Snap

En daar is oma..

Oma’s weten het beter

Het is koud deze tijd.. brr. Ik stap uit de auto en rits mijn jas dicht terwijl ik naar de voordeur loop. Ik ben alweer een aantal dagen in dit gezin aan het werk. Gelukkig hoef ik niet lang te wachten bij de deur en vader doet de deur voor me open. 

Moeder zit op de bank samen met het kleintje. Het is rustig in huis. Ook papa gaat op de bank zitten. Het ideale moment om even rustig over de nacht te kletsen. Gelukkig is die heel fijn verlopen. Hun dochter heeft een keer een volle fles op en is tussendoor lekker gaan slapen. “Willen jullie vandaag haar in bad doen”? Vraag ik ze. Het kindje is deze week al 2 keer eerder in bad geweest, alleen moeder heeft dit nog niet kunnen doen aangezien ze fysiek niet fit is. “Oh ja heel graag”! Ze is enthousiast. “Is het mogelijk dat ik het ga doen en dat jij stand by staat voor het geval het toch te zwaar voor me wordt”? Vraagt ze me. “Ja zeker kan dat, ik ga je helpen”. 

Samen met papa ga ik alle spullen klaar leggen. Bij de kraamvrouw heb ik eerder al wat dingen uitgelegd, bij vader nog niet. Ik geef aan bij vader dat hij het bad mag gaan vullen en leg hem uit dat de temperatuur het beste te meten is met de pols of elleboog. Je gevoel kan nooit stuk, een thermometer wel. Hij pikt het gelijk op en voelt steeds opnieuw het water. Als het badje helemaal gevuld is voelen zowel ik als vader en moeder aan het water met de elleboog. “Het is belangrijk dat het badje warm maar niet heet is. Wat vinden jullie ervan”? Vraag ik ze. “Ja lekker, precies goed lijkt me” zegt de kraamvrouw. “Ja klopt, dit is inderdaad helemaal goed van temperatuur” en ik knik naar vader. Inmiddels is de kraamvrouw begonnen met haar kindje uit te kleden. Dit vind ze niet leuk en ze huilt. Hard. Gelukkig duurt het niet lang voor ze lekker in een warm bad kan. Moeder pakt haar dochter vast zoals ik haar eerder in de week al uitgelegd heb en ze draait en kwartslag zodat ze voor het bad staat. Op dat moment komt ook oma binnen. Een beter moment kan ze niet treffen! Hoe leuk is het om je kleinkind in bad te zien gaan. “Och gaat ze in bad! Kom ik toch op een goed moment” zegt ze enthousiast. Maar dan steekt ze haar hand in het water. “Oei, is dit niet veel te warm”! Roept ze geschrokken. Ondertussen de baby krijsend, langzaam in het water badend. “Jongens dit is echt veel te heet hoor, hebben jullie dit wel gecontroleerd. Ze is helemaal overstuur” zegt ze. Het enige wat ik denk is een diepe zucht die zich afspeelt in mijn gedachten. “Nee mam, we hebben het gecontroleerd, het is echt oké” zeg de kraamvrouw. Ik knipoog naar oma “het is echt oké, ik zou nooit een kindje in te heet water in bad doen”. Ze kijkt nog steeds geschrokken. “Nou t is hartstikke heet, en ze schreeuwt het uit”. Ik negeer het maar, maar vanbinnen ben ik niet erg blij. Alsof ik als kraamverzorgende een kind in te heet water zou doen, alsof ik daar niet voor geleerd heb. Hallo!? Waarom wordt mijn kennis en kunnen in twijfel getrokken vraag ik me af.. Ik merk dat ik er onzeker van wordt. Gelukkig merkt ze dat de baby zichzelf ontspant en daarbij ontspant zij ook. 

Gelukkig gaf het gezin ook aan dat het oké was want ik begon haast aan mezelf te twijfelen! 

Laat gaan…Jullie kunnen meer verhalen en de kraamweek volgen op mijn Instagram @zuster_Jackie.

Hier post ik veel foto’s, tips en adviezen en natuurlijk verhalen! 


Trending: "Trouwen en weer scheiden, ook niet het beeld wat ik voor ogen had en toch gebeurde het, waarom?"

9 maanden geleden

Hele mooie foto!

9 maanden geleden

Wat een prachtige foto!