Slaap baby slaap
In je buik zijn de meeste baby’s gewend overdag meer te slapen. Door jouw bewegingen en je stem worden ze lekker in slaap gewiegd. Lees hier meer..
Helaas wordt je baby niet standaard geleverd met een dag en nachtritme zoals je zelf gewend bent. Of soms gaat het in het begin best goed, maar slaapt je baby rond een maand of negen opeens ‘s nachts niet meer door. Een paar nachtjes kun je dat wel volhouden, maar op den duur zit je met je handen in het haar…of eigenlijk met wallen tot onder je oksels.. Vaak heb je al van alles geprobeerd en krijg je allerhande tips van iedereen en toch wil het nog niet lukken. Wat dan?
Slaap baby Slaap, Alsjeblieft!
Wanneer je baby slecht slaapt wil dat niet zeggen dat je de verkeerde dingen doet, maar meestal gaat het pas werken als je samen met je partner een duidelijk slaapplan maakt en je daar ook consequent aan houdt. Maak ondertussen ook voor deze moeilijke nachten afspraken over wie slaapt en wie eruit gaat, zodat je allebei wat meer uitgerust bent. Een nachtje uit logeren doet je kindje ook geen kwaad en degene waarbij je baby slaapt, vindt het vaak ook niet erg want die kan de volgende nacht gewoon weer doorslapen. Als je goed uitgerust bent kun je consequent zijn ook beter volhouden.
Nachtritme aanleren bij een pasgeboren baby
In je buik zijn de meeste baby’s gewend overdag meer te slapen. Door jouw bewegingen en je stem worden ze lekker in slaap gewiegd. Dat is een vertrouwd gevoel voor ze. ’s Nachts zijn ze dan juist meer wakker en beweeglijker.
Is je baby eenmaal geboren, dan kan het dus zijn dat hij ’s nachts ook moeilijker weer in slaap valt of korter slaapt. Je moet je baby zelf leren dat er een verschil is tussen dag en nacht. Een pasgeboren baby wordt elke 3 uur gevoed, meestal knuffel je de baby en verschoon je zijn luier. Daarna kan de baby weer verder slapen. Door toch verschil te maken in dit ritueel, kun je aanleren wat dag is en wat nacht door bijvoorbeeld de volgende dingen in te voeren:
-Maak het ‘s morgens licht en ’s avonds donker in het slaapvertrek -Ga overdag veel met je baby naar buiten, daglicht is goed voor je baby. -Maak de tijd tussen de voedingen overdag niet te lang. De kans dat je baby dan ’s nachts een keer langer tussen de voedingen doorslaapt is op deze manier groter. -Doe de reguliere dingen overdag, maak gewoon geluid. ’s Nachts is het stil en donker. -Je kunt je baby overdag ook prima in een wiegje of kinderwagenbak in de woonkamer laten slapen en ’s nachts in zijn bedje. -Overdag kun je om en tijdens de voedingen met je baby spelen, knuffelen , praten en zingen, ’s nachts doe je dit natuurlijk niet. -Zorg dat het bedje van je baby warm blijft ’s nachts tijdens de voeding. Dat is voor de baby veilig en warm en zo slaapt hij makkelijker verder. -Spring niet meteen uit bed bij een beweging of een klein huiltje als het geen tijd is voor een voeding. Baby’s kunnen dat ook in hun slaap doen. Ze doen soms zelfs hun ogen open. Je baby mag ook best even wakker liggen in zijn wiegje, zo leert hij zelf weer in slaap te vallen.
Het zal misschien even tijd kosten, maar uiteindelijk zal je aanpak vruchten afwerpen en kan iedereen meestal weer de nacht doorslapen. Het kan natuurlijk dat het nog steeds niet lukt. Vraag dan om hulp bij je huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen onderzoeken waardoor jouw kindje niet goed slaapt.
Je baby wordt opeens weer wakker ’s nachts
Je baby slaapt al tijden de nacht door en dan opeens wordt hij weer wakker ’s nachts. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Meestal gebeurt het rond de 9 maanden. Je baby ontwikkelt zich nu heel snel met optrekken, zitten en kruipen en dat kan ’s nachts doorwerken.’s Nachts worden alle ervaringen verwerkt en daardoor wordt de slaap ook onrustig en kan je baby veel wakker zijn. Als je kindje de nieuwe ontwikkelingen een beetje onder de knie heeft, wordt de slaap ook weer normaal.
Een groeispurt is ook een mogelijke oorzaak. Dit kan er voor zorgen dat je baby ’s nachts wakker wordt omdat hij honger heeft. Daarnaast kan het ook scheidingsangst zijn. Je merkt dit overdag vaak al, als je kind zich opeens meer aan je vastklampt bij andere mensen. Of gaat huilen als je even uit zicht verdwijnt. Alleen in het eigen bedje in het donker kan het dan opeens ook heel beangstigend zijn.
De volgende tips kunnen je misschien door deze fase heen helpen:
-Stap niet meteen de slaapkamer binnen, maar wacht eerst of je baby zelf weer gaat slapen. -Als dat nog niet zo is, probeer in elk geval je kindje, als hij al wat moe is, wakker op bed te leggen als hij moet slapen, zodat het leert om zelf in slaap te vallen. Als hij dan ’s nachts wakker wordt, heeft hij geleerd om zelf weer in slaap te vallen zonder dat er meteen iemand moet komen. -Wordt je baby wel huilend wakker, ga er dan naar toe en probeer hem een beetje te troosten. Pak hem eventueel op en leg hem na het bedritueel gewoon weer in bed. -Een klein nachtlampje kan helpen bij scheidingsangst. Dat geeft iets meer vertrouwde beelden.
Je kindje mag best even huilen, maar als hij echt overstuur is, is het beter om hem te laten weten dat je er bent en hem te troosten. Door vaste ritmes en structuren aan te houden geef je je kind het vertrouwen om door deze periode heen te komen en de scheidingsangst los te laten. Zolang jij en je partner samenwerken en vasthouden aan jullie vaste patronen, zullen jullie de meeste fasen zonder al te veel problemen door kunnen komen en weet de baby dat hij op jullie kan vertrouwen.
Slaapt jouw baby ook slecht? Reageer hier!
Geschreven door mama Cindy
Anoniem
Goedemorgen, mijn dochter is vandaag 9 maanden geworden en slaapt eigenlijk al vanaf haar geboorte niet goed. Veel onrust vaak huilen en kreunen. Als ze 1 a 2 keer wakker wordt in de nacht praten wij al van een goede nacht. Maar er zijn ook vaak nachten bij dat ze 7 a 9 keer wakker is en dat het dan ook even duurt om haar weer in slaap te krijgen. Ze loopt wel al bij het ziekenhuis voor reflux hier hebben wij ook medicijnen voor ook aan het ziekenhuis voorgelegd en die gaven aan om haar iets kalmerends te geven maar dat vind ik eigenlijk wel een beetje eng. Hopelijk heeft uw tips vind het zo sneu voor mijn dochter