De beste bevalhouding: dit wil je erover weten
Zijligging, all fours, op de baarkruk of toch hurkend?
Als jij je voorbereidt op dat bijzondere moment van bevallen, welke houding komt dan als eerste in je gedachten? Lig je ontspannen op je zij of geef je de voorkeur aan een zachte zitbal? Misschien breng je uren door onder de warme douche of drijf je kalmpjes in een rustgevend bevalbad. Er zijn veel opties mogelijk en dat kan vragen oproepen. In deze Advies Blog nemen we je daarom mee in de verschillende bevalhoudingen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met verloskundige Naomi Dettmer, onderdeel van de Mamaplaats Expert Poule.
Of het jou lukt om op de natuurlijke manier te bevallen, hangt af van het samenspel van de drie P's. We hebben de power (jouw weeën), de passenger (het gewicht en de ligging van jouw baby en de stand van het hoofdje), en de passage (de doorgang van jouw bekken). Hoewel bevallen een natuurlijk proces is, heb jij de touwtjes in handen. Door regelmatig van bevalhouding te wisselen, kun je zelf veel invloed uitoefenen op deze drie P's.
Welke bevalhoudingen zijn er?
Om te beginnen zijn er veel verschillende bevalhoudingen mogelijk. Denk aan: op bed op de rug, zijligging, all fours (op handen en knieën), op de baarkruk, hurkend, op de bal, staand naast bed, hangend aan het bed of partner, in bad of onder de douche. "Eigenlijk is elke houding mogelijk die de vrouw comfortabel vindt," vertelt Naomi.
We zetten hieronder nog een aantal bevalhoudingen met uitleg voor je op een rij:
1. Plat op de rug: De meeste kleintjes worden in de rugligging geboren. Deze houding geeft de verloskundige het beste zicht en de mogelijkheid om indien nodig bij te sturen. Als het persmoment aanbreekt, overweeg dan om je benen op te trekken en je knieën vast te houden. Maar doe dit niet te snel. In het begin kan dit de uitgang van je bekken verkleinen. Vooral als je kleintje nog niet voldoende is ingedaald, houd je voeten dan plat op het bed. Dit geeft je bekken meer ruimte.
2. Op je zij: Bij deze bevalhouding kun je de meeste kracht zetten door je benen naar je toe te trekken. Als alternatief kun je ook alleen je bovenste been naar je toe trekken en ondersteunen met een comfortabel kussen.
3. Bevallen in bad: Een bevallingsbad is als een geruststellende omhelzing tijdens de weeën. Veel vrouwen vinden steun en comfort in het water, terwijl de stevige randen perfect zijn om tussen de weeën door tegen aan te leunen. Een waardevolle bron van kracht om even op adem te komen. Dit bevallingsbad wordt speciaal aanbevolen als je tijdens je zwangerschap kampte met rugklachten, bekkeninstabiliteit of andere fysieke ongemakken.
4. Op handen en voeten: Als rugweeën of aambeien je parten spelen, kan bevallen op handen en voeten verlichting brengen. In deze houding wordt de druk op je onderrug en stuitje namelijk tot een minimum beperkt.
5. De hurkzit: Als je een bevallingshouding verkiest waarbij de zwaartekracht je vriend is, geef dan de hurkzit een kans. Hierbij is de betrokkenheid van je partner van onschatbare waarde. Laat hem plaatsnemen op een stoel of bed, benen wijd gespreid. Hurk neer tussen zijn benen en gebruik ze als ondersteuning terwijl je je bekken lichtjes naar voren kantelt. In deze positie is je bekkenuitgang optimaal. Maar het vraagt wel flink wat kracht van je benen. Kies ervoor om te hurken op het moment van persen en probeer tussen de weeën door even te staan. Hierdoor wordt het langer vol te houden.
Wat is de beste houding om te bevallen?
Naomi legt uit dat persoonlijke voorkeur een belangrijke rol speelt bij het bepalen van je bevalhouding. Ga daarom voor een houding die jij prettig vind. Wel hebben verticale houdingen over het algemeen veel positieve effecten legt Naomi uit. Dit heeft te maken met de werking van de zwaartekracht. "Vrouwen ervaren vaak meer gevoel van controle en hierdoor kunnen de weeën minder pijnlijk aanvoelen. Daarnaast duurt de ontsluitingsfase gemiddeld korter dan bij horizontale houdingen."
Welke bevalhouding stimuleert weeën?
Een verticale houding werd net al genoemd, maar deze houding en het wisselen van houding helpt mee om de ontsluiting sneller te laten verlopen. "Loop, wieg met je bekken heen en weer, probeer verschillende houdingen uit. Bevallen is echt millimeterwerk en elke beweging kan gunstig zijn om het hoofdje dieper in het bekken te laten zakken."
Wat is de slechtste houding om te bevallen?
De meest voorkomende maar minst gunstige bevalhouding is plat op de rug. De reden? "Anatomisch gezien is dit ongunstig omdat er 30% (!) minder ruimte in het bekken is, doordat het staartbeen naar binnen wordt gedrukt. De uitdrijving (persfase) kan langer duren en de indaling van de baby kan langzamer verlopen." Volgens Naomi is deze houding vooral ontstaan zodat zorgverleners er beter bij kunnen, goed zicht hebben en kunnen handelen bij spoedsituaties. Het kan wel een fijne houding zijn als je moe wordt, je lichaam zwaar aanvoelt of je deze houding als prettig ervaart. "Het is niet 'fout' om (gedeeltelijk) op je rug te liggen, maar ik ben wel voorstander van verschillende houdingen uitproberen."
Tips van een verloskundige
Naomi heeft nog twee belangrijke tips als het gaat om bevalhoudingen. De eerste is: schaam je niet voor een bepaalde houding. "Wij zijn wel wat gewend. Mocht je je toch schamen, doe dan een wat langer T-shirt of bevaljurkje aan. Hoe prettiger je je voelt, hoe groter de kans dat de weeën doorzetten." De tweede tip en meteen de belangrijkste: luister naar je eigen lichaam en wees niet bang voor wat anderen ervan vinden. "Wij geven tips en adviezen maar laat je door niemand dwingen. Het is jouw lichaam en jouw bevalling. Jij bent de baas. Heb vertrouwen in jezelf, je kan dit!"