Snap
  • gezondheidkind
  • #food
  • Baby

Flesvoeding afbouwen: zo pak je dit het slimst aan

Een soepele overgang van flesvoeding naar vaste voeding

Het moment waarop je baby klaar is om over te stappen van flesvoeding naar vast voedsel, is een grote stap in zijn of haar groei. Maar eerlijk is eerlijk, het kan behoorlijk uitdagend zijn. Zowel voor jou als ouder als voor je kleintje. Geen zorgen, in dit artikel delen we een aantal handige tips en richtlijnen om je succesvol te helpen stoppen met flesvoeding en de overgang naar vast voedsel soepel te laten verlopen.


Overstappen naar vaste voeding

Wanneer je baby net geboren is, is hij of zij volledig afhankelijk van melk. Op dat moment kunnen ze nog niet kauwen en halen ze alle voedingsstoffen uit borst- of flesvoeding. Maar tussen de 4 en 6 maanden oud begint er een verandering plaats te vinden. Dit is het moment waarop je baby kan beginnen met de eerste hapjes.

Deze eerste hapjes zijn eigenlijk meer een kennismaking met vast voedsel. Je baby moet namelijk nog leren hoe hij of zij moet eten. Het is belangrijk om te weten dat vast voedsel op dit punt nog geen vervanging is voor melk. Het is een geleidelijk proces waarin je baby langzaam leert eten en ook leert drinken. Het uiteindelijke doel is dat je kindje een gevarieerd eetpatroon ontwikkelt met vast voedsel en dat ze vocht uit een eigen (tuit)bekertje kunnen drinken. Het kan wel tot een half jaar duren voordat ze dit volledig onder de knie hebben.


Fles afbouwen

Het afbouwen van de melk of opvolgmelk verloopt bij ieder kind weer anders, maar je kunt gaan afbouwen op het moment dat een fles kan worden vervangen door een maaltijd. Eet jouw kindje zijn of haar fruithap overdag goed op? Dan kun je één voeding in principe laten vervallen.

Er is geen vaste regel voor het afbouwen van de flesjes, maar over het algemeen kun je het aantal voedingen rond de 8 maanden terugbrengen naar 2 of 3 per dag. Dit hangt ook af van hoeveel melk je baby nog per fles drinkt. Sommige baby's drinken gemakkelijk 180 ml weg, terwijl anderen al verzadigd zijn na 120 ml of 150 ml. Gemiddeld drinken baby's rond 8 maanden ongeveer 600 ml flesvoeding per dag.

De overige flessen worden vervangen door maaltijden en een beker met vocht. Het beste is om water te geven, maar lauwe thee kan ook. Kruidenthee zoals kamille of rooibos heeft de voorkeur, omdat daar geen cafeïne in zit. Pas vanaf 1 jaar mogen kinderen gewone melk drinken.


Hoe weet je of je baby er klaar voor is?

Hoewel één jaar vaak als richtlijn wordt gegeven, is het belangrijk om de behoeften van jouw kind te volgen bij het afbouwen van de flesvoeding. Maar hoe weet je nu wanneer jouw baby er klaar voor is? Je kunt letten op de signalen en ontwikkeling van je kind.

Een duidelijk teken dat je kindje geen behoefte meer heeft aan de avondfles, is wanneer hij of zij de fles niet meer helemaal leegdrinkt. Als je merkt dat je kind de volle fles niet meer op krijgt, is dit een indicatie dat hij of zij klaar is voor minder avondvoeding. Dit is het moment om deze voeding af te bouwen. Een ander duidelijk signaal is wanneer je kindje simpelweg de fles weigert. Op deze leeftijd worden kinderen steeds beter in het aangeven van hun grenzen en wensen. Als je merkt dat je zoon of dochter de fles wegduwt of op een andere manier aangeeft dat de fles niet gewenst is, is dit een heel duidelijk teken dat je kind er klaar voor is.


Enkele tips bij het afbouwen van de fles

Het afbouwen van flesvoeding kan voor het ene kind gemakkelijker zijn dan voor het andere. Sommige kinderen zijn zo gehecht aan hun avondfles dat ze niet kunnen slapen zonder deze voeding. Hoewel dit begrijpelijk is, is het beter om deze fles niet meer te geven. Het kan namelijk de spraakontwikkeling belemmeren en zelfs gaatjes in het gebit veroorzaken. Als je kindje de fles echt nog nodig heeft, zorg er dan voor dat je na het drinken de tanden nog poetst.

Naarmate je kindje meer met de rest van het gezin mee-eet en zelfstandig uit een beker drinkt, wordt het steeds belangrijker om goed voor het gebit te zorgen. Begin met tandenpoetsen zodra het eerste tandje doorkomt, het liefst voor het slapengaan en na het ontwaken. Dit helpt bij het behoud van een gezond gebit.


  1. Hoe kan je als ouder het beste bepalen wanneer je baby klaar is om over te stappen van flesvoeding naar vast voedsel? Zijn er specifieke signalen waar je op moet letten? Als ouder kun je het beste de signalen en ontwikkeling van je kind in de gaten houden om te bepalen of hij of zij klaar is om over te stappen van flesvoeding naar vast voedsel. Let bijvoorbeeld op of je kind de avondfles niet meer helemaal leegdrinkt of als hij of zij de fles begint te weigeren. Dit zijn vaak indicaties dat je kindje minder behoefte heeft aan de avondvoeding en klaar is om deze af te bouwen.

  2. Zijn er risico's verbonden aan het behouden van flesvoeding voorbij een bepaalde leeftijd? En wat zijn enkele gevolgen van het geven van een avondfles voor de spraakontwikkeling en het gebit van je kind? Het behouden van flesvoeding voorbij een bepaalde leeftijd kan enkele risico's met zich meebrengen, zoals het belemmeren van de spraakontwikkeling en het veroorzaken van gaatjes in het gebit. Het is daarom belangrijk om de avondfles op tijd af te bouwen om deze risico's te minimaliseren en de mondgezondheid van je kind te waarborgen.

  3. Wat zijn enkele strategieën die je als ouder kan gebruiken om het afbouwen van flesvoeding soepeler te laten verlopen, vooral als je kind erg gehecht is aan zijn of haar avondfles? Het afbouwen van flesvoeding kan voor sommige kinderen uitdagender zijn dan voor anderen, vooral als ze erg gehecht zijn aan hun avondfles. Als ouder kun je enkele strategieën toepassen om dit proces soepeler te laten verlopen. Bijvoorbeeld door na het drinken van de avondfles de tanden te poetsen, zodat het gebit gezond blijft. Ook kun je de overgang naar vast voedsel stimuleren door je kind meer met de rest van het gezin mee te laten eten en hem of haar te laten wennen aan het drinken uit een beker.

Trending op Mamaplaats: 7x tips voor de eerste nachten met je baby

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.