Snap
  • hielprik
  • Baby
  • gezondheid

Dit is waarom een hielprik belangrijk is

Dit is een belangrijke test die wordt uitgevoerd bij pasgeboren baby's

Als kersverse ouder zijn er talloze beslissingen die je moet nemen voor de gezondheid en het welzijn van je baby. Een van de eerste en belangrijkste stappen in dit proces is de hielprik. Deze waardevolle screeningsinstrument biedt belangrijke inzichten in de gezondheid van je pasgeborene.

De hielprik is een belangrijke test die wordt uitgevoerd bij pasgeboren baby's. Meestal gebeurt dit tussen de 48 en 72 uur na de geboorte. Tijdens de test wordt een klein beetje bloed afgenomen uit de hiel van je kleintje. Het bloed dat wordt afgenomen wordt onderzocht op verschillende ziektes zoals schildklierziekte, bijnierziekte, sikkelcelziekte, taaislijmziekte en een aantal stofwisselingsziektes. Hoewel deze ziektes niet te genezen zijn, kunnen ze wel goed worden behandeld als ze op tijd worden ontdekt. Door vroegtijdig deze aandoeningen op te sporen, kunnen artsen snel starten met de juiste behandeling. Het kan helpen om eventuele schade en gevolgen van deze aandoeningen zo klein mogelijk te houden voor jouw kleine bundeltje geluk. 

De hielprik bij je baby

Hoe de hielprik in zijn werking gaat? De persoon die de test komt afnemen, arriveert met een prikapparaatje en een hielprikkaart in de hand. Voordat de prik wordt gezet, zorgt de zorgverlener ervoor dat het voetje van je baby lekker warm is, zodat het bloed goed doorstroomt. Dan volgt een kleine prik in de hiel, waarna een druppeltje bloed op speciaal vloeipapier, op de hielprikkaart, wordt gedaan. Deze kaart met het hielbloed wordt vervolgens naar het laboratorium gestuurd voor grondig onderzoek. Daarna wordt het bloed bewaard voor anoniem wetenschappelijk onderzoek. Als er later persoonlijke gegevens nodig zijn voor een onderzoek, zullen de onderzoekers altijd om jouw schriftelijke toestemming vragen. Wil je liever niet dat het hielprikbloed voor dit doeleinde wordt bewaard? Laat dit dan weten aan degene die de hielprik afneemt.

Alle hielprikkaarten worden minstens een jaar lang bewaard in het laboratorium. Op deze manier kunnen ze opnieuw worden onderzocht mocht er een fout zijn opgetreden in het laboratorium. Vervolgens worden de kaarten vier jaar lang bewaard bij het RIVM. Je krijgt altijd bericht van de uitslag. Als er niks zorgelijks wordt gevonden, krijg je binnen vijf weken een brief met de uitslag. Als er wel iets wordt gevonden, hoor je dit zo snel mogelijk van je huisarts.

Aangeboren schildklierziekte

Voor alle aanstaande en kersverse ouders staat er een waardevol online dossier klaar, samengesteld door de Schildklier Organisatie Nederland (SON), over de ernstige aangeboren schildklierziekte CHT en het belang van de hielprikscreening. Want die prik is van onschatbare waarde voor het vroegtijdig opsporen van deze en nog eens 26 andere zeldzame aandoeningen. Dit complete dossier is tot stand gekomen in samenwerking met toonaangevende kinderendocrinologen van het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Elk jaar worden er zo’n 70 tot 100 baby's geboren met congenitale hypothyreoïdie (CHT). Meteen de juiste behandeling kan ervoor zorgen dat de ontwikkeling van het kind normaal verloopt en dat het een volwaardig leven kan leiden. Maar, zoals kinderendocrinoloog prof. dr. Paul van Trotsenburg benadrukt, zonder schildklierhormoon kunnen de hersenen van een baby niet goed ontwikkelen. Daarom wordt de hielprik enkele dagen na de geboorte aangeboden, zodat eventuele problemen snel kunnen worden opgespoord en aangepakt.

Het dossier op schildklier.nl/CHT bevat:
- Een webinar door prof. dr. Van Trotsenburg en dr. Zwaveling-Soonawala over de aangeboren schildklierziekte CHT bij kinderen;
- Een webinar met het RIVM over de rol van de hielprikscreening bij CHT;
- Een interview met Marloes over haar kindje met CHT;
- 4 filmpjes met ervaringen.

Lees ook: 
Als je expert wordt in slecht nieuws gesprekken