Snap
  • slapen
  • vroeg wakker
  • Kind
  • tips

Help! Mijn kind is zo vroeg wakker

Op het moment dat je moeder wordt, is uitslapen verleden tijd

Heeft jouw kleintje een ingebouwde wekker die al om 6:00 uur afgaat, of zelfs nog vroeger? Zou je stiekem willen dat de ochtend wat later begon? Het is heel normaal dat veel kleintjes bij het krieken van de dag al wakker worden. Maar eerlijk is eerlijk, dat kan behoorlijk vermoeiend zijn voor jou. Dus, hoe krijg je het slaapritme van je kindje iets opgeschoven, zonder al te veel gedoe en gemopper?

Het is een veelvoorkomend scenario: de kleintjes die vroeg wakker worden, zelfs als je ze laat naar bed brengt. Je zou denken dat het uitstellen van hun bedtijd een oplossing biedt, maar helaas is dat niet het geval. Waarom niet? Omdat ongeacht hoe laat ze naar bed gaan, die wekker gaat 's ochtends meedogenloos af en je kleintje begint de dag al vermoeid door een late bedtijd. En laten we eerlijk zijn, proberen om ze terug in slaap te krijgen na wat eten, troost of vermaak werkt vaak ook niet. Veel ouders eindigen dan maar met hun kleintje in bed, hopend op wat extra slaap, maar zelfs dat helpt vaak niet. Dus wat kun je dan doen? Moet je de dag maar starten terwijl de rest van de wereld nog slaapt? Gelukkig is er een andere oplossing.

Slaapgewoonten creëren

Je kleintje dat meestal rond 19.00 uur naar dromenland vertrekt, begint rond deze tijd vaak wat slaperig te worden. Aangezien de meeste kinderen zo'n 10-11 uur slaap nodig hebben, zou een fijne start van de dag rond 06.00 uur zijn. Natuurlijk kan dit een beetje variëren, bijvoorbeeld naar 19.30 uur naar bed gaan en om 06.30 uur weer opstaan. Maar, het is een balansact! Verwacht bijvoorbeeld niet dat je kleintje om 19.00 uur al slaapt en om 08.00 uur weer fris en fruitig de dag begint. Maar je kunt wel wat extra dutjes overdag toevoegen, zodat je wat later naar bed kunt zonder dat je kindje oververmoeid raakt. Dat laatste is echt superbelangrijk! Te lang wakker zijn kan namelijk leiden tot moeilijk in slaap vallen of vroeg wakker worden bij de kleintjes. En dat willen we natuurlijk graag voorkomen.

Als je kleintje later naar bed gaat, wordt het wakkerhormoon weer geactiveerd, waardoor de slaap niet zo gemakkelijk komt. Maar geen paniek! Als je wacht tot de wakkerheid afneemt, krijgt de slaap weer een kans. Bij de kleintjes duurt zo'n cyclus ongeveer 90 minuten, terwijl bij volwassenen dit ongeveer 1,5 uur is. Houd er rekening mee dat het inslapen tot twintig minuten kan duren. Geef jezelf en je kleintje dus de tijd om in een rustgevende slaap te vallen.

Tips om je kind later wakker te worden

Wat kun je doen om een latere start van de dag bij je kleintje te bereiken? Hieronder vind je een aantal stappen en voorbeelden.

Laten we eerst de hele dag eens goed bekijken. De vroege vogels onder ons zijn vaak de kleintjes die wat rommelen met hun dagslaapjes: van drie naar twee dutjes, van twee naar één, of zelfs van één naar geen. Dat kan behoorlijk vermoeiend zijn, maar het betekent ook dat er verandering op komst is. Je staat op het punt een nieuwe balans te vinden die past bij de slaapontwikkeling van jouw kindje. Door je te richten op die dagslaapjes - de dutjes overdag en het hanteren van de juiste wakkertijden - vind je die balans en voorkom je oververmoeidheid, terwijl je toch uitkomt op een latere bedtijd en opsta-tijd.

Voeg wat slaap toe aan je dag

Een belangrijk punt om te onthouden: slapen zorgt voor meer slaap, dus als je de slaaproutine van je kleintje wilt verschuiven, doe je dat door extra slaap toe te voegen, niet door meer tijd wakker te zijn. Het kan helpen om je kleintje een powernapje te laten doen, vooral aan het einde van de middag maar zeker vóór 17.00 uur. Dit dutje mag kort zijn; je kunt samen rustig op de bank zitten of lekker een wandeling maken met de kinderwagen of draagzak. Die powernap zorgt ervoor dat je kleintje zijn slaapbehoefte even kan verminderen, zodat hij een latere bedtijd aankan zonder oververmoeid te raken.

Als je dit een tijdje volhoudt, wordt het een gewoonte en schuift de bedtijd en de opsta-tijd vanzelf op. Door die latere start verschuift alles en zal dat powernapje niet meer nodig zijn of passen vóór 17.00 uur. Zo kom je weer uit op het oude aantal dagslaapjes, maar dan met een nieuwe latere bedtijd en opsta-tijd.

Een voorbeeld van een slaapschema

Stel, je dreumes van 1 jaar begint de dag om 06.00 uur en gaat om 19.00 uur naar bed. Hij doet twee dutjes overdag, waar je een powernapje aan kunt toevoegen omdat het middagslaapje relatief vroeg klaar is.

Een voorbeeld met een powernapje aan het einde van de middag:

  • 06.00 Wakker
  • 08.00 Slaapje
  • 09.30 Wakker
  • 12.30 Slaapje
  • 13.30 Wakker
  • 16.30 Powernapje
  • 17.00 Wakker maken
  • 20.00 Slapen
Laat je kleintje hieraan wennen (dat gaat niet vanzelf) totdat je merkt dat hij later wakker wordt. Wordt het dutje langer? Dan is die powernap misschien niet meer nodig. Je kunt deze dan weer laten vallen en je kindje om 19.00 uur naar bed brengen.

Een voorbeeld zonder powernapje:

  • 06.30 Wakker
  • 08.30 Slaapje
  • 10.00 Wakker
  • 13.00 Slapen
  • 15.00 Wakker
  • 19.00 Slapen

Juist omdat gewoontes zo belangrijk zijn, zal dit ritme beklijven en zal je kindje rond 19.00 uur moe worden, zelfs als het gewend is om iets later de dag te beginnen. Op deze manier heb je de nacht verlengd.

Je kind blijft vroeg wakker worden

Wat nu als je kleintje toch wakker wordt om bijvoorbeeld 06.00 uur? Als je zeker weet dat de dag ‘klopt’ (er wordt genoeg geslapen en je kleintje slaapt makkelijk in) dan kun je nog wat andere trucs proberen. Bij de allerkleinsten kan het helpen om het vroege ochtenduur te behandelen als de nacht: geef ze wat stille aandacht, wat troost, en als dat niet helpt, misschien zelfs een voeding. Als niets lijkt te werken, kun je zelfs bij je baby gaan liggen om ze te laten wennen aan het idee van later wakker worden, zonder al te veel poespas.

Voor oudere kinderen die al snappen hoe oorzaak en gevolg werken, kun je proberen ze te vermaken met een boekje of een speeltje binnen handbereik. Vaak helpt dit ze om nog even te dommelen en weer in slaap te vallen. Onthoud: slapen bevordert slapen. Dus je kind zal hier langzaamaan aan wennen en uiteindelijk wat later wakker worden.

Lees ook: 
Kraamtranen, knuffels en eerste keren