik had gedaan en dat ik dacht aan het KISS-syndroom. Zij haalde gelijk allemaal doeken uit de kast om Maev in te bakeren. En dat hielp, per direct. Maev kalmeerde en viel in slaap. Ze gaf mij de doorverwijzing naar een osteopaat.
Mijn eerste bezoek bij de osteopaat was ik heel sceptisch. Ze duwde heel zachtjes met haar handen op bepaalde plekken en stimuleerde Maev om bepaalde bewegingen te maken. Als je er naar kijkt lijkt er niet veel te gebeuren. Maar aan Maev zag ik dat er wel degelijk wat gebeurde. Ze ging in protest. De meeste aanrakingen van de osteopaat vond Maev niet leuk. Na het consult liet de osteopaat mij weten dat haar nek, rug en en onderste wervels eigenlijk allemaal vast zaten. Dit ontstaat vaak door een vlugge bevalling of een kunstverlossing. Maev is razendsnel geboren en zelfs op het bed gevallen (hierover zal ik een blog schrijven). Na mijn eerste bezoek huilde Maev al aanzienlijk minder. Ik wist niet of het kwam doordat ik haar eigenlijk de hele dag ingebakerd had liggen of door de eerste behandeling. Ik besloot om nog een keer naar de osteopaat te gaan. Maev was in slaap gevallen en de osteopaat begon met haar behandeling op een slapende Maev. Ze bleef slapen totdat de osteopaat met het hoofdje van Maev een bepaalde beweging wilde maken. Ze werd krijsend wakker. Dit was voor mij de doorslaggevend. Ik wist zeker dat ze inderdaad last had van haar wervels. De osteopaat ging verder met haar behandeling en zei dat ik binnen een paar dagen verbetering zou moeten opmerken. En ze had gelijk. De scheve stand van Maevs hoofdje verdween en het huilen was zo goed als voorbij. Ik kon maev aan en uit kleden zonder protest en het drinken ging zonder gesmak.
Vertrouw het moederinstinct
Tot op de dag van vandaag kan ik nog steeds haast niet geloven dat die kleine aanrakingen van de osteopaat zo onwijs goed hebben gewerkt. En daarom schrijf ik deze blog. Ik had al die huilweken kunnen voorkomen als ik dit eerder had geweten.
Nu moet ik er bij vertellen dat het KISS-syndroom een niet wetenschappelijk bewezen aandoening is. Dat houdt in dat er nog geen onderzoek naar is gedaan dat is goedgekeurd. Wel zijn er onwijs veel onderzoeken gedaan die je kunt terugvinden op internet, alleen worden die onderzoeken niet goedgekeurd omdat medici vinden dat de resultaten niet eenduidig zijn. Alle symptonen kunnen door verschillende dingen worden veroorzaakt. Ik ben altijd heel erg sceptisch gebleven maar ik ben er van overtuigd dat Maev inderdaad de dupe was van het KISS-syndroom. Ik vind het vreselijk dat deze aandoening niet de aandacht krijgt die het wel verdient. De osteopaat wordt niet vergoed omdat het een vorm van alternatieve geneeskunde is. Vreselijk. Ik hoop middels deze blog mensen te kunnen informeren. En ik hoop dat de aandoening weldegelijk serieus genomen gaat worden.
Mama, heb jij een huilbaby? Inderdaad, een baby huilt niet zomaar. Jij als mama voelt dat er wat is met jouw baby. Mijn tip? Kijk naar je baby, observeer je baby. Wanneer gaat je baby huilen? Wanneer juist niet? Gooi alle termen in google. Geef niet op. En zelfs als je de gouden tip niet vindt, schrijf je verhaal. Het is namelijk zo fijn als een ander hetzelfde meemaakt als jij en je er dus niet alleen voor staat.
Tineke93
Jammer dat de huisarts daar niet mee kwam en dat je zelf uit moest zoeken wat het was. 12 weken voelt heel lang ja. Maar vergeleken met een jaar is het niet veel nee. Het gaat nu goed met hem ja. Alleen blijft zn nek wel een gevoelige plek..
Jasmijnvangent
Ik had een enorme achterstand opgelopen. Die heb ik gelukkig wel weer ingehaald! Toen ik was geholpen. Ik moet wel elke maand naar de fysio om mijn nek te laten kraken. Verder is het alleen balen dat ik heb leren zwemmen met het Kiss syndroom dus kan ik niet goed zwemmen. Maar kan er goed mee leven ???
Muffin05
Hier ook een schreeuwlelijk en we hebben ondertussen ook een osteopaat gezien. Ook ik was sceptisch maar na 1 behandeling kreeg ik al een heel andere baby mee naar huis. De behandelingen zijn prijzig, maar ik vind het het zeker waard
Sil25!
Jaa precies , ja zodra ze dan in de wagen is en ik loop met der dan valt ze zo in slaap