Snap
  • Baby
  • #prematuur
  • #neonatologie
  • #isalaziekenhuis
  • #isalavrouwkindcentrum
  • #prevos

Dag lief dametje

Dag lief dametje,

Welkom op de wereld! Gisteren ben jij geboren na een zwangerschapsduur van 33 weken en vier dagen. Je weegt 1.840 gram. Mama was al een aantal weken opgenomen vanwege zwangerschapsvergiftiging. Omdat je geboorte (niet geheel onverwacht) een aantal weken eerder was dan de uitgerekende datum, hebben de dokters je voorbereid op je vroeggeboorte.

Je bent een aantal weken te vroeg geboren en daardoor nog ‘onrijp’. Toen jij nog in de buik van mama zat, zagen de dokters al dat jij te vroeg geboren zou gaan worden. Hiervoor heb jij longrijping gehad. Je mama heeft daarvoor tweemaal een injectie gekregen; de inhoud komt dan via de placenta bij jou terecht.

Wat ben jij een dappere dame. Je hebt helemaal geen ademhalingsondersteuning nodig! Je suikerwaarde was wel wat aan de lage kant waarvoor we jou een glucose infuusje hebben gegeven. Hiermee was de suikerwaarde weer onder controle en maken we voorzichtige stapjes met het ophogen van je voeding. Je darmen zijn door je vroeggeboorte namelijk ook onrijp. Daarom zijn we extra voorzichtig, zodat je geen last van je buikje krijgt.

Je ligt nu lekker warm in een couveuse en je hebt inmiddels al een paar keer goed geplast en meconium gepoept.

Je mama is druk met kolven en heeft sinds vanmorgen ook al wat moedermelk. Ze was vanmorgen wat verdrietig omdat het voor haar gevoel niet genoeg is. Maar het is al superknap dat ze, ondanks dat ze ziek is en jouw vroeggeboorte, al zo vaak heeft gekolfd en ook al melk heeft voor jou.

Gisteren en vandaag heb je heerlijk gebuideld met papa en mama. Dat was genieten! Jij werd daar heel ontspannen van. In de couveuse ben je soms wel even onrustig en ‘kruip’ je de hele couveuse door :-)

Ik heb de eerste twee dagen voor jou mogen zorgen en je doet het supergoed. Ga zo door kleine meid!

Liefs,

Marloes

kinderverpleegkundige Isala Vrouw-kindcentrum

///

Lieve Linn,

Dit weekend mocht ik weer voor jou zorgen en het gaat nog steeds supergoed! Het infuusje is er inmiddels uit. De suikerwaarde is goed. En je begint zelfs al met leren drinken. Je oefent een paar keer per dag bij mama aan de borst en dat kun je al best goed. Knap hoor!

Zaterdag was je wel wat te geel van kleur. Uit bloedonderzoek bleek dat je bilirubinewaarde te hoog was. Daarom hebben we je onder een speciale lamp gelegd. Fototherapie noemen we dat.

Zondagochtend is er weer wat bloed bij je afgenomen en de bilirubinewaarde was al weer goed gezakt. De fototherapie kon dus al weer gestopt worden.

Vanmiddag hebben papa en mama je lekker in bad gedaan en dat vond je heerlijk! Morgen controleren we de bilirubinewaarde nog een keer en als die goed is, mag je morgen in de wieg.

Liefs, Marloes

kinderverpleegkundige Isala Vrouw-kindcentrum

///

Lieve Linn,

Ook vandaag mocht ik weer voor jou zorgen. Je bent inmiddels 34 weken en vier dagen oud.

We hebben vandaag met papa en mama de mogelijkheid besproken om je mee te nemen naar huis met sondevoeding. Dit noemen we PREVOS: prematuur vervroegd ontslag sondevoeding. Dat zagen je papa en mama wel zitten. Papa en mama leren nu sondevoeding te geven aan jou. In kleine stapjes werken we toe naar huis. Als het moment daar is dat jij alleen nog maar bij ons op de afdeling ligt om te leren drinken en papa en mama kunnen zelfstandig sondevoeding geven, dan mag je naar huis. Je leert dan thuis verder drinken.

Zet hem op kleine dame!

Liefs,

Marloes

kinderverpleegkundige Isala Vrouw-kindcentrum

5 jaar geleden

Wat mooi geschreven en zo herkenbaar. Mijn dochter werd geboren met 33+3 en je verhaal is zo vergelijkbaar. Alleen had ik geen zwangerschapsvergiftiging en hebben we nooit geweten hoe het kon dat ze zo vroeg geboren is. Mijn dochter mocht na 13 dagen zonder sonde naar huis. Maar de fototherapie (blauwe lamp) enzo heeft ze ook gehad. Fijn dat dit meisie zo'n fijne hulp heeft gehad van jou!

5 jaar geleden

Wat ontzettend lief! Mooi geschreven. Ook ik ben een trotse mama van een extreem prematuur kindje: 30 wkn. Nu inmiddels is hij 2 1/2 jr en wat doet hij het goed!! Wij hebben tot de 40 wkn moeten blijven. Ontzettend geboft met twee top verpleegkundige van de NICU vh UMCN die echt met heel hun hart voor onze kleine man zorgde. Wat een mooi, moeilijk beroep heb je! Wij als ouders zijn dankbaar voor verpleegkundige zoals jij

5 jaar geleden

Mijn dochter, ook met 33.4 geboren in het UMCG en enkele weken op NEO/noord gelegen. En ondertussen een knappe, lieve flinke meid van 10 jaar oud... wat mooi dat je dit dagboekje deelt. Er biggelen gelijk een paar tranen over mijn wangen van herkenning. Heb mijn dochters NEOdagboekje in haar herinneringendoos. Heb zelf veel steun gehad, helemaal achteraf van jullie lieve woorden in het dagboekje van mijn dochter.. het gaat als een rollercoaster aan je voorbij. Dankjewel! Jullie zijn fantastisch!

5 jaar geleden

Wat een mooi verhaal!! En herkenbaar! Al vind ik het wel vroeg om bij 34 weken al naar huis te mogen met sonde voeding.. hier mochten we met 36 weken naar huis, na 4 dagen was hij volledig over op bv was zo trots! Niet dat dat moet hoor! Hopelijk gaat ze snel zelfs drinken fles of borst!