Snap

Omgaan met pijn tijdens bevalling

Je bevalling komt eraan en zoals je weet zal dat pijn gaan doen, maar hoe kun je nu het beste de pijn opvangen zonder medische hulp? Welke manieren zijn er? In dit artikel lees je alles over omgaan met pijn tijdens bevalling.

Belangrijk tijdens de bevalling: ontspannen

Wist je dat het stofje endorfine pijnstillend werkt? Endorfine is het stofje wat je lichaam aanmaakt als je gelukkig bent, bij mensen bent die jou blij maken of wanneer je (pure) chocolade eet. Endorfine helpt jou om de pijn tijdens je bevalling goed aan te kunnen.

Adrenaline werkt daarentegen juist pijnopwekkend. Als je teveel adrenaline in je systeem hebt, gaat dit je lijf tegen om zich te kunnen ontspannen tijdens de bevalling en oxytocine aan te maken. Oxytocine zorgt ervoor dat je weeën worden gestimuleerd en je bevalling spoedig verloopt. Als je heel nerveus bent en/of angstig voor de bevalling kan je lijf op slot gaan zitten en zal de bevalling moeizamer verlopen. Allereerst is het dus het belangrijkst om ontspannen te blijven voor en tijdens de bevalling. Probeer niet naar de horrorverhalen te luisteren uit je omgeving, iedere bevalling is anders en de één ervaart meer pijn dan de ander.

Maak een geboorteplan

Schrijf van te voren op wat je wel en niet wilt tijdens de bevalling, dit heet ook wel een ‘Geboorteplan’, zodat de mensen die bij je bevalling aanwezig zijn, weten wat jouw wensen zijn. Dit geeft ook een stukje rust voor jezelf. Het belangrijkste is dat dit jouw bevalling is en je geen dingen moet doen waar je je je niet lekker bij voelt, want zo kun je niet ontspannen. Kies de mensen die je wilt dat erbij zijn zorgvuldig uit en maak duidelijk wat jij wilt. Als je gestrest bent, zorgt dit alleen maar voor meer pijn tijdens de bevalling en dat is juist wat je wilt voorkomen.

Waterbevalling

Waarom per se bevallen op een bed? Een warm bad werkt sowieso al heel ontspannend, dus een waterbevalling zal ook heel ontspannend werken. Warm water is heel ontspannend, je lichaam blijft op temperatuur en doordat je zo ontspannen bent, bevorderd dit de aanmaak van endorfine. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller. In het water kun je je ook vrijer bewegen wat het opvangen van de weeën makkelijker kan maken. Nog een voordeel, door het warme water word je perineum ook geleidelijker opgerekt wat de kans op inscheuren of inknippen kleiner maakt.

Acupunctuur

Je kunt tijdens de zwangerschap bij diverse acupunctuurpraktijken een cursus acupressuur volgen samen met je partner. Het principe van acupunctuur is dat je diverse punten in je lichaam hebt die verbonden staan met stress en pijn in je lichaam. Door druk uit te oefenen op die punten, kan dit verlichting geven. Het is ook mogelijk om een acupunctuurbehandeling te krijgen tijdens de bevalling. Vraag bij je zorgverzekeraar welke acupuncturisten in je omgeving worden vergoed.

Zelfhypnose

Hypnosetherapie is ook een mogelijkheid om de pijn tijdens de bevalling te verlichten. Zelfhypnose is te leren tijdens een cursus hypnotherapie. Dit wordt gegeven door een hypnotherapeut. Ook dit kun je navragen bij je zorgverzekering. Door zelfhypnose leer je jezelf te ontspannen. Het klinkt misschien wat zweverig, maar het kan je helpen te focussen op wat er op dat moment echt toe doet. Je leert om de pijn buiten te sluiten en je te richten op je bevalling en op het kindje dat gaat komen.

Omgaan met pijn tijdens bevalling

Behalve deze manieren van pijnbestrijding zijn er nog veel meer methodes om op een natuurlijke wijze de pijn tijdens de bevalling op te vangen. Zet alles goed op een rijtje en kies iets waar jij je prettig bij voelt. Wanneer pijnbestrijding op natuurlijke wijze niet voldoende mocht zijn en je bevalt in het ziekenhuis dan is er altijd nog de optie voor medische pijnbestrijding.

Heb of had jij speciale manieren om goed om te gaan met de pijn tijdens je bevalling? Deel je tips hier!