Snap
  • stilgeboorte
  • Balsemen
  • watermethode
  • Baby

De mogelijkheden na het overlijden van je baby

Je wordt geconfronteerd met talloze moeilijke beslissingen.

Het verlies van je baby tijdens je zwangerschap is een hartverscheurende ervaring. Na de bevalling word je als ouder geconfronteerd met talloze moeilijke beslissingen. Eén van de overwegingen die je moet maken, is of je je overleden baby wel of niet mee naar huis wilt nemen. Wat zijn de mogelijkheden hierin? En wat is het beste voor jouw kindje? In deze Adviesblog geven we antwoord op deze vragen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met mede-eigenaar bij Houvast uitvaartzorg Mireille Elshof. 

Snap

Er komt heel veel op je af als je kindje komt te overlijden. Dat vraagt veel van je als ouders, zowel emotioneel als wat betreft regelzaken en je fysieke gesteldheid. Bij Houvast Uitvaartzorg werken allemaal moeders die ook hun kindje of kindjes zijn verloren. Mireille: "Ik verloor mijn eerste kindje in 2012. De zorg in het ziekenhuis was toen goed, maar daarna word je zo erg aan je lot overgelaten. Mijn uitvaartverzekering kwam pas toen mijn kindje was geboren, en ik had het juist zo fijn gevonden als er van tevoren al iemand was geweest die bij mij was geweest." 

Wat komt er op je af na het overlijden van je baby?

Op het moment dat je te horen hebt gekregen dat het hartje van je baby niet meer klopt in je buik, word je vaak nog naar huis gestuurd om het nieuws even te laten bezinken. Maar je moet ook een tablet innemen om de bevalling op gang te laten komen. "Ik had het heel fijn gevonden als er op die dag iemand aanwezig was geweest die mij kon vertellen wat er allemaal mogelijk was. Ik wilde heel graag mijn kindje mee naar huis nemen, maar er zijn ook heel veel ouders die dat heel spannend vinden. Als je dan niemand hebt die jou kan begeleiden en steunen, is de stap heel groot om dat te doen. Terwijl je kindje mee naar huis nemen zo ontzettend waardevol kan zijn."

Veel uitvaartondernemingen vinden het volgens Mireille lastig om die ondersteuning en begeleiding te geven. Daarom zou haar advies zijn: "Schakel een gespecialiseerde uitvaartonderneming in die weet waar ze het over hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld samen brainstormen over wat je precies wilt."

Je overleden baby wel of niet mee naar huis?

Wanneer je baby overleden is sta je voor een hartverscheurende keuze: neem je je kindje wel of niet mee naar huis? Misschien voel je al zekerheid over wat je wilt doen, maar het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Als je ervoor kiest om je kindje niet mee naar huis te nemen zijn er drie opties. "De eerste optie is dat je kindje in het ziekenhuis blijft in het mortuarium. De tweede optie is om je kindje naar een uitvaartcentrum te brengen. Daar kun je dan een afspraak maken om op bezoek te komen. Of je maakt gebruik van een 24-uurs kamer en dan kun je ernaar toe wanneer je wilt."

Als je besluit om je kleintje mee naar huis te nemen, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat je baby op een goede temperatuur blijft, tenzij er speciale balseming is toegepast. Er zijn drie verschillende manieren om je kindje koel te houden:

Watermethode: Wist je dat er een zachte en liefdevolle manier is om je baby mooi te houden tot de begrafenis of crematie? Het heet de watermethode, ook wel wateropbaring genoemd. Vooral bij kwetsbare kindjes die vóór de 24e week van de zwangerschap geboren zijn, biedt deze methode troost, of het nu gaat om overlijden in de buik of een zwangerschapsafbreking. Door je kindje na de geboorte in het water te leggen, neemt het een ontspannen houding aan. Je kunt je baby zachtjes aanraken terwijl het in het water ligt, en zelfs voorzichtig vasthouden. Het mooie van de watermethode is dat het zo eenvoudig is. Alles wat je nodig hebt is (kraan)water en een bakje. En steeds vaker wordt deze liefdevolle methode ook toegepast bij (bijna) voldragen baby’s.

Babykoeling: Bij babykoeling heb je een matje waar koud water doorheen stroomt. Dit matje houdt het lijfje van je kindje goed koel en flexibel waardoor je kindje in een mandje, kistje of zelfs de eigen wieg of box kan worden opgebaard. 

Thanatopraxie: Thanatopraxie is een bijzondere manier van opbaren. Het is een lichte vorm van balseming die het niet nodig maakt om je kindje gekoeld te houden. Het mooie aan deze methode is dat je je kleintje kunt neerleggen waar je maar wilt en zo lang als je maar wilt kunt vasthouden. Bovendien voelt je kindje minder koud aan, waardoor knuffelen fijner wordt. Het is wel belangrijk om te weten dat deze methode niet voor alle kindjes geschikt is; het hangt af van de zwangerschapstermijn en de fysieke toestand van je kindje. Deze procedure kan zowel thuis als in het ziekenhuis worden uitgevoerd en duurt enkele uren.

Betrek je hele gezin erbij

Als Mireille terugkijkt naar de periode waarin zij haar kindjes verloor, was dat voor haar een hele donkere tijd, maar ze kijkt ook met warme gevoelens terug op de periode dat haar kindjes thuis waren. "Dan kun je anderen deelgenoot maken van wat er binnen jouw gezin gebeurt en wordt je kindje voor je omgeving niet zo abstract. Je krijgt veel meer een beeld van wie het kindje was. Als ouder heb je veel verdriet, maar je voelt dan ook veel trots en liefde voor je kindje."

Ze wil ouders dan ook het volgende meegeven: "Het is heel fijn en belangrijk om je kindje mee naar huis te nemen en om broertjes en zusjes erbij te betrekken. Vaak vinden ouders dat heel spannend en eng, terwijl het juist zo waardevol kan zijn voor je gezin en voor de toekomst. Het kindje zal namelijk altijd onderdeel blijven van jouw gezin, dus ga het proces met elkaar aan en praat erover."

Lees ook: 
Alles rond Noah zijn overlijden is afgerond

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.