Snap
  • Baby
  • kraamtijd
  • Kraamzorg
  • besmetting
  • protocollen
  • Corona

De kraamweek tijdens de coronacrisis

Helaas niet zoals we gewend zijn...

Naar aanleiding van een blog over “Hoe gaat mijn kraamtijd eruit zien?!” wil ik als kraamverzorgster hier een blog over schrijven. Ik heb net een fijne week zorg afgesloten. Het gezin was zo blij en dankbaar dat ze ondanks alles een zo normaal mogelijke kraamweek van mij hebben mogen krijgen. Ze hebben genoten, hebben gehuild, hebben gelachen en zwaaide mij, op gepaste afstand, met een lach en een traan uit. De zorg voor moeder en baby staat centraal, net als altijd!

Door het corona virus, zijn er onder de (hoog) zwangere vrouwen een hoop vragen wat betreft de kraamtijd. De besmettingen lopen nog steeds hoog op. Er is nog weinig bekend over het virus bij zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Wij als kraamverzorgster moeten ons zelf beschermen tegen coronabesmetting tijdens de werkzaamheden bij een kraamvrouw en haar gezinsleden.

Wij krijgen bijna dagelijks een update met protocollen en richtlijnen via het KCKZ (kenniscentrum kraamzorg) waar wij ons aan moeten houden bij een niet besmet gezin, bij een mogelijke besmet gezin of bij een besmet gezin.

Belangrijk om te weten voordat wij starten, is hoe gaat het met de gezondheid van het gezin. Is er geen sprake van koorts in het gezin? De normale persoonlijke zorg en thuiszorg hygiëne is erg belangrijk. Dit is sowieso natuurlijk al in de kraamtijd, maar nu nog even extra! Een goede persoonlijke hygiëne maakt de kans op overdracht van micro-organisme kleiner. Dit geldt uiteraard voor ons als kraamverzorgster als ook voor het gezin. Ook is er een dringend verzoek tot géén kraamvisite, zolang wij aanwezig zijn. Raamvisite is daarvoor op dit moment voor in de plaats gekomen. Hoe moeilijk dit soms ook kan zijn, veiligheid en ter bescherming van iedereen. Maar wat ook zeker mooie herinneringen en acties met zich mee brengt. De koffie en beschuit met muisjes staat gewoon klaar voor de visite!

Ik heb zelf 2x een hele fijne kraamtijd gehad. Hoe fijn is het om je verhaal te kunnen doen, dat de opa’s en oma’s je kleine wondertje voor het eerst vast houden, een arm om je heen, even uithuilen bij je (schoon)moeder of je beste vriendin van blijdschap, onzekerheid of vermoeidheid? Dan kan en mag nu gewoon niet.. Hoe oneerlijk! En dat is moeilijk voor zeker een kraamvrouw, die vol zit met hormonen! En dat is voor ons als kraamverzorgster ook heel moeilijk om te zien. We kunnen niet even dat bemoedigende schouderklopje geven, of even een hele dikke knuffel geven, als we zien dat de kersverse mama daar behoefte aan heeft. Gelukkig hebben we nu de middelen om je lief en leed op een andere manier met iedereen te kunnen delen via social media.

Hoe verloopt de kraamzorg nu rondom de coronacrisis? Ik heb het hier nu over een gezonde situatie bij een NIET besmet gezin. Bij ons kraambureau verloopt de zorg (nog) niet heel anders dan normaal. Normale uren zorg, zoals geïndiceerd. Bij aankomst en vertrek schudden we geen handen of ander lichamelijk contact. Voelt heel onpersoonlijk, maar het moet! We moeten zoveel mogelijk afstand houden en geven ook instructie op afstand. De handelingen wat betreft de baby moeten zoveel mogelijk door de ouders zelf gedaan worden. We kunnen bijvoorbeeld instructies geven met een pop of knuffel als daar behoefte aan is. De controles en het begeleiden van de borstvoeding gaat door. Afstand nemen is in dit geval erg moeilijk. Wellicht dat we dit standaard met een mondkapje moeten gaan doen.

We maken extra schoon en altijd met handschoenen. Vooral deurknoppen, trapleuning en lichtschakelaars, die vaak aangeraakt worden. Ook de was en het verschonen van het bed wordt met handschoenen gedaan. Puur eigen bescherming! De gehoorscreening wordt in sommige regio’s uitgevoerd samen met de hielprikscreening. De hielprik blijft wél doorgaan. Een tijdige hielprik is noodzakelijk, omdat de ziekten die de hielprik opspoort snel behandeld moeten worden. Met de gehoorscreening wordt ernstig gehoorverlies opgespoord. De behandeling van ernstig gehoorverlies is ook belangrijk, maar kan langer wachten. De gehoortest wordt normaal ook tijdens de kraamweek gedaan. Deze wordt tijdelijk uitgesteld en wordt op een later moment gedaan. De verloskundige komt niet meer langs tijdens het kraambed, alleen dus als zij de hielprik moeten doen. Ze bellen regelmatig hoe het gaat. Als er iets is, nemen we natuurlijk altijd contact met ze op, zij zijn uiteindelijk de eindverantwoordelijke. Ook het eerste contactmoment met de wijkverpleegkundige die meestal rond 2 weken na de bevalling plaatsvindt, wordt tijdelijk telefonisch gedaan.

Woensdag mag ik weer een weekje werken. Moet heel eerlijk zeggen dat ik dit best spannend vind. Het corona virus valt hier in de regio nog mee, maar het kan zomaar wel een gezin zijn die besmet is of mogelijk besmet is met het coronavirus. Dan moeten wij hele andere maatregelen treffen qua zelfbescherming. Die onzekerheid en onwennigheid zie ik als een berg tegenop. Maar we gaan er het beste van maken, het is zo’n mooi vak! Ondanks alles, hoop ik dat jullie allemaal toch kunnen genieten van een fijne en vooral verdiende kraamweek!

Blijf gezond en geniet!