Snap
  • Baby
  • dreumes
  • baby
  • brief
  • eersteverjaardag
  • firstbirthday

De jaarlijkse brief aan mijn zoon

2020. Wat was je mooi en wat heb je ons leven op z’n kop gezet. 9 januari 2020 werd onze zoon Raff geboren.

Na een makkelijke zwangerschap en een prachtige bevalling was hij daar eindelijk, 5 dagen na de uitgerekende datum. Elk jaar, vanaf de geboorte, schrijf ik de kindjes een brief op hun verjaardag. Deze doe ik in een doos en zal ik aan ze geven als ze een jaar of 18 zijn. Ik blik hierin terug op het afgelopen jaar, benoem speciale momenten en mijlpalen en omschrijf hun karakters. De brieven zijn iets persoonlijks. Ik jank standaard bij elke brief die ik schrijf en deze zal ik dus ook nooit online plaatsen. Omdat het toch een mooi moment is om terug te blikken, schreef ik hiervoor een aangepaste brief aan onze kleine man.

Lieve Raff,

Je bent bijna jarig. Dan wordt je alweer één jaar. Dit zijn de laatste momenten dat we van jou genieten als baby, vanaf morgen ben je een heuse dreumes.

In alle opzichten was jij zo’n andere baby dan je zus.

De eerste drie maanden heb je bij ons in bed geslapen. We hadden zo ons best gedaan om een mooie kamer voor je te maken, maar hij was niet naar je zin…

Ook gaf je ons gebroken nachten. Bij Vajèn hebben we dit nooit gehad en de hoop dat het ons deze keer weer bespaard zou blijven, vervloog na een paar dagen al. Wonder boven wonder vond ik het niet altijd erg. Vloekend en tierend werd ik midden in de nacht wakker, maar zodra je op m’n buik lag om de fles te drinken was ik alles weer vergeten.

Huilen deed je niet vaak, behalve als je honger had. Jeetje, dan liet je van je horen zeg. De meest stressvolle momenten uit m’n leven zijn dan ook de momenten dat ik de fles voor je klaar ging maken. 40 hele lange seconden in de magnetron en daarna de schepjes melkpoeder zo snel mogelijk door zo’n irritant smalle fleshals mikken.

Gelukkig was en ben je een gezonde baby. In de eerste weken bleek je verborgen reflux te hebben, maar dat hebben we getackeld door aangepaste voeding te geven. Ook heb je een bijzonder plekje op je arm. De dokters waren er van overtuigd dat het een wijnvlek was, maar dit bleek toch niet helemaal waar. Wat het precies is, is niemand helemaal duidelijk. Maar ach, het hoort gewoon bij je.

Wat heel kenmerkend is aan jou, is je vrolijkheid. Je lacht de hele dag door. Naar alles en iedereen. En sinds je hebt ontdekt dat er allerlei geluiden uit je mond kunnen komen, klets je non stop. Okee, dat heb je dan misschien wel gemeen met je zus.

Je bent zo’n gezellig kind. Je vindt oprecht alles best. Je bed, de box, je wipstoel, je eetstoel, wij horen je niet. Inmiddels ben je lekker aan het kruipen en ontdek je het hele huis. Wat een plezier! Je trekt je overal aan op en je bent vooral erg trots op jezelf als er weer iets gelukt is. Kanjer!

Morgen wordt je alweer 1 jaar. Een jaar is oprecht nog nooit zo snel gegaan. Gisteren nog werd je geboren en nu zijn we alweer een jaar verder. Stiekem ben ik er een klein beetje verdrietig om. Ik denk niet dat er voor jou nog een broertje of zusje komt, ik zal de babyfase echt een beetje moeten afsluiten.

Dus sorry alvast als ik je tot je 12e als een baby behandel. Ik bedoel het goed. Je bent voor altijd mijn baby. Mijn lieve, knappe, leuke, vrolijke baby.

Elk kindje brengt vreugde en liefde in het leven. Maar man, wat heb ik het gevoel dat jij me geeft onderschat zeg. Naast dat je mij voor de tweede keer mama maakte, maakte je van Vajèn een grote zus. Nooit heb ik kunnen bedenken wat een verrijking jij voor ons bent. Je maakt me zo, zo zielsgelukkig. Ik zou je nog heel erg lang klein willen houden, maar ik kan ook niet wachten tot ik je zie opgroeien. Ik weet zeker dat je een fantastische kerel gaat worden.

Vanavond, voordat ik zelf naar bed ga, maak ik je nog even wakker voor de fles. Want dat doen we nog steeds elke avond. Elke avond val je dan op m’n buik in slaap en lieve Raff, dat is voor mij echt onbetaalbaar. Dat zijn de momenten waar ik de hele dag naar uit kijk en die ik nooit meer zal vergeten. Dus voor nu zeg ik tot vanavond kanjer, voor de laatste keer de fles aan mijn baby geven. Ik zal je een extra dikke knuffel geven en er morgen voor zorgen dat het een feestje wordt. Een Coronaproof feestje weliswaar, maar niet minder bijzonder.

Ik hou van jou hunk. Zielsveel.

Liefs,

Esther

@vajenraffsp