Waterbevalling
Het komt steeds vaker voor: vrouwen die een waterbevalling willen. Tegenwoordig zijn veel ziekenhuizen hier ook op ingesteld en hebben ze speciale baden. In dit artikel vertellen we je graag meer over waterbevallingen.
Voordelen van een waterbevalling
Water is erg belangrijk tijdens je zwangerschap. Je baby zit er immers 9 maanden lang in. Een waterbevalling is dan ook een hele natuurlijke manier van bevallen. Het ontspant veel meer dan dat je in een bed bevalt. Dit komt door het warme water. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Dat kun je vergelijken met een pijnstiller, waardoor je de weeën beter kunt opvangen. De ontsluiting verloopt dan over het algemeen beter. Doordat het warme water je lichaam op temperatuur houdt, kan jouw lichaam zich concentreren op de bevalling. Je perineum wordt ook soepeler wat de kans op inscheuren of inknippen kleiner wordt.
Voor partner, baby en jezelf
De mannen staan tijdens een bevalling even machteloos. Als je in bad bevalt kunnen zij helpen met het bad opzetten en vullen. Hij zou eventueel met jou mee kunnen gaan in bad om je te ondersteunen. Hij staat dan niet zo aan de zijkant en als het kindje er is heeft hij ook gelijk intens contact met de baby. Doordat de baby in de buik in het water heeft gezeten is de overgang veel rustiger als hij of zij in het water ter wereld komt. Ze kunnen nog even bijkomen voordat ze bovenwater worden gehaald, het zuurstof komt nog via de navelstreng. Waterbaby’s zijn vaak rustig als ze worden geboren.
Mag een waterbevalling altijd?
Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen. Mits je niet op een medische indicatie bevalt kun je in de meeste ziekenhuizen ook in bad bevallen. Vraag ook aan je verloskundige hoe zij over een waterbevalling denkt. Het kan zijn dat ze hier weinig of geen ervaring mee heeft.
Tips bij een waterbevalling
Ga niet langer dan twee uur in het bad zitten, ga er tussendoor even een half uur uit. Je moet ook niet vergeten genoeg te drinken voor voldoende vocht. De kamertemperatuur waar het bad staat moet aangenaam zijn en regel de temperatuur van het water zelf, tussen de 34 en 37 graden Celsius. Laat het water om de 24 uur verversen. Voeg ook eventueel wat zeezout toe om dehydratie te voorkomen.
Baden huren en kopen
Je kan ook een bevallingsbad huren of kopen. Deze zijn makkelijk mee te nemen, mocht het ziekenhuis niet in het bezit zijn van zo'n bad. Vraag altijd wel of de ruimte er is en of de verloskundige verstand heeft van een waterbevalling. Het is ook verstandig om een paar keer in bad te gaan voordat je gaat bevallen. Zo kan je kijken welke temperatuur je het prettigst vindt, wennen aan het idee en bevallingsstandjes proberen.
Waterbevalling: wanneer begin je?
Wanneer je er al heel vroeg tijdens je bevalling in gaat zitten, kan het zijn dat je je zo ontspant dat de weeën weer even wegvallen. Dit is de reden dat sommige deskundigen aanraden om er pas in te gaan als je 5 cm ontsluiting hebt. Maar dit is dus niet noodzakelijk. Je kunt het beste zelf aangeven wanneer je het ontspannende effect van het water goed kunt gebruiken.
Veel vrouwen die al eerder zijn bevallen in een bed en daarna nog een keer in bad zijn meer dan positief over een waterbevalling. Het is niet alleen ontspannend en fijner voor jou, ook je baby komt rustiger op deze wereld.
Heb jij ervaring met een waterbevalling? Reageer ook!
MamaNikki
Toen ik mijn weeën begon te krijgen ben ik ook in bad gegaan maar vond het persoonlijk niet prettig, lekker in bed gaan liggen daarna ;-) Dus voor mij is zo een bevalling niet weggelegd ben benieuwd naar vrouwen dit hier wel voor hebben gekozen!