Snap
  • Financiële zaken
  • baby op komst
  • verzekering
  • toeslagen
  • tips

Baby op komst? Vergeet dit niet te regelen!

Een goede start voor jou en je baby

Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Naast de vreugde van het verwachten van een kleintje, zijn er ook wat minder leuke dingen waar je aan moet denken. Bepaalde rechten en financiële zaken zijn een van deze dingen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het kiezen van de achternaam? Wat zijn de rechten op je werk? En hoe zit het met de toeslagen? Lees snel verder!

Volgens onderzoek van de Rijksoverheid tijdens de Negenmaandenbeurs, bleek dat veel ouders nog wel wat hulp kunnen gebruiken. Daarom helpen we je graag op weg met wat belangrijke én praktische tips van de overheid:

1. Kinderopvang en kinderopvangtoeslag

Hoewel je in de eerste trimester van je zwangerschap waarschijnlijk nog niet aan kinderopvang denkt, is het bijvoorbeeld in de Randstad zeker aan te raden om je kind tijdig aan te melden vanwege de drukte. Bij voorkeur in het eerste trimester. Verder biedt het Landelijk Register Kinderopvang een handig overzicht van geregistreerde kinderopvangvoorzieningen. Hier kun je zoeken naar een plek die past bij jouw wensen en controleren of je recht hebt op toeslag voor de kinderopvang.

Als je van plan bent om gebruik te maken van geregistreerde kinderopvang, kan je mogelijk kinderopvangtoeslag krijgen. Maak gebruik van een rekentool om een proefberekening te maken en inzicht te krijgen in de toeslag die je kunt ontvangen. Factoren zoals het uurtarief van de opvang, het aantal uren dat je kind naar de opvang gaat, en je salaris spelen hierbij een rol.

Tip: Schat je inkomen voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag altijd iets hoger in om onverwachte verrassingen te voorkomen.

2. Achternaamkeuze

Sinds 1 januari 2024 heb je als ouder meer keuzes bij het bepalen van de achternaam van je kind. Naast de mogelijkheid om te kiezen voor de achternaam van de moeder, duomoeder of vader, kun je nu ook beide achternamen aan je eerste kind geven. Er is zelfs een overgangsregeling voor kinderen geboren op (of na) 1 januari 2016. Zorg ervoor dat je je kind binnen drie dagen na de geboorte aangeeft bij de gemeente.

3. Rechten op werk

Vanaf het moment dat je zwanger bent tot 6 maanden na de bevalling heb je specifieke rechten op je werk. Je werkgever moet ervoor zorgen dat je veilig en gezond kunt werken. Denk aan extra pauzes, regelmatige werktijden en zwangerschapsverlof. Informeer tijdig naar je rechten om een gezonde balans tussen werk en zwangerschap te behouden. 

4. Kinderbijslag

Als kersverse ouder verdien je een extra steuntje in de rug, en dat komt in de vorm van kinderbijslag. Na de geboorteaangifte bij de burgerlijke stand krijg je al snel bericht van de Sociale Verzekeringsbank. De aanvraag voor kinderbijslag is eenvoudig te regelen via hun website.

5. Verzekeraars

Als je net bent bevallen, denk je vast niet meteen aan je verzekeringen. Maar laten we er toch even bij stilstaan. Het is namelijk belangrijk om aan je verzekeraars door te geven dat er een kleintje bij is gekomen. Zo wordt je kind direct meeverzekerd, en voorkom je gedoe met de verzekering als je ooit aanspraak moet maken, simpelweg omdat je gezinssamenstelling is veranderd.

Dus, houd deze verzekeringen in gedachten:

  • Reisverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Ongevallenverzekering
  • Levensverzekering
  • Uitvaartverzekering
  • Zorgverzekering

Bron: Rijksoverheid

Lees ook: 
Darmkrampjes bij je kleintje verminderen

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.