Snap
  • bevallen
  • Bevalling
  • stuitligging
  • liggingbaby

Stuitligging

Normaal gesproken ligt een ongeboren kindje met het hoofdje naar beneden, maar bij een stuitligging is dit net andersom...

Normaal gesproken ligt een ongeboren kindje met het hoofdje naar beneden, maar bij een stuitligging is dit net andersom. De baby ligt met het hoofdje bovenaan in de baarmoeder en met de stuit naar beneden. Een stuitligging komt in de beginperiode nog veel voor. Rond de 20-25 weken ligt één op de drie baby`s in stuitligging en acht weken voor de uitgerekende datum is dit nog tien tot vijftien procent. De foetus draait zich meestal vanzelf om tegen het eind van de zwangerschap. Omstreeks week 30 van je zwangerschap ligt de baby meestal in zijn of haar definitieve positie. Rond de uitgerekende datum ligt dan ook nog maar drie tot vijf procent van de baby`s in stuitligging.

Soorten stuitligging

Er zijn verschillende soorten stuitligging:

Voetligging

Bij voetligging ligt één beentje of beide beentjes naar beneden. De voetjes liggen in dit geval lager dan de billen.

Onvolkomen stuitligging

Bij onvolkomen stuitligging liggen de beentjes helemaal omhoog naast het lichaam.

Volkomen stuitligging

Ligt je kleintje in volkomen stuitligging? Dan 'zit' je baby in kleermakerszit. De benen zijn gebogen en de voetjes liggen bij de billen.

Half onvolkomen stuitligging

Bij een half onvolkomen stuitligging ligt één been helemaal omhoog langs het lichaam en het andere been ligt gebogen naar beneden zoals bij een volkomen stuitligging.

Oorzaken stuitligging

  • Afwijkende stand van de baarmoeder of de bekken
  • Voorliggende placenta of vleesboom bij de bekkeningang
  • Korte navelstreng
  • Aangeboren afwijking van de baby, zoals een groot of juist klein hoofdje

Verhelpen stuitliggingen

  • De gynaecoloog of verloskundige kan proberen om de baby uitwendig te keren. Gemiddeld is de kans op succes zo`n 50 procent. Dit wordt meestal pas na de 36e week gedaan.
  • Acupunctuur en dan met name Moxatherapie. Moxa is een onderdeel van acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is een behandeling met een moxastick van een acupunctuurpunt op het lichaam. Een moxastick heeft veel weg van een flinke sigaar. Als je hem aansteekt, verspreidt hij over het acupunctuurpunt een intense warmtestraling die erg aangenaam is en zeker niet pijnlijk. Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf de 33ste week beginnen met moxa-therapie. De acupuncturist verwarmt de zijkant van de kleine teen, in acupunctuurtermen Blaas 67, gedurende vijftien minuten met een moxastick. Deze behandeling is zeer eenvoudig en ook thuis uit te voeren met behulp van de partner. Dit, omdat zwangere vrouwen in die periode van de zwangerschap niet zo makkelijk meer bij hun kleine teen kunnen. De moxa-therapie moet gedurende twee weken dagelijks worden herhaald.
  • Soms wordt er beweerd dat je zelf ook oefeningen kunt doen om je kindje uit de stuitligging te halen, zoals lang op je knieën zitten. Hiervan is het effect niet officieel bewezen.

De bevalling bij stuitligging

Indien het niet gelukt is om het kindje te draaien neemt de bevalling wat extra risico met zich mee. Toch is dit geen reden voor paniek. Het kan zijn dat er gekozen wordt voor een keizersnee om het risico te verkleinen, maar dit hoeft helemaal niet. Wel is het zo dat je bij een stuitligging altijd in het ziekenhuis moet bevallen, zodat er altijd medisch personeel in de buurt is om in te grijpen mocht dit onverhoopt nodig zijn.

Heb jij te maken gehad met een stuitligging? Hoe ging de bevalling? Reageer hier!

Xis's avatar
8 jaar geleden

Mijn zoontje lag ook in een stuit. Vanwege de kleine buik hebben ze een uitwendige versie in week 35 gedaan. Van tevoren had ik gelezen dat dit geen zeer deed maar ik vond het niets. Ik werd misselijk van de weeënremmers, mijn bloeddruk daalde naar 40/.... (weet ik niet meer), mijn zoontje wilde niet draaien en was erg aan het tegenstribbelen. Uiteindelijk is het wel gelukt om hem te draaien. Wel moest ik nog een 45 minuten op mijn zij blijven liggen omdat zijn hartslag gedaald was naar de 70. Langzaam maar zeker werd deze weer beter. Ik vond de versie verschrikkelijk maar ik heb daarna wel een goede bevalling van nog geen 4 uur gehad met een kern gezond zoontje en een heel snel herstel. Ik denk dat ik bij een eventuele volgende ook weer voor de versie zou gaan.

Chickeylittle's avatar
9 jaar geleden

Lees dat iedereen hier ervoor gekozen heeft om geen keizersnee te laten doen, ik weet dat het een zeer ingrijpende operatie is, maar voor het kindje zijn er toch minder risico's verbonden aan een keizersnee als aan het draaien of een stuitbevalling? Ik heb er geen verstand van, mijn kindje ligt al vanaf het begin met de billen naar beneden en de voeten bij het hoofd, hij of zij heeft nog ruim de tijd om te draaien. Maar ben toch al informatie aan het inwinnen mocht ik voor de keuze komen te staan.

's avatar
9 jaar geleden

ik heb te maken gehad met een onvolkomen stuitligging. Mijn dochter was juist met 34 weken omgedraaid naar stuitligging. Uitwendig geprobeerd te draaien dit lukte niet en uiteindelijk voelde ik mijn kindje niet meer.gelijk naar het ziekenhuis terug gegaan en echo en hartslag meten. Na elke 3 dagen terug te komen voor controle. Zelf besloten om een bevalling te doen, en dokter vond dit geen probleem klein kindje 5/5,5 pond werd geschat. Dit was een perfecte bevalling! Iedereen raden mijn het af. Terwijl de doktoren na de bevalling zeiden dat dit een stuitbevalling was volgends het boekje! Denk aan jezelf als je voor de kleine staat. De artsen geven je een goed advies wat het meest handige is. En altijd wel in mijn achterhoofd gehad dat er een spoedkeizersnede zou kunnen komen. Maar gelukkig niet geweest.

's avatar
9 jaar geleden

ik heb een onvolkomen stuitbevalling gedaan. ben natuurlijk bevallen veel mensen zeggen dat het erg veel pijn doet. maar dit was mijn eerste bevalling ik weet dus eigenlijk niet beter. het bracht wel wat nadelen mee. zoals het feit dat mijn dochter naar de neonatologie heen moest maar dat was maar voor 1 of 2 uurtjes. ze is nu bijna 2 jaar en het is een gezonde brok van een griet.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.