Bevallen op een baarkruk
Mogelijk is een hurkzit tijdens het bevallen handiger voor je of pers je liever halfzittend op bed. Een van de andere opties is bevallen op een baarkruk.
Je kindje groeit en groeit, het einde van de negen maanden komt in zicht. Wellicht ga je opzien tegen de bevalling. Je leest erover of weet uit eerdere ervaring zelf wat je kan verwachten. Mogelijk heb je er al heel goed over nagedacht hoe en waar je wilt bevallen. Er zijn tenslotte anno 2014 veel mogelijkheden, ook wat betreft het ‘hoe’ van de bevalling. Welke houding je het prettigste vindt, zal je zelf moeten ondervinden. Niet iedere vrouw vindt het prettig om bijvoorbeeld liggend te bevallen. Je verloskundige zal je hierover goed kunnen adviseren. Zij zal vooral eerst tijdens de bevalling kijken hoe jij zelf perst en of ze je daarbij kan helpen. Mogelijk is een hurkzit handiger voor je of pers je liever halfzittend op bed. Een van de andere opties is bevallen op een baarkruk.
Baarkruk
De houding van het zittend bevallen is weer terug van weggeweest. Bevallen op een baarkruk is eigenlijk al een heel oude manier van bevallen, al werd de baarkruk vroeger geboortekruk of geboortestoel genoemd en is hij tegenwoordig een stuk moderner vormgegeven. Een verloskundige heeft vaak standaard een baarkruk bij zich. Als je al van een vorige bevalling weet dat je die manier van bevallen het prettigst vindt, licht dan je verloskundige (of gynaecoloog, bij een medische indicatie) daar alvast over in. Het was vroeger de meest gangbare houding om te bevallen, rechtop, op een stoel of kruk met een gat erin en een opening aan de voorzijde van het zitgedeelte. Wanneer je bevalt op een baarkruk zit de verloskundige voor je en je partner achter je. Hij kan eventueel steun geven en zijn benen tegen je romp aandrukken, waardoor je lijf beter kracht kan zetten. Wanneer je bevalt op de baarkruk is het de bedoeling dat je enigszins achterover leunt, met je benen wijd en je voeten plat op de grond.
Voor – en nadelen van de baarkruk
We kennen allemaal het principe van de zwaartekracht. Daar profiteer je van wanneer je op een baarkruk, in verticale positie, bevalt. Je kindje moet tenslotte naar beneden. Je bent zelf actiever. Weeën zijn ook vaak sterker en krachtiger wanneer je in deze positie zit en de druk in je baarmoeder groter. De bekkeningang vergroot. Hierdoor hoef je waarschijnlijk minder lang te persen dan wanneer je (op je zij of rug) zou liggen. Het kan snel gaan. Een spiegel die voor je op de grond ligt, zorgt ervoor dat je zelf de geboorte van je kindje goed kan zien en je kan je kindje bij de geboorte zelf opvangen. Dat je partner zo dicht bij je zit en je kan steunen wordt ook door veel vrouwen die hiervoor kiezen fijn gevonden. Een nadeel is dat je vaak pas op de baarkruk gaat zitten als je mag gaan persen (wanneer de ontsluitingsweeën overgaan in persweeën) en het kan vervelend zijn om op dat moment nog van positie te moeten veranderen. Je kunt ook niet tussen de weeën door even achteruit in de kussens zakken, al kan je partner dat mogelijk wel opvangen wanneer hij achter je zit bij de baarkruk. Je kunt direct na de bevalling wel beter gauw terug gaan liggen op bed, omdat het bloedverlies heviger kan zijn doordat je hebt gezeten tijdens het persen.
Alternatieve verticale bevallingsmiddelen
Naast de baarkruk zijn er nog meer mogelijkheden om verticaal te bevallen, namelijk met de baarschelp en de bevallingsbal. De bevallingsbal staat - net als de baarkruk - op de grond. Je kunt erop zitten, maar de bevallingsbal kan eveneens gebruikt worden om tegenaan te liggen om de weeën op te vangen. De baarschelp ligt op bed, vaak nemen vrouwen hierbij een hurkhouding aan. Tussen de weeën door kun je makkelijk andere houdingen aannemen bij het gebruik van de bevallingsbal of baarschelp.
Ben jij bevallen op een baarkruk en wat zijn jouw ervaringen? Reageer ook!
Anoniem
Hoi Lianne, Wist je dat er sinds kort ook een ander hulpmiddel is om verticaal te bevallen? De CUB (comfortable Upright Birthingposition)! Het is een combinatie van birthingball en baarkruk zoals jij die beschrijft en het overstappen van het een naar het ander hoeft niet meer. WIl je meer info? Kijk dan even op http://www.prettymum.nl/cub-support-baarkruk.html