Snap
  • bevallen
  • Baby
  • eerstenacht
  • tips

7x tips voor de eerste nacht(en) met je baby!

Handige tips voor een fijne nachtrust met je pasgeboren baby

Daar is ie dan, jullie langverwachte wonder! Terwijl jij volop geniet van de magie van het ouderschap, sta je ook voor een spannende uitdaging: de eerste nacht(en) met je baby. Van gebroken nachten tot nieuwe routines en verrassingen waar je geen idee van had; deze intieme en bijzondere periode brengt zowel verwachtingen als onzekerheden met zich mee. Geen zorgen! In dit artikel delen we waardevolle tips om je te helpen die eerste nacht(en) met vertrouwen door te komen.


Ademhaling baby

De eerste nacht met je pasgeboren baby kan zowel spannend als een beetje beangstigend zijn, vooral als je je bewust bent van de ademhaling van je baby. Het ademhalingssysteem van een pasgeboren baby is namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Dat betekent dat de ademhaling nog onregelmatig kan zijn. Soms kan het lijken alsof je baby langere pauzes neemt tussen ademhalingen. Ook is het mogelijk dat je de ademhaling van je baby even niet hoort, of alleen een diepe zucht of zacht gesnurk opmerkt. Dit is echter volkomen normaal, dus er is geen reden tot paniek!


Tip: Als je je echt zorgen maakt en je afvraagt of je baby nog ademt, kun je voorzichtig je hand op zijn borst leggen of je vinger voor zijn neusje houden. Zo kun je voelen of je baby nog ademt.


Huilen

Als je baby huilt, kan het zijn dat je baby honger heeft, maar dit hoeft niet. Het is goed om je baby dicht tegen je aan te houden, zodat hij jouw vertrouwde geur ruikt en jouw lichaamswarmte voelt. Dit vindt je baby fijn en de kans is groot dat hij of zij zo ontspant. Het kan zijn dat je baby last krijgt van darmkrampjes na het eten. Je baby krijgt namelijk voor het eerst voeding en zijn lichaampje moet er nog aan wennen om dit te verwerken.


Tip: Je kunt je baby laten ontspannen door zijn buikje te masseren. Doe dit door zachtjes rondjes te wrijven over het buikje. Ook kan een warm badje kan helpen of een warme kruik.


Temperatuur meten

Het is belangrijk om de temperatuur van je baby goed in de gaten te houden. Meet de temperatuur van je baby wanneer je de luier verschoont. Een normale lichaamstemperatuur varieert tussen 36,5 °C en 37,5 °C. Het kan voorkomen dat je baby koude handjes of voetjes heeft, maar dit is normaal en zegt niet veel over zijn algehele temperatuur. Om te bepalen of je baby het (te) koud of misschien (te) warm heeft, kun je de temperatuur in het nekje van je baby voelen. Het gebruik van een thermometer wordt aanbevolen. Als de temperatuur te laag is, kun je een kruik in het bedje van je baby leggen.


Tip: Als je een kruik gebruikt, zorg er dan altijd voor dat de opening van de kruik naar beneden is gericht, richting de voetjes van je baby, en zorg ervoor dat de kruik niet direct tegen je baby aan ligt! Plaats een opgerolde handdoek of een plooi van de deken tussen de kruik en je baby.


Luiers verschonen

Het beste moment voor het verschonen van de luier, is vóór elke voeding. Je baby heeft zo fijn een schone luier tijdens het voeden. Dit zorgt ervoor dat hij of zij niet met een vol buikje verschoond hoeft te worden, want getrek en beweging is dan niet zo prettig. Het eten kan zo rustig zakken en dat is fijn voor je baby. De eerste ontlasting is zwart/groen! Dit is normaal.


Creëer een rustgevende slaap omgeving

Een kalme en comfortabele slaapomgeving kan je baby helpen beter te slapen. Zorg voor een donkere kamer, gebruik rustgevende geluiden zoals een zachte ruis (white noise) of een rustgevende muziek, en houd de temperatuur aangenaam. Hierdoor kan je baby gemakkelijker in slaap vallen en langer doorslapen.


Gebruik hulpmiddelen voor voedingen

Als je borstvoeding geeft, kun je overwegen om een comfortabele stoel of voedingskussen in de buurt van het bed te plaatsen. Dit kan het voeden 's nachts gemakkelijker maken. Als je flesvoeding geeft, bereid dan van tevoren de benodigde flesjes voor, zodat je ze snel kunt pakken wanneer je baby honger heeft.


Wees geduldig en lief voor jezelf

De eerste nachten met je baby kunnen vermoeiend en emotioneel uitdagend zijn. Het is belangrijk om geduldig en mild voor jezelf te zijn. Onthoud dat je aan het leren bent en dat het normaal is om fouten te maken. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe routine en wees trots op jezelf!


Trending op Mamaplaats: Bevalangst? 5 tips voor meer zelfvertrouwen!